Αφγανιστάν: Απέλασαν Αμερικανό δημοσιογράφο

Αφγανιστάν: Απέλασαν Αμερικανό δημοσιογράφο

Ο δημοσιογράφος Μάθιου Ρόζενμπεργκ απελάθηκε από το Αφγανιστάν, επειδή σε άρθρο του υποστήριξε ότι αξιωματούχοι σχεδιάζουν να σχηματίσουν προσωρινή κυβέρνηση για να βγάλουν την χώρα από το χάος

Αφγανιστάν: Απέλασαν Αμερικανό δημοσιογράφο
Οι αρχές του Αφγανιστάν διέταξαν σήμερα την απέλαση του ανταποκριτή της εφημερίδας New York Times, μετά τη δημοσίευση ενός άρθρου του στο οποίο υποστήριζε ότι αξιωματούχοι συζητούν την πιθανότητα να σχηματίσουν προσωρινή κυβέρνηση και να «καταλάβουν την εξουσία» για να δώσουν ένα τέλος στο αδιέξοδο που έχει προκύψει μετά τις προεδρικές εκλογές.

Την Τρίτη, οι αφγανικές αρχές απαγόρευσαν στον Μάθιου Ρόζενμπεργκ, ο οποίος είναι ανταποκριτής της εφημερίδας στην Καμπούλ εδώ και τρία χρόνια, να φύγει από τη χώρα, με αφορμή αυτό το άρθρο του. Τόσο η εφημερίδα όσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατήγγειλαν την απόφαση αυτή, η οποία ανατράπηκε σήμερα: αντιθέτως, οι αρχές ζητούν τώρα από τον Ρόζενμπεργκ να εγκαταλείψει το Αφγανιστάν μέσα σε 24 ώρες και δεν πρόκειται να του επιτραπεί να επιστρέψει στη χώρα.

«Η απόφαση αυτή ελήφθη αφού ο γενικός εισαγγελέας πληροφορήθηκε το άρθρο για το εκλογικό αδιέξοδο και το σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης, πληροφορίες που βασίζονταν σε ανώνυμες κυβερνητικές πηγές», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εισαγγελία της Καμπούλ.

Κλείσιμο
Το Αφγανιστάν βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο μετά τις προεδρικές εκλογές της 14ης Ιουνίου καθώς και οι δύο υποψήφιοι, ο Αμπντουλά Αμπντουλά και ο Άσραφ Γάνι εμφανίζονται ως νικητές και αλληλοκατηγορούνται για νόθευση του αποτελέσματος.

Στις αρχές Αυγούστου, πιεζόμενοι από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, οι δύο αντίπαλοι υπέγραψαν μια συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, όποιος και αν είναι ο νικητής των εκλογών αυτών. Δεσμεύτηκαν δηλαδή να αποδεχτούν το αποτέλεσμα μετά την επανακαταμέτρηση των 8,1 εκατομμυρίων ψήφων η οποία ωστόσο προχωρά με ρυθμούς χελώνας.

Την Τρίτη ο Ρόζενμπεργκ στην ανταπόκρισή του υποστήριξε ότι «ισχυρές κυβερνητικές προσωπικότητας» που διατηρούν δεσμούς με τις υπηρεσίες ασφαλείας «απειλούν» να σχηματίσουν «μεταβατική κυβέρνηση» εάν δεν επιλυθεί σύντομα η πολιτική κρίση.

«Από την έναρξη των εκλογών, η New York Times έχει δημοσιεύσει πολλά παρόμοια άρθρα βασιζόμενοι σε ανώνυμες κυβερνητικές πηγές», υπογράμμισε η εισαγγελία στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει την απέλαση του Ρόζενμπεργκ.

Ο δημοσιογράφος είχε κληθεί την Τρίτη από τον εισαγγελέα να αποκαλύψει την ταυτότητα των πηγών του, κάτι όμως που αρνήθηκε να κάνει. Ο Ρόζενμπεργκ από την πλευρά του υποστηρίζει ότι παρά την άρνησή του, συνεργάστηκε πλήρως με τις αρχές. «Απλώς ζητήσαμε δικηγόρο, όπως έχουμε δικαίωμα σύμφωνα με την αφγανική νομοθεσία. Δεν μας ενημέρωσαν ποτέ ότι γίνεται επίσημη έρευνα και δεν καταλαβαίνουμε πώς η επιμονή μας να έχουμε δικηγόρο συνιστά μη συνεργασία», τόνισε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης