Πεϊκή πρόθεση

Πεϊκή πρόθεση

H οριστική λύση στη στυτική δυσλειτουργία

Πεϊκή πρόθεση
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη σεξουαλικότητα του άνδρα είναι η στυτική δυσλειτουργία, δηλαδή η παροδική ή μόνιμη αδυναμία απόκτησης ή / και διατήρησης της στύσης, προκειμένου να επιτευχθεί η διείσδυση και να υπάρξει ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή. Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να εμφανιστεί αιφνίδια, σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής ενός άνδρα και να έχει παροδική διάρκεια, αλλά και να επιμείνει, καθρεφτίζοντας ενδεχομένως την ύπαρξη ενός πιο σοβαρού προβλήματος υγείας. Μεταξύ των ανδρών μέσης ηλικίας και κυρίως μεταξύ των ανδρών από 40 έως 70 ετών, το ποσοστό αυτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα στύσης σχεδόν ξεπερνά το 50%. 

Οταν η στυτική δυσλειτουργία επιμένει για περισσότερους από 6 μήνες και είναι παρούσα σχεδόν σε κάθε σεξουαλική επαφή του άνδρα, τότε η αυτοπεποίθησή του αρχίζει να μειώνεται και τα κίνητρά του για σεξουαλική εμπλοκή σταδιακά εξασθενούν. Στο σημείο αυτό οφείλουμε να αναφέρουμε ότι η σεξουαλική λειτουργία αντιπροσωπεύει ένα σπουδαίο κεφάλαιο στη ζωή και στην αυτο-εικόνα του άνδρα και επηρεάζει σε πολύ σημαντικό βαθμό την ποιότητα της ζωής του και την ικανοποίηση που αντλεί από αυτήν. Συνεπώς, η εμφάνιση οποιουδήποτε εμποδίου στη σεξουαλική του συνέχεια τον κάνει να αποζητά άμεσα και επιτακτικά από τον γιατρό του την επίλυση του προβλήματος. 

Κλείσιμο
Η θεραπεία που ακολουθείται για τη διαταραχή της στύσης είναι τριών αξόνων. Στον πρώτο άξονα ανήκουν οι ψυχολογικές παρεμβάσεις, οι οποίες απευθύνονται στον άνδρα με ψυχολογικού τύπου αιτιοπαθολογία και συχνά εμπλέκουν τη σχέση με τη σύντροφό του. Στον δεύτερο άξονα συγκαταλέγεται η φαρμακοθεραπεία και οι ενδοπεϊκές ενέσεις, οι οποίες προσφέρουν πιο άμεση λύση στα προβλήματα στύσης. Τέλος, στον τρίτο άξονα συμπεριλαμβάνονται οι ιατρικές τεχνικές παρεμβάσεις, όπως είναι οι πεϊκές προθέσεις, οι οποίες δίνουν λύσεις σε πολυπλοκότερα οργανικά προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας και σε περιπτώσεις όπου οι λιγότερο επεμβατικές θεραπείες έχουν αποτύχει. 

Η πεϊκή πρόθεση είναι μια συσκευή, η οποία τοποθετείται στο πέος του άνδρα από εξειδικευμένο ουρολόγο-ανδρολόγο, με σκοπό τη μόνιμη και οριστική αποκατάσταση της στυτικής δυσλειτουργίας. Πρόκειται για μία από τις πιο σύγχρονες επεμβατικές τεχνικές, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει ιδιαίτερη απήχηση στην ελληνική κοινωνία και εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία. Χρονολογικά η πρώτη τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης πραγματοποιήθηκε το 1947. Σήμερα, δεδομένου ότι ο τομέας της τεχνολογίας και της χειρουργικής έχει εξελιχθεί κατά πολύ, χρησιμοποιούνται δύο διαφορετικά είδη προθέσεων: οι υδραυλικές (διογκούμενες) και οι ημιάκαμπτες (μη διογκούμενες). Οι υδραυλικές προθέσεις αποτελούν ένα θαύμα της ιατρικής τεχνολογίας και είναι ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτουμε στην προσθετική χειρουργική του πέους. Αποτελούνται από τρία μέρη: δύο κυλίνδρους, μία βαλβίδα και ένα ρεζερβουάρ, τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους. 

Το χειρουργείο είναι ανώδυνο διάρκειας περίπου μιας ώρας και οι δύο κύλινδροι τοποθετούνται στο πέος, εντός των σηραγγωδών σωμάτων, η βαλβίδα στο όσχεο ανάμεσα από τους όρχεις και το ρεζερβουάρ, που περιέχει αποστειρωμένο υγρό, πίσω από την ηβική σύμφυση και πάνω από την ουροδόχο κύστη. Οταν η βαλβίδα ενεργοποιείται από τον άνδρα, τότε το υγρό που βρίσκεται στο ρεζερβουάρ κατευθύνεται προς τους κυλίνδρους, με αποτέλεσμα να προκαλείται στύση σκληρή και διαρκής. Αφού ολοκληρωθεί η σεξουαλική πράξη, με την εκ νέου ενεργοποίηση της βαλβίδας από τον άνδρα, το υγρό επιστρέφει στο ρεζερβουάρ και επέρχεται η χαλάρωση της στύσης. Η συσκευή δεν ενοχλεί και δεν επηρεάζει την ελκυστικότητα του άνδρα, καθότι δεν φαίνεται. Ο οργασμός και η εκσπερμάτιση διατηρούνται, χωρίς να επηρεάζονται στο ελάχιστο. 
Οι ημιάκαμπτες προθέσεις αποτελούνται από δύο ημιεύκαμπτες ράβδους, που τοποθετούνται στα σηραγγώδη σώματα. Η ημιάκαμπτη πρόθεση είναι φθηνότερη από την υδραυλική και προτιμάται για άνδρες με σωματική αναπηρία και συγκεκριμένα κακή επιδεξιότητα στο χέρι ή περιορισμένη κίνηση των δακτύλων, σε εκείνους που παραπονιούνται για μυϊκή κόπωση (όπως συμβαίνει στις νευρολογικές διαταραχές) και σε όσους έχουν περιορισμένο εύρος κινητικότητας (π.χ., ασθενείς με βλάβες της σπονδυλικής στήλης). Εντούτοις, η υδραυλική πρόθεση αποτελεί ανώτερη επιλογή, καθώς ο τρόπος λειτουργίας της προσομοιάζει τη φυσιολογική λειτουργία της στύσης, επιτυγχάνοντας ακαμψία του πέους τη στιγμή που τη θέλει ο άνδρας και χαλάρωση αμέσως μετά τον οργασμό και την εκσπερμάτιση. 

Οι επιπλοκές από τη διαδικασία είναι εξαιρετικά σπάνιες και αφορούν τη λοίμωξη και την εμφάνιση μηχανικής βλάβης. Η λοίμωξη μπορεί να εμφανιστεί σε ποσοστό περίπου 2% και η μηχανική βλάβη είναι εξαιρετικά σπάνια στις νεότερου τύπου προθέσεις. Παρ’ όλα αυτά, ο ασθενής που σκέφτεται την εμφύτευση πρόθεσης θα πρέπει να ενημερωθεί από τον ανδρολόγο του για τους τύπους των διαθέσιμων προσθέσεων, την πιθανότητα επιπλοκών, τις διαφορές από τη φυσιολογική σεξουαλική λειτουργία και την πιθανή μείωση της αποτελεσματικότητας άλλων θεραπειών, εάν η συσκευή απομακρυνθεί στη συνέχεια. Επίσης, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι από αυτή τη διαδικασία δεν θα πρέπει να αποκλείεται η σύντροφος του άνδρα με στυτική δυσλειτουργία. Είναι απαραίτητο να ενημερώνεται και εκείνη, ώστε να συμμετέχει σε όλες τις θεραπευτικές διαδικασίες και συζητήσεις και να μην αισθάνεται ότι ο δικός της ρόλος παραγκωνίζεται. Στην πραγματικότητα, η γυναίκα είναι ο τελικός αποδέκτης των αλλαγών και αυτή που με τη στάση και τη συμπεριφορά της καθορίζει τη σεξουαλική ζωή του άνδρα. 


info

Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, τηλ.: 210 7789890, δωρεάν 
Συμβουλευτική Γραμμή Ανδρολογίας, 210 7797979 - Δευτέρα - Παρασκευή 
12.00-14.00 και 16.00-18.00.

«Ανδρα, διεκδίκησε τη λύση στο ανδρολογικό σεξουαλικό ή ουρολογικό σου πρόβλημα!
Για θέματα άρθρων που θα θέλατε να γραφτούν, παρακαλώ ενημερώστε μας


(e-mail: thanosaskitis@askitis.gr) 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης