«Φορο-παγίδα» για 250.000 συνταξιούχους

«Φορο-παγίδα» για 250.000 συνταξιούχους

Αφορά σε όσους προέρχονται από τις λίστες αναμονής του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του Δημοσίου, καθώς και των επικουρικών ταμείων, όπως το επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ), αλλά και του ΤΕΑΔΥ

«Φορο-παγίδα» για 250.000 συνταξιούχους
Ξανά στην εφορία «στέλνουν» τα ασφαλιστικά ταμεία 250.000 συνταξιούχους που ήταν σε λίστα αναμονής για σύνταξη πάνω από δύο χρόνια και πληρώθηκαν ή θα πληρωθούν τις συντάξεις του 2011 και του 2012 για πρώτη φορά εντός του 2013.

Οι εν λόγω συνταξιούχοι που, εξαιτίας της πολύμηνης καθυστέρησης στην έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων από τα Ταμεία, λαμβάνουν ήδη ή πρόκειται να λάβουν φέτος τις συντάξεις που δικαιούνται από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, υποχρεώνονται, να ζητήσουν εντός του 2014 τις σχετικές βεβαιώσεις αποδοχών από τα Ταμεία τους.

Κλείσιμο
Ακόμη, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, πρέπει να υποβάλουν συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος για τα οικονομικά έτη 2012 και 2011, αναγράφοντας τα ποσά των αναδρομικών συντάξεων που αντιστοιχούν στα έτη αυτά και να πληρώσουν αυξημένους φόρους, εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και πρόστιμο, λόγω έλλειψης αποδείξεων.

Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι προέρχονται από τις λίστες αναμονής του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του Δημοσίου, καθώς και των επικουρικών ταμείων, όπως το επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ), αλλά και του ΤΕΑΔΥ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η διαδικασία της συμπληρωματικής φορολογικής δήλωσης εφαρμόζεται κάθε χρόνο, ωστόσο φέτος η λίστα αναμονής των συνταξιούχων είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί εδώ και τέσσερα χρόνια, γεγονός που κάνει τη διαφορά.

Επιπλέον, επειδή η φορολογική νομοθεσία έχει αλλάξει, όσοι πληρώνονται με καθυστέρηση φέτος τις συντάξεις του 2012 ή του 2011 θα βρεθούν προ εκπλήξεων την ώρα που θα κάνουν τις συμπληρωματικές τους δηλώσεις, διότι θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρους και χαράτσια, ενώ υπάρχει και το ζήτημα των φόρων λόγω τεκμηρίων, που για κάποιους μπορεί να μειωθούν, ακριβώς επειδή θα λάβουν αναδρομικά ποσά από συντάξεις προηγούμενων ετών.

Συνεπώς, οι περισσότεροι από τους 250.000 συνταξιούχους, που βρίσκονται σε λίδτα αναμονής από το 2011 και λαμβάνουν σταδιακά εντός του 2013 τις καθυστερούμενες κύριες ή επικουρικές συντάξεις των δύο προηγούμενων ετών, έχουν παγιδευτεί -χωρίς να το ξέρουν- σε επιπλέον φόρους, στην πληρωμή εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς και στην επιβολή προστίμου λόγω του μέτρου των αποδείξεων.

Βέβαια, μέσα σε αυτούς υπάρχουν και πάρα πολλοί που με τα αναδρομικά των συντάξεων θα μπορέσουν να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης και να έχουν συμψηφιστικά μικρότερη φορολογική επιβάρυνση.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης