Οι ταινίες της εβδομάδας

Οι ταινίες της εβδομάδας

Βέλτιστου τύπου: Το «Arrival: Η άφιξη» έφτασε! Και είναι ένα αριστούργημα

Οι ταινίες της εβδομάδας
Arrival: Η άφιξη / Arrival
Του Ντενί Βιλνέβ. 
Με τους Εϊμι Ανταμς, Τζέρεμι Ρένερ
Επιστημονικής φαντασίας, 2016, ΗΠΑ, 116’. 


 Αν ο Ντενί Βιλνέβ κάνει τέτοια θαύματα με την «Αφιξη», τι θα κάνει με το «Blade Runner» που ετοιμάζει; Εξωγήινοι καταφτάνουν σε 12 διαφορετικές «αχιβάδες», 12 διαφορετικά σημεία στη Γη. Η γλωσσολόγος Εϊμι Ανταμς αναλαμβάνει την επικοινωνία με εκείνο που έχει παρκάρει στη Μοντάνα των ΗΠΑ, με συνεργάτη τον φυσικό Τζέρεμι Ρένερ. Για να επικοινωνήσεις πρέπει να εκφραστείς, για να εκφραστείς πρέπει να βρεις τι θες να πεις, για να το βρεις πρέπει να ξέρεις τι θες να πετύχεις.

Κλείσιμο
 Η Ανταμς προσεγγίζει τη γλώσσα ως μαθηματική εξίσωση και ο Βιλνέβ, από την πλευρά του, προσεγγίζει ένα τόσο ριψοκίνδυνο, χιλιοειπωμένο θέμα με μαθηματική ακρίβεια, εξωγήινη φαντασία και ανθρώπινο συναίσθημα. Ξεκίνησα να γράφω ότι η κινηματογραφική γλώσσα του είναι πολυδιάστατη, υφαίνει κομψοτεχνικά τον χωροχρόνο και μπλα-μπλα-μπλα. Η ουσία είναι η εξής: έτσι πρέπει να είναι οι ταινίες, να σε κάνουν να ανατριχιάζεις με το πεδίο, το όραμα και την ευαισθησία τους, να σε κάνουν να θες κι άλλο, να νιώσεις κι άλλο, να δεις άλλους κόσμους και να λες πιο συχνά αυτά που θες. Κι ας μην ξέρεις (ακόμα) τι θες να πετύχεις.










Οδύσσεια / L’ Odyssee 

Του Ζερόμ Σαλ. Με τους Πιερ Νινέ, Λαμπέρ Γουίλσον, Οντρέ Τοτού
Δραματική, 2016, Γαλλία, 122’.



   Η «Οδύσσεια» είναι περισσότερο η ιστορία της σχέσης του Ζακ Ιβ Κουστό και του γιου του Φιλίπ παρά η βιογραφία του πρώτου, κάτι που σώζει κάπως την ταινία από τις συγκρίσεις με την πραγματική και κινηματογραφικά (πολύ πιο) πλούσια ζωή του. Οι καταπληκτικές εικόνες μέσα και έξω από το νερό σε περιοχές όπως η Νότια Αφρική, η Ανταρκτική και ο Ειρηνικός σε σαφώς οικολογικό πλαίσιο, οι στιβαρές ερμηνείες (ακόμα και από την Οντρέ Τοτού) και το έντονο νοσταλγικό στοιχείο (πόσο συνδεδεμένος είναι ο Κουστό με οικογενειακές αναμνήσεις) οδηγούν την ταινία πρίμα προς τη συγκίνηση.






Office Christmas Party 

Των Τζος Γκόρντον, Γουίλ Σπεκ. Με τους Τζένιφερ Ανιστον, Τ.Τζ. Μίλερ, Κέιτ ΜακΚίνον, Ολίβια Μαν
Κωμωδία, 2016, ΗΠΑ, 105’.


   Για να σώσουν την εταιρεία τους, το αφεντικό και η ομάδα του καλούν έναν πελάτη σ’ ένα πάρτυ που σύντομα θα ξεφύγει εκτός ελέγχου. Το «Office Christmas Party» όμως δυστυχώς δεν ξεφεύγει από το μονοπάτι της εύκολης κωμωδίας, όσο κι αν προσπαθεί με καταιγισμό κωμικών προσωπικοτήτων, βαβούρας και σάχλας. Και προσπαθεί. Πολύ.






Οι εξομολογήσεις / Le confessioni 

Του Ρομπέρτο Αντό. Με τους Τόνι Σερβίλο, Ντανιέλ Οτέιγ, 
Κόνι Νίλσεν
Δραματική, 2016,
 Ιταλία / Γαλλία, 103’.


   Σε μια μυστική συνάντηση κορυφής των G8, ο επικεφαλής του ΔΝΤ πεθαίνει μυστηριωδώς μετά την εξομολόγησή του σε Ιταλό μοναχό. Μεταξύ πολιτικής καταγγελίας και δράματος μυστηρίου, οι «Εξομολογήσεις» βουλιάζουν μέσα στις αμπελοφιλοσοφίες και την αφέλεια. 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης