Μουσικοί μετασχηματισμοί

Μουσικοί μετασχηματισμοί

Ο Χρυσόστομος Καραντωνίου και ο Χρίστος Παπαγεωργίου θα δώσουν δύο ξεχωριστά σόλο στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Μουσικοί μετασχηματισμοί
Με σόλο κιθάρα και πιάνο καλωσορίζει το Ελληνικό Σχέδιο τη νέα χρονιά. Στην πρώτη από τις τρεις συναυλίες του κύκλου Μετασχηματισμοί θα παρουσιαστούν δύο έργα που δείχνουν με ποιο τρόπο η μουσική μπορεί να τροφοδοτήσει μια διαφορετική και άκρως ενδιαφέρουσα δημιουργία όταν αντιμετωπίζεται με διάθεση παιχνιδιού, πειράματος και πρόκλησης.

Το «Ρεμπερτόριο» του Νίκου Μαμαγκάκη θα είναι αυτό που θα ανοίξει τη συναυλία με τον Χρυσόστομο Καραντωνίου να ερμηνεύει πέντε μέρη από το έργο για σόλο κιθάρα. Όπως ο ίδιος ο συνθέτης έχει πει για το έργο: «Όσον αφορά στο Ρεμπερτόριο, ο τίτλος τα λέει όλα. Όμως, και από μουσικολογικής απόψεως, δεν υπάρχουν πολλά να αναλύσει κανείς για το έργο αυτό. Υπάγεται στην κατηγορία των αυστηρά δομημένων παραλλαγών. Το Ρεμπερτόριο έχει όλες τις βαθιά ριζωμένες μνήμες μου γύρω από το μεγάλο αυτό νεοελληνικό πολιτιστικό γεγονός (ρεμπέτικο)».

Στο έργο αυτό, ο συνθέτης χρησιμοποιεί υλικό από το ρεμπέτικο ιδίωμα για να χτίσει ένα νέο έργο. Οικειοποιείται τους ήχους, τη διάθεση, τους ρυθμούς και τους τρόπους παιξίματος από αυτό το είδος τραγουδιού, που από μουσική του περιθωρίου έγινε αγαπημένο είδος του Έλληνα και επηρέασε την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού και τη γραφή Ελλήνων συνθετών από όλα τα είδη.

Όπως και το πρώτο, έτσι και το έργο που θα παρουσιαστεί στο δεύτερο μέρος αναδεικνύει μια αρχική επεξεργασία «μετασχηματισμού» στη μουσική, την παραλλαγή. Πρόκειται για το έργο του Χρίστου Παπαγεωργίου, «Στυλιστικές παραλλαγές πάνω στο Περιγιάλι το κρυφό». του Μίκη Θεοδωράκη. Ένα έργο που, εκφράζοντας πιστά τη φετινή θεματολογία, ακροβατεί ανάμεσα στην πληθώρα των στυλ της μουσικής ιστορίας, με μια παρέλαση 32 αενάως εναλλασσόμενων «μετασχηματισμών».

Κλείσιμο
Το γνωστό λαϊκό τραγούδι παρουσιάζεται σε κάθε παραλλαγή, μεταμορφωμένο από το ξεχωριστό ιδίωμα του εκάστοτε συνθέτη και της εκάστοτε εποχής, όπως των Κουπερέν, Μότσαρτ, Μπετόβεν, Σοπέν και άλλων μέχρι τον Κιθ Τζάρετ και τις πιο σύγχρονες ηλεκτρονικές επεξεργασίες. Ο Χρίστος Παπαγεωργίου, στα περίπου 40 λεπτά του 2ου μέρους, θα ερμηνεύσει επιλεκτικά τις πλέον εμβληματικές από τις παραλλαγές του, αναλύοντας και επεξηγώντας στους ακροατές από το πιάνο, υπό τύπον ραδιοφωνικής εκπομπής, φιλικής συζήτησης ή εξομολόγησης, τις βαθύτερες ρίζες αυτών των μετασχηματισμών.

Info
27 Ιανουαρίου 2016, 21:00μ.μ.
Μικρή Σκηνή, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Best of Network

Δείτε Επίσης