Harry Saxon: «Δεν είμαι γυναίκα είμαι trans άντρας!»

Harry Saxon: «Δεν είμαι γυναίκα είμαι trans άντρας!»

Με ένα γράμμα δεκατεσσάρων σελίδων εξήγησε στους γονείς του γιατί αποφάσισε να αφήσει πίσω του τη Θεσσαλονίκη και τη ζωή ως γυναίκα, αφού μέσα του δεν υπήρξε ποτέ κορίτσι, και να ζήσει στην Αγγλία ως Harry Saxon.

Harry Saxon: «Δεν είμαι γυναίκα είμαι trans άντρας!»
Πότε ένιωσες σίγουρη για το ότι είσαι διαφορετική;» ρωτάω στο τηλέφωνο. «ΣΙΓΟΥΡΟΣ. ΣΙ-ΓΟΥ-ΡΟΣ» μου τονίζει φανερά ενοχλημένος ο 30χρονος Harry. «Δεν το καταλαβαίνεις λοιπόν;» με ρωτάει. «Δεν είμαι γυναίκα, είμαι ένας trans άντρας».

O Harry Saxon έφυγε πριν από επτά μήνες από τη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδαζε, με μια βαλίτσα και προορισμό το παγωμένο Λάνκαστερ της Αγγλίας. Στους γονείς του άφησε ένα γράμμα δεκατεσσάρων σελίδων, όπου τους εξηγούσε τα πάντα. Αυτό σηματοδότησε την αρχή της καινούριας του ζωής.

Κλείσιμο
Στα εφηβικά του χρόνια, ο Harry κατάλαβε ότι δεν ήταν κορίτσι, όπως πίστευαν όλοι. Οι δικοί του απορούσαν με τον τρόπο ντυσίματος και τις συνήθειές του. Σήμερα έχουν αποδεχτεί, έστω εξ αποστάσεως, την απόφασή του να αφήσει πίσω το παρελθόν του.



«Δεν θέλω να σου πω το βαφτιστικό μου όνομα, γιατί μετά θα με βλέπεις σαν κορίτσι» λέει με μπάσα φωνή, οπότε μένουμε στο “Harry”, που βγαίνει από το “Harold”. Για κάποιο λόγο, στο γυμνάσιο, τον γοήτευε ο Harold II, ο τελευταίος Σάξoνας βασιλιάς της Αγγλίας, ο οποίος, σύμφωνα με μία εκδοχή, σκοτώθηκε από βέλος Νορμανδού που του καρφώθηκε στο μάτι. Όταν, αργότερα, στο διάσημο βρετανικό σίριαλ Doctor Who, εμφανίστηκε o χαρακτήρας Harold Saxon, αποφάσισε να υιοθετήσει το όνομα.



Δεν πρόκειται ποτέ του να ξεχάσει την ημέρα που έφυγε για την Αγγλία: «Δυο μέρες πριν φύγω, πήγα στην Αθήνα σε μια φίλη μου. Ο αδελφός μου, που του είχα πει στο μεταξύ τι θα έκανα, κατέβηκε από την Πάτρα για να με δει τρεις ώρες, ώστε να προλάβουμε να μιλήσουμε. Μαζί μου είχα μόνο μια μεγάλη βαλίτσα και ένα σακίδιο. Είναι αρκετά μεγάλο σοκ, νομίζω, να είσαι 30 χρόνων και να βλέπεις πως η ζωή σου χωράει σε μια βαλίτσα και κάτι ψιλά».

Η επέμβαση που θα του αλλάξει τη ζωή
Επί τριάντα χρόνια ο Harry είναι ένας άντρας φυλακισμένος σε σώμα με γυναικεία χαρακτηριστικά, αλλά σύντομα θα κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την ελευθερία. Θα υποβληθεί σε μαστεκτομή, μια λέξη που στις γυναίκες προκαλεί τρόμο, αλλά στον ίδιο ανακούφιση. «Το στήθος μου με κάνει να νιώθω πολύ άσχημα. Δεν μπορώ να το βλέπω ούτε όταν κάνω μπάνιο. Να φανταστείς, φοράω binder (σ.σ. στενά μπλουζάκια, που πιέζουν το στήθος σαν κορσές) για να νιώθω καλά».



«Είσαι έτοιμος να κάνεις την επέμβαση;» τον ρωτάω και μου απαντά: «Θα μπορούσα να την κάνω ακόμη και χθες!». Για εκείνον είναι λύτρωση.

Όμως η μαστεκτομή για μετάβαση από το θηλυκό στο αρσενικό δεν είναι τόσο απλή υπόθεση, ακόμη και στην Αγγλία. Είναι μια ολόκληρη διαδικασία, που ξεκίνησε καιρό πριν με μια δίωρη συνάντηση με ψυχολόγο σε Κλινική Φύλου. Προετοιμαζόταν για την επέμβαση πολύ πριν φύγει για την Αγγλία, αλλά τότε δεν είχε τα απαραίτητα χρήματα για να προχωρήσει. Έτσι, δημιούργησε μία σελίδα στο gofundme.com, όπου φίλοι, γνωστοί και άγνωστοι, μπορούσαν να συνεισφέρουν οικονομικά στην προσπάθειά του. Στόχος του ήταν να συγκεντρώσει 6.000 ευρώ, ποσό που του είχε ζητήσει για την επέμβαση χειρουργός στην Τσεχία. Κατάφερε να καλύψει μόλις 1.100 ευρώ.

Η μαστεκτομή είναι η πρώτη επέμβαση που συνήθως κάνουν οι trans άντρες, με τελευταία την προσθετική φαλλού, κάτι που στον περισσότερο κόσμο ακούγεται ακόμη και σήμερα απίστευτο. Θα έκανε, όμως, αυτό το μεγάλο βήμα; «Ναι, είναι κάτι που θέλω, αλλά το τοποθετώ αρκετά μακριά στο μέλλον. Θέλει προσοχή και μελέτη, γιατί είναι αρκετά περίπλοκο και σοβαρό ζήτημα».

Όπως αποκαλύπτει στο People ο  Harry, έχει ερωτικές σχέσεις από τα 18 του. Πρώτα με άντρα και μετά με γυναίκες. Η πρώτη του εμπειρία ήταν αμήχανη. «Όταν είσαι με κάποιο άτομο που θέλει να κάνει σεξ μαζί σου και σε σκέφτεται γυναίκα, ενώ εσύ ξέρεις πως είσαι άντρας, ε, ναι, είναι πρόβλημα».

Τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχει σχέση με μια κοπέλα που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Και κάθε πότε συναντιέστε;» ρωτάω. «Δεν έχουμε συναντηθεί ποτέ. Μας χωρίζει ένας ωκεανός» αποκαλύπτει.  Η μόνη τους επαφή είναι μέσω skype και τηλεφώνου, αλλά τους συνδέουν τόσα πολλά, που εκείνη άρχισε να μαθαίνει ελληνικά για χάρη του.

«Δεν θέλω να γυρίσω στην Ελλάδα»
Έχουν περάσει αρκετά λεπτά από τη στιγμή που υπέπεσα στο πρώτο μου λεκτικό ατόπημα ρωτώντας τον «αν είναι σίγουρη», οπότε είμαι ιδιαίτερα προσεκτικός ώστε να μην ξαναχρησιμοποιήσω θηλυκή κατάληξη. Παρ’ όλα αυτά, κάνω το ίδιο λάθος ακόμη δύο φορές, δοκιμάζοντας άθελά μου την υπομονή του. «Η αγγλική γλώσσα είναι καλύτερη σε αυτά» μου λέει. «Δεν έχει αρσενικές και θηλυκές καταλήξεις».



Εκτός από μια πιο φιλική στα φύλα γλώσσα, η Αγγλία προσφέρει στον Harry κάτι σημαντικότερο: την ελευθερία να είναι ο εαυτός του. Εξάλλου, εκεί κατάφερε να αλλάξει –με επίσημο έγγραφο– το όνομά του σε Mr Harold Victor Saxon.

«Στην Αγγλία όλοι κοιτάνε τη δουλειά τους. Κανέναν δεν ενδιαφέρει τι κάνεις στην ιδιωτική σου ζωή. Όχι όπως στην Ελλάδα» λέει o Harry, φανερά πικραμένος από τον τρόπο με τον οποίο οι συμπατριώτες του συμπεριφέρονται στους ομοφυλόφιλους και τους trans. Είχε, άλλωστε, τρομοκρατηθεί όταν άκουγε στην Αθήνα για περιπτώσεις ανθρώπων που προπηλακίστηκαν ή ξυλοκοπήθηκαν στο δρόμο από άτομα που, όπως λέει, ανήκουν στην Άκρα Δεξιά. «Δεν θέλω να γυρίσω στην Ελλάδα» απαντάει ορθά κοφτά στην ερώτηση αν θα επιστρέψει.

Η διατροφολογία που σπούδαζε στη Θεσσαλονίκη δεν τον ενδιαφέρει καθόλου. Η ζωή του είναι τα σκίτσα. Σήμερα, εργάζεται ως freelancer illustrator-colorist, κάτι που αγαπάει εδώ και πολλά χρόνια. Τα χρήματα είναι λίγα, αλλά οι ευκαιρίες περισσότερες απ’ ό,τι στην Ελλάδα. Εξάλλου, τι να τα κάνεις τα χρήματα όταν έχεις κερδίσει το πιο ακριβό αγαθό, την ελευθερία σου;

Τι είναι ο trans άντρας
Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τη διαφορά ανάμεσα σε μια λεσβία  και έναν trans άντρα, κάτι που δεν ισχύει όταν μιλάμε για gay άντρες και trans γυναίκες.
Όπως μας εξηγεί ο Harry, το θέμα είναι ψυχολογικό και όχι εμφάνισης. «Η σεξουαλικότητα δεν έχει να κάνει με το φύλο» αποκαλύπτει στο People. «Η λεσβία είναι μια γυναίκα που της αρέσουν οι γυναίκες. Ο trans άντρας δεν είναι γυναίκα. Είναι άντρας».

Υπάρχουν μάλιστα λεσβίες trans γυναίκες και gay trans άντρες. Ένας trans άντρας γεννήθηκε σε γυναικείο σώμα, το οποίο όμως δεν αποδέχεται και ούτε θα αποδεχτεί ποτέ. Εάν του αρέσουν οι γυναίκες, είναι straight trans άντρας. Εάν όμως του αρέσουν οι άντρες, ειναι gay trans άντρας.
Ίσως ο μόνος trans άντρας που γνωρίζουν οι Έλληνες να είναι ο Αμερικανός Thomas Beatie, γνωστός και ως ο «άντρας που έμεινε έγκυος», αφού έφερε στον κόσμο τρία παιδιά. Οι περισσότεροι λανθασμένα νομίζουν ότι ο Beatie είχε γεννηθεί με αντρικό σώμα. Στην πραγματικότητα, γεννήθηκε με γυναικείο σώμα και διατήρησε τα γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα προκειμένου να γεννήσει.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης