Εφηβεία – Bullying: Η ψυχική διαταραχή που απειλεί όσους έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού

Εφηβεία – Bullying: Η ψυχική διαταραχή που απειλεί όσους έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού

Οι ειδικοί τονίζουν τώρα ότι τα προγράμματα πρόληψης του εκφοβισμού στα σχολεία θα μπορούσαν να μειώσουν το φαινόμενο, διασφαλίζοντας υγιείς ψυχικά ενήλικες στο μέλλον

bullying
Οι έφηβοι που υφίστανται εκφοβισμό από συνομηλίκους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ψυχωσικών επεισοδίων, αλλά και μειωμένων επιπέδων ενός κρίσιμου νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου, του γλουταμινικού οξέος, που είναι υπεύθυνο για τη συναισθηματική ρύθμιση.

Η ψύχωση χαρακτηρίζεται από απομάκρυνση από την πραγματικότητα και εκδηλώνεται με αποσπασματική ομιλία και συμπεριφορά, ενώ συχνά συνοδεύεται από ψευδαισθήσεις και παραλήρημα.

Πρόσφατες μελέτες, που συνδέουν τις νευρολογικές και ψυχιατρικές πτυχές ορισμένων διαταραχών, αποκαλύπτουν ότι σχετίζονται με χαμηλότερα από το φυσιολογικό επίπεδα γλουταμινικού οξέος σε άτομα που βιώνουν τα πρώτα στάδια ψύχωσης ή σχιζοφρένεια. Το γλουταμινικό οξύ, που υπάρχει σε αφθονία στον πρόσθιο φλοιό του εγκεφάλου (ACC), παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση των συναισθημάτων, τη λήψη αποφάσεων και τον γνωστικό έλεγχο, επηρεάζοντας λειτουργίες όπως η μάθηση, η μνήμη και η ρύθμιση της διάθεσης. Πρόκειται για έναν νευροδιαβιβαστή ζωτικής σημασίας για την επικοινωνία των νευρικών κυττάρων.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης