Κατάθλιψη – Εφηβεία: Ο απρόσμενος παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο

Κατάθλιψη – Εφηβεία: Ο απρόσμενος παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο

Από έναν «αόρατο» εχθρό κινδυνεύουν οι έφηβοι, ο οποίος επιβουλεύεται την ψυχική τους υγεία και ευημερία. Πώς μπορεί να αποτραπεί ο κίνδυνος

220314205305_girl_depression
Το αποτύπωμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ψυχική υγεία των νέων καταγράφει πρόσφατη μελέτη της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας που δημοσιεύεται στο Developmental Psychology. Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που αναδεικνύει τις επιπτώσεις από τα αυξημένα επίπεδα όζοντος στην ατμόσφαιρα στην εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε εφήβους.

Το όζον είναι ένα αέριο που αποτελείται από τρία άτομα οξυγόνου και παράγεται από χημικές αντιδράσεις μεταξύ του ηλιακού φωτός και οργανικών αερίων και οξειδίων του αζώτου από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, εργοστάσια επεξεργασίας χημικών, διυλιστήρια, κ.α.. Αυξημένα επίπεδα όζοντος έχουν συνδεθεί με διάφορα αναπνευστικά προβλήματα (άσθμα, ερεθισμός μύτης και φάρυγγα, βήχας, δύσπνοια, ευπάθεια σε λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως πνευμονία και βρογχίτιδα) καθώς και πρόωρο θάνατο από αναπνευστικά αίτια.

H επέκταση των συνεπειών από την μακροχρόνια εισπνοή του στην ψυχική σφαίρα -ακόμη και σε περιοχές όπου η ποιότητα της ατμόσφαιρας πληροί τα κριτήρια ασφαλείας, τονίζουν οι ειδικοί- περιλαμβάνει επίμονα συναισθήματα θλίψης ή απελπισίας, δυσκολία συγκέντρωσης, διαταραχές του ύπνου και αυτοκτονικές σκέψεις.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης