Κορωνοϊός: Η Ιαπωνία ακύρωσε τις εκδηλώσεις για τα γενέθλια του αυτοκράτορα Ναρουχίτο

Κορωνοϊός: Η Ιαπωνία ακύρωσε τις εκδηλώσεις για τα γενέθλια του αυτοκράτορα Ναρουχίτο

Ο Μαραθώνιος του Τόκιο, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο, κάλεσε τους Κινέζους πολίτες να αναβάλουν την συμμετοχή τους - 38.000 δρομείς ενδέχεται να αποκλειστούν λόγω κορωνοϊού από τον μεγαλύτερο Μαραθώνιο της Ασίας - Αγωνία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στο Τόκιο τον Ιούλιο

000_1P22HC
Υπό τον φόβο της εξάπλωσης του κορωνοϊού η Ιαπωνία ακύρωσε τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις για τα γενέθλια του νέου αυτοκράτορα Ναρουχίτο στις 23 Φεβρουαρίου. Έτσι, ο 59χρονος αυτοκράτορας, που ανήλθε στον θρόνο την 1η Μαΐου του 2019, μετά την παραίτηση του πατέρα του, αυτοκράτορα Ακιχίτο, θα γιορτάσει τα γενέθλια του σε κλειστό κύκλο και όχι με το κοινό, που ήταν προγραμματισμένο να επισκεφθεί τους κήπους του παλατιού την ημέρα των γενεθλίων του αυτοκράτορα.

Την Δευτέρα το γραφείο Τύπου του αυτοκράτορα εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ακυρώνεται η είσοδος του κοινού στο παλάτι με την ευκαιρία των γενεθλίων του Ναρουχίτο, εξαιτίας του φόβου εξάπλωσης του κορωνοϊού. Την Κυριακή η ιαπωνική κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες «να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις που δεν είναι απαραίτητες».

Η τελευταία φορά που ακυρώθηκε η προσέλευση του κοινού για τα γενέθλια του αυτοκράτορα στην Ιαπωνία, ήταν το 1996, μετά την σύλληψη ομήρων στην κατοικία του Ιάπωνα πρέσβη στο Περού, κατά την διάρκεια δεξίωσης προς τιμήν του τότε αυτοκράτορα Ακιχίτο.

Στην Ιαπωνία έχουν καταγραφεί 60 κρούσματα του κορωνοϊού, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο στην κινεζική πόλη Ουχάν, της επαρχίας Χουμπέι. Επίσης, στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που βρίσκεται αγκυροβολημένο και σε καραντίνα ανοιχτά της Γιοκοχάμα, υπολογίζεται πως έχουν νοσήσει 350 άτομα από τους επιβάτες και το πλήρωμα.

Μόνο 200 εξέχοντες επαγγελματίες δρομείς θα λάβουν μέρος στον Μαραθώνιο του Τόκιο

Σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, εξαιτίας του κορωνοϊού στον Μαραθώνιο του Τόκιο την 1η Μαρτίου δεν θα λάβουν μέρος ερασιτέχνες δρομείς, αλλά μόνο 200 εξέχοντες επαγγελματίες δρομείς. Εκπρόσωπος των διοργανωτών δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) πως: «Προς το παρόν δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε κάποια επίσημη απόφαση. Εξετάζουμε το ζήτημα και μόλις ληφθεί απόφαση θα την ανακοινώσουμε».

Ο Μαραθώνιος του Τόκιο είναι ο μεγαλύτερος Μαραθώνιος σε όλη την Ασία και φέτος είχαν δηλώσει συμμετοχή 38.000 δρομείς. Την Παρασκευή οι διοργανωτές ζήτησαν στους Κινέζους πολίτες να αναβάλλουν την συμμετοχή τους στον αγώνα και ανέφεραν πως οι 1.800 δρομείς, διάφορων εθνικοτήτων, που ζουν στην Κίνα και επιθυμούσαν να τρέξουν στον Μαραθώνιο του Τόκιο, θα έχουν το δικαίωμα εισόδου αυτόματα το επόμενο έτος.

Παρά την μεγάλη ανησυχία για την εξάπλωση του κορωνοϊού, οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων, που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στην Ιαπωνία τον Ιούλιο, επιμένουν πως οι Αγώνες θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Ο Γιοσίρο Μούτο, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020, δήλωσε πως η ακύρωση ή η αναβολή των αγώνων είναι εκτός συζήτησης.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 θα ξεκινήσουν την 24η Ιουλίου, μέρα της τελετής έναρξης και σε αυτούς αναμένεται να λάβουν μέρος περισσότεροι από 11.000 αθλητές από 200 και πλέον κράτη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης