Ισπανία: Στο έλεος της φτώχειας οι ανύπαντρες μητέρες - Πάνω από τις μισές υποφέρουν

Ισπανία: Στο έλεος της φτώχειας οι ανύπαντρες μητέρες - Πάνω από τις μισές υποφέρουν

Η πλέον ευάλωτη κατηγορία είναι οι ανύπαντρες μητέρες, όπου το 50% και πλέον βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρή φτώχεια, σύμφωνα με την οργάνωση Save the Children - H σημαντικότερη κατηγορία που βρίσκεται σε οικονομική δυσχέρεια είναι οι πολυμελείς οικογένειες τριών γενεών 

anexeia
Το 25% και πλέον των οικογενειών με παιδιά στην Ισπανία ζει μέσα στη φτώχεια, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε από τη μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children.

Η έκθεση της βρετανικής οργάνωσης προάσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών βασίζεται στην ενδελεχή εξέταση των επίσημων δεδομένων σε περισσότερα από 5 εκατομμύρια νοικοκυριά και δείχνει ότι η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός πλήττουν περισσότερα από 2,1 εκατομμύρια παιδιά στην Ισπανία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε την ώρα που ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για την ακραία φτώχεια Φίλιπ Άλστον ολοκληρώνει μια αποστολή διάρκειας 12 ημερών στη χώρα.

Σύμφωνα με την έρευνα, η σημαντικότερη κατηγορία που βρίσκεται σε οικονομική δυσχέρεια είναι οι πολυμελείς οικογένειες τριών γενεών που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη: γονείς, παιδιά, παππούδες, το 73,8% των οποίων υποφέρει από μέτρια έως σοβαρή φτώχεια.

Η πλέον ευάλωτη κατηγορία είναι οι ανύπαντρες μητέρες, όπου το 50% και πλέον βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρή φτώχεια. Έξι ανύπαντρες μητέρες στις 10 είναι άνεργες και το 90% λέει ότι δεν μπορεί να επιτρέψει απρογραμμάτιστες δαπάνες, όπως το να αγοράσουν γυαλιά για τα παιδιά τους.

Οι οικογένειες μεταναστών είναι επίσης εκτεθειμένες στην απειλή της φτώχειας, με το ένα τρίτο των νοικοκυριών να δηλώνει ότι δεν έχει τα μέσα να πληρώνει τους μηνιαίους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ή νερού.

Κλείσιμο
Ο διευθυντής της Save the Children στην Ισπανία, Αντρές Κόντε απηύθυνε έκκληση στην ισπανική κυβέρνηση να εγκρίνει επειγόντως, στον επόμενο προϋπολογισμό που θα ψηφίσει, μέτρα που θα έχουν σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο για τις πιο ευάλωτες οικογένειες.

«Αυτή η κοινωνική μάστιγα, που έχει ήδη πλήξει ένα στα τέσσερα νοικοκυριά με παιδιά, δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με επενδύσεις» έγραψε, επισημαίνοντας ότι η Ισπανία δεν αφιερώνει παρά το 1,3% του ΑΕΠ στα οικογενειακά επιδόματα, έναντι 2,4% κατά μέσο όρο στις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης