Προσφυγικό: Tι γράφει ο ξένος Τύπος για την «κόντρα» Μέρκελ-Κουρτς και τα επεισόδια στη Μόρια

Προσφυγικό: Tι γράφει ο ξένος Τύπος για την «κόντρα» Μέρκελ-Κουρτς και τα επεισόδια στη Μόρια

«Στην Ελλάδα διαφαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα μιας πιο αυστηρής διαχείρισης του μεταναστευτικού», σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος

merkel-kurz
«Στην Ελλάδα διαφαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα μιας πιο αυστηρής διαχείρισης του μεταναστευτικού», όπως σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος, αναφερόμενος παράλληλα στη διάσταση απόψεων Γερμανίας και Αυστρίας για την επανέναρξη της ναυτικής άσκησης «Σοφία» στη Μεσόγειο. Την ίδια ώρα, πολλά ξένα δημοσιεύματα αναφέρονται στα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στη Λέσβο με τους πρόσφυγες.

Γερμανική εφημερίδα «Die Zeit»

«Μετανάστες και πρόσφυγες διαμαρτύρονται για την αυστηρότερη νομοθεσία περί ασύλου», γράφει η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» επισημαίνοντας ότι περίπου δύο χιλιάδες πρόσφυγες αποχώρησαν χθες από τον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια και κατευθύνθηκαν προς την πρωτεύουσα της Μυτιλήνης διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης. «Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα μπλοκάροντας τους γύρω δρόμους», επισημαίνει.

Γερμανική εφημερίδα «Die Welt»

«Στην Ελλάδα διαφαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα μίας πιο αυστηρής διαχείρισης του μεταναστευτικού». Ωστόσο, η γερμανική εφημερίδα προβλέπει, επικαλούμενη εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, ότι «το 2020 η Ελλάδα θα πρέπει να αναμένει περισσότερες μεταναστευτικές ροές από το 2019».

Γερμανική εφημερίδα «Tageszeitung»

«Οι γερμανικοί δήμοι εκφράζουν την επιθυμία να υποδεχθούν πρόσφυγες στην Ελλάδα, αλλά η γερμανική κυβέρνηση δεν τάσσεται υπέρ της πρωτοβουλίας αυτής, κυρίως του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος SPD», υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα «Tageszeitung».

Η εφημερίδα κάνει λόγο για πόλεις όπως το Ντόρτμουντ, η Κολωνία, το Κρέφελντ και το Μίνστερ και επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Περισσότεροι από 130 δήμοι είχαν ζητήσει να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και πολλοί δήμαρχοι έχουν απευθύνει σχετική επιστολή στον Χριστιανοκοινωνιστή υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ - χωρίς να λάβουν απάντηση, όπως είχε δηλώσει στις αρχές της χρονιάς ο δήμαρχος του Πότσνταμ Μάικ Σούμπερτ».

Γερμανική υπηρεσία «Deutsche Welle»

Η επίσκεψη του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς στο Βερολίνο δεν φαίνεται να είχε άμεσα αποτελέσματα, αφού Βερολίνο και Βιέννη εξακολουθούν να διαφωνούν για το προσφυγικό.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAΖ)

Κλείσιμο
«Η Μέρκελ και ο Κουρτς δεν έκρυψαν ότι διαφωνούν σε πολλά ζητήματα», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

«Αυτό ισχύει για την επανέναρξη της ναυτικής άσκησης «Σοφία« στη Μεσόγειο, η οποία είχε σχεδιαστεί για τη διάσωση προσφύγων, αλλά θεωρείται πλέον χρήσιμη και για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης που είχε αποφασιστεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου», όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt»

«Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς παραμένει αρνητικός στην επανέναρξη της ευρωπαϊκής ναυτικής άσκησης "Σοφία" για τη διάσωση προσφύγων, παρότι η ίδια η Αυστρία δεν διαθέτει καν ακτές», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα σχολιάζοντας στην διάσταση απόψεων Βερολίνου- Αυστρίας.

Eλβετική εφημερίδα «Neue Zuercher Zeitung»

«Δεν τα βρίσκουν Άνγκελα Μέρκελ και Κουρτς για την ναυτική επιχείρηση "Σοφία"»,σχολιάζει η ελβετική εφημερίδα.

«Η καγκελάριος της Γερμανίας έχει τη διπλάσια ηλικία από τον Αυστριακό ομόλογό της και πλησιάζει στο τέλος της σταδιοδρομίας της, ενώ ο Κουρτς θα μπορούσε να σφραγίσει την αυστριακή πολιτική για μεγάλο χρονικό διάστημα», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Αυστριακή εφημερίδα «Die Presse»

Για την αυστριακή εφημερίδα «Die Presse», «Υπάρχει ένα βασικό ζήτημα, στο οποίο Μέρκελ και Κουρτς φαίνεται να συμφωνούν: η απροθυμία να συνεισφέρουν περισσότερα χρήματα στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης