Χονγκ Κονγκ: Πάνω από 50 συλλήψεις διαδηλωτών έξω από το Πολυτεχνείο

Χονγκ Κονγκ: Πάνω από 50 συλλήψεις διαδηλωτών έξω από το Πολυτεχνείο

Ομάδα 100 ατόμων επιχείρησε να φύγει από το Πολυτεχνείο το πρωί της Δευτέρας, ωστόσο αρκετοί εξ αυτών συνελήφθησαν - Η Κίνα υπερασπίστηκε την παρουσία στρατού στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ

sylipsi_hongkong
Αρκετοί διαδηλωτές συνελήφθησαν, την ώρα που προσπαθούσαν να βγουν από τον χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής στο Χονγκ Κονγκ, η οποία παραμένει περικυκλωμένη από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Περίπου στις 13:45 τοπική ώρα (07:45 ώρα Ελλάδας) μια ομάδα 100 ατόμων προσπάθησε να φύγει από το Πολυτεχνείο όμως ήρθε αντιμέτωπη με δακρυγόνα και σφαίρες με πλαστική επικάλυψη. Κάποιοι συνελήφθησαν, την ώρα που άλλοι παραπατούσαν στα οδοφράγματα, καθώς οι αστυνομικοί τους στόχευαν με τα όπλα τους και τους χτυπούσαν.



Αυτή ήταν η τρίτη φορά που διαδηλωτές προσπάθησαν να φύγουν από τον χώρο του πανεπιστημίου μετά τη βίαιη αντιπαράθεση με την αστυνομία στη διάρκεια της νύκτας.

«Η αστυνομία ίσως να μην εισβάλει στον χώρο του πανεπιστημίου, όμως φαίνεται ότι προσπαθεί να συλλάβει ανθρώπους την ώρα που προσπαθούν να ξεφύγουν», δήλωσε ο βουλευτής Χούι Τσι - φουνγκ, μιλώντας στο Reuters.



Ένας διαδηλωτής που βρίσκεται εγκλωβισμένος στο Πολυτεχνείο και θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του δήλωσε στο BBC ότι 300 με 500 άνθρωποι παραμένουν στον χώρο του πανεπιστημίου.

Κλείσιμο
Μέλη των δυνάμεων της τάξης είχαν επισημάνει νωρίτερα ότι οι διαδηλωτές μπορούν να φύγουν από το Πολυτεχνείο μέσω μιας άλλης εξόδου, της γέφυρας Τσέονγκ Ουάν, και τους κάλεσαν να αφήσουν τα όπλα τους και να βγάλουν τις μάσκες.

Όμως ο βουλευτής Τεντ Χούι που βρίσκεται στο Πολυτεχνείο επισήμανε ότι η γέφυρα έχει κλείσει και ότι δεν είναι δυνατό να φύγει κάποιος από εκεί.

Από την πλευρά του ο διοικητής της αστυνομίας Κουόκ Κα-τσουέν τόνισε ότι αναζητείται ένας ειρηνικός τρόπος να επιλυθεί η αντιπαράθεση.

«Αν οι μασκοφόροι ταραξίες παραδώσουν τα όπλα τους (…) ακολουθήσουν τις εντολές της αστυνομίας και αναλάβουν τις παράνομες ευθύνες τους, η αστυνομία δεν έχει λόγο να κάνει χρήση βίας», εξήγησε.

Ωστόσο η αστυνομία έχει διευκρινίσει ότι όποιος παραδοθεί θα συλληφθεί για την πρόκληση ταραχών, ένα αδίκημα που τιμωρείται με έως και 10 χρόνια κάθειρξη.



Κίνα: Υπερασπίζεται την παρουσία στρατιωτών στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ

Κανένας δεν θα πρέπει να υποτιμάει την θέληση της Κίνας να περιφρουρεί την εθνική της κυριαρχία και τη σταθερότητα του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε σήμερα κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ.

Οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται στην πρώην βρετανική αποικία εδώ και περισσότερους από πέντε μήνες πέρασαν την προηγούμενη εβδομάδα σε μία πολύ πιο ακραία και βίαιη φάση, με αποτέλεσμα να κλείσουν σχολεία και να προκληθεί ανησυχία για το κατά πόσο είναι εφικτή η επίλυση της άνευ προηγουμένου πολιτικής κρίσης.

Οι φιλοδημοκρατικοί διαδηλωτές πυρπόλησαν σήμερα το πρωί την είσοδο της Πολυτεχνικής Σχολής του Χονγκ Κονγκ όπου βρίσκονται κλεισμένοι προκειμένου να εμποδίσουν την επέμβαση της αστυνομίας, η οποία από την πλευρά της απείλησε να κάνει χρήση «πραγματικών σφαιρών» και «φονικών όπλων» εναντίον τους.

Τα επίσημα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, που εμφανίζονται ιδιαίτερα επικριτικά απέναντι στους διαδηλωτές, χαιρέτισαν σήμερα την εμφάνιση στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ το Σάββατο Κινέζων στρατιωτών προκειμένου να ανοίξουν τους δρόμους.

Από την πλευρά του ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Γου Κιάν υπερασπίστηκε σήμερα την παρουσία στρατιωτών στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ επαναλαμβάνοντας ότι ο στρατός διαθέτει τα μέσα για να καταπνίξει τις διαμαρτυρίες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης