Επεισόδια στην Αλγερία: Δακρυγόνα και συμπλοκές μετά τον διορισμό του προσωρινού προέδρου

Επεισόδια στην Αλγερία: Δακρυγόνα και συμπλοκές μετά τον διορισμό του προσωρινού προέδρου

Χιλιάδες φοιτητές και πολίτες βγήκαν στους δρόμους του Αλγερίου προκειμένου να διαδηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους για την τοποθέτηση του Μπενσαλάχ στην προεδρία, καθώς θεωρείται άνθρωπος του επί μία 20ετία προέδρου Μπουτεφλίκα

20963449
Η αστυνομία έκανε σήμερα χρήση δακρυγόνων στη διάρκεια διαδήλωσης στο κέντρο του Αλγερίου προκειμένου να διαλύσει χιλιάδες φοιτητές που διαμαρτύρονταν κατά του διορισμού του Αμπντελκαντέρ Μπενσαλάχ, προσκείμενου στον Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, ως προσωρινού προέδρου, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και επτά εβδομάδες που η αστυνομία προσπαθεί να διαλύσει με τον τρόπο αυτό μια ειρηνική διαδήλωση φοιτητών στην καρδιά της αλγερινής πρωτεύουσας.

Η αστυνομία έκανε επίσης χρήση αντλιών νερού εναντίον των φοιτητών που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο Μεγάλο Ταχυδρομείο, επίκεντρο του κινήματος αμφισβήτησης στο Αλγέρι.

Algeria: Thousands gather in Algiers as parliament names interim leader


Παρά την επέμβαση της αστυνομίας, οι φοιτητές που φώναζαν «Μπενσαλάχ, φύγε! και «Σύστημα φύγε!» εξακολουθούν να είναι συγκεντρωμένοι μπροστά στο εμβληματικό αυτό κτίριο στο κέντρο του Αλγερίου, περικυκλωμένοι από κλοιό αστυνομικών με εξάρτυση για την καταστολή διαδηλώσεων.

Η χώρα συγκλονίζεται από τις 22 Φεβρουαρίου από ένα πρωτοφανές και μαζικό κύμα αμφισβήτησης, που οδήγησε στην παραίτηση του Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα στις 2 Απριλίου, έπειτα από 20 χρόνια στην εξουσία.

Ο Αμπντελκαντέρ Μπενσαλάχ, πρόεδρος του Συμβουλίου του Έθνους, της άνω βουλής του Κοινοβουλίου, ορίστηκε σήμερα, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, προσωρινός πρόεδρος για διάστημα 90 ημερών.

20963394
20963395
Κλείσιμο

Οι φοιτητές διαδηλώνουν κάθε Τρίτη πρωί, χωρίς επεισόδια, αφότου ξεκίνησε το κίνημα αμφισβήτησης, προτού διαλυθούν μόνοι τους τις πρώτες απογευματινές ώρες.

Οι Αλγερινοί που συνεχίζουν να διαδηλώνουν μαζικά κάθε Παρασκευή διεκδικώντας την αποχώρηση του «συστήματος» έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμούν να δουν τον Μπενσαλάχ, ηλικίας 77 ετών, να αναλαμβάνει προσωρινός πρόεδρος και ευρύτερα την παραμονή των στελεχών του μηχανισμού που εγκαθίδρυσε ο Μπουτεφλίκα ως διαχειριστών της διαδικασίας της διαδοχής του.

Ακόμη και το κύριο άρθρο της κυβερνητικής εφημερίδας El Moudjahid, παραδοσιακού φορέα των μηνυμάτων της εξουσίας, εισηγείται σήμερα την απομάκρυνση του Αμπντελκαντέρ Μπενσαλάχ από τη μεταβατική προεδρία προκειμένου να εξευρεθεί μια πιο συναινετική προσωπικότητα.

Ο Μπενσαλάχ «δεν είναι ανεκτός από το κίνημα των πολιτών, που απαιτεί την άμεση αποχώρησή του, αλλά ούτε και από την αντιπολίτευση και ένα τμήμα των πολιτικών σχηματισμών της πλειοψηφίας των δύο Σωμάτων του Κοινοβουλίου», έγραψε η El Moudjahid.

20963423
20963429
20963461

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης