New York Times: Η Ευρώπη θα μπορούσε να διαλυθεί από ένα απλό ζήτημα συνόρων

immigr_097

Αν σκληρύνουν τα σύνορα στην ΕΕ, οι πρόσφυγες θα «κολλήσουν» σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία - «Το ερώτημα που προκύπτει από το ζήτημα των συνόρων είναι εάν η Ευρώπη μπορεί να κινηθεί πραγματικά πέρα από τις παραδοσιακές έννοιες του εθνικού κράτους»

«Σήμερα που οι Ευρωπαίοι αγωνίζονται με τις κοινωνικές και πολιτικές συγκρούσεις που προκαλούνται από τη μετανάστευση. από τα φτωχά και ρημαγμένα από τον πόλεμο κράτη, ορισμένοι φωνάζουν για να διατηρήσουν αυτό που αισθάνονται ότι ποτέ δεν συμφώνησαν να παραδώσουν, το δικαίωμα στο εθνικό κράτος» γράφουν οι New York Times .

«Ένας αυξανόμενος αριθμός Ευρωπαίων ψηφοφόρων θέλει να περιορίσει αισθητά την άφιξη των προσφύγων στις χώρες τους, πράγμα που θα απαιτούσε το κλείσιμο των συνόρων. Υπάρχει, όμως, ένας λόγος που έφερε την Ευρώπη σε αυτή την κατάσταση. Το ερώτημα που προκύπτει από το ζήτημα των συνόρων είναι εάν η Ευρώπη μπορεί να κινηθεί πραγματικά πέρα από τις παραδοσιακές έννοιες του εθνικού κράτους» διερωτάται η αμερικανική εφημερίδα.

Το 2015, στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης η Μέρκελ προειδοποίησε ότι εάν οι ευρωπαϊκές χώρες δεν μοιράζονταν "δίκαια" το βάρος, τότε ορισμένοι λαϊκιστές ηγέτες θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν το ζήτημα για να καταργήσουν την ελευθερία στην εσωτερική κυκλοφορία στην ΕΕ. Τρία χρόνια αργότερα, η Mέρκελ έγινε ηγέτης σαν αυτούς για τους οποίους προειδοποίησε. Για να σώσει τον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο πρότεινε να επιβληθούν έλεγχοι στα αυστριακά σύνορα για να εμποδίσουν τους πρόσφυγες. Οι περισσότεροι πρόσφυγες φτάνουν στην Ιταλία, την Ελλάδα ή την Ισπανία και πρέπει να παραμείνουν εκεί ενώ περιμένουν να τους χορηγηθεί άσυλο. Στην πράξη, όμως, πολλοί κατευθύνονται προς το βορρά της ΕΕ. Εάν σκληρύνουν πολύ τα σύνορα, οι πρόσφυγες θα μπορούσαν να καταλήξουν «κολλημένοι» στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία - μια έκβαση για την οποία η κα Mέρκελ έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να καταδικάσει την ΕΕ ενθαρρύνοντας τις χώρες αυτές να αποχωρήσουν. Αν και η αντίδραση επικεντρώνεται κυρίως στους πρόσφυγες, οι μελέτες δείχνουν ότι υφίσταται επίσης δυσαρέσκεια και προς τους μετανάστες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν είναι εύκολο για τους Ευρωπαίους να εγκαταλείψουν την εθνική ταυτότητα παλαιού τύπου, με ρίζες στη φυλή και τη γλώσσα, που μοιάζει σήμερα να προκαλεί τέτοια προβλήματα. Οι ευρωπαίοι ηγέτες ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να αντισταθούν σε αυτές τις παρορμήσεις αρκετά καιρό για να μεταμορφώσουν την Ευρώπη από την κορυφή προς τα κάτω, αλλά η οικονομική κρίση του 2008 προέκυψε όταν το έργο τους είχε ολοκληρωθεί μόνο κατά το ήμισυ. Αυτό οδήγησε στην κρίση του ευρώ, η οποία αποκάλυψε τις πολιτικές ρωγμές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Επίσης προέκυψε και η έκρηξη της ισλαμικής τρομοκρατίας, που αποτελούσε επίσης απειλή. Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι απειλούνται, σύμφωνα με την έρευνα, επιδιώκουν μια ισχυρή ταυτότητα που θα τους κάνει να αισθάνονται μέρος μιας ισχυρής ομάδας. Για το λόγο αυτό, πολλοί Ευρωπαίοι στράφηκαν στην εθνική τους ταυτότητα. Όμως όσο περισσότεροι άνθρωποι αγκάλιασαν την εθνική ταυτότητά τους, τόσο περισσότερο έφταναν να δυσπιστούν απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απέναντι σε όποιον εντός των συνόρων τους αντιλαμβάνονται ως ξένο.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Kουρτς ζητά όλο και πιο σκληρά "εξωτερικά" σύνορα, αυτά δηλαδή που χωρίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση από τον έξω κόσμο, προκειμένου να διατηρηθούν ανοικτά τα εσωτερικά σύνορα. Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει εάν οι αφίξεις προσφύγων ήταν το βασικό ζήτημα. Δεν θα λύσει όμως την αντίφαση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα πείραμα για την υπερνίκηση του εθνικισμού σε σχέση με την πολιτική συγκυρία της εποχής που διανύουμε, κατά την οποία οι πολίτες απαιτούν περισσότερο εθνικισμό, καταλήγει το άρθρο των New York Times.

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (17)

Οι Πρόσφυγες είναι χολέρα

Δεν καταπολεμάς την χολέρα εξαπλωνοντας την ισόποσα στον πληθυσμό, απλά θα πεθάνουν όλοι. Την καταπολεμάς περιορίζοντας την σε μέρος του πληθυσμού, συγκεκριμένα στο νότιο μέρος του πληθυσμού, και ελπίζεις ότι αυτό το μέρος του πληθυσμού θα πάει να ψοφήσει υσηχα στην γωνία τού.

ΙΑΝ

ΛΙΓΕΣ ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΝΈΑ ΤΆΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ" 1. ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΛΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΗΡΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗ 2. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΌ ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΚΙΝΑ-ΙΝΔΙΑ-ΠΑΚΙΣΤΑΝ Κ.Λ.Π, ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΣ ΧΩΡΕΣ ΑΥΤΕΣ.ΔΗΛΑΔΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ "ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΩΝ ΖΩΝΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ" ΕΝΤΟΣ Ε.Ε 3. ΜΕΤΑΚΥΛΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟΝ "ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΌ"-ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ",ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥΣ,ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ,ΣΙΤΙΣΗΣ ΤΟΥΣ.... 4. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ "ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ"=ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΙ ΦΤΗΝΗ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ,ΕΠΗΡΕΑΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ "ΚΟΣΤΟΒΟΡΩΝ" ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ".... 5. ΤΕΛΟΣ Η NEW ORDER EKANE KATI ΠΑΝΕΞΥΠΝΟ¨,ΠΗΡΕ ΤΙΣ "ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ" ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΥΠΕΠΤΕΣ ΣΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΥΘΗΣΜΟ ΟΠΩΣ - ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ,ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΛΑΩΝ,ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΣΥΝΟΡΩΝ,ΤΑΞΕΩΝ,ΑΘΕΙΑ,ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΕ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑΣ,ΤΡΑΝΣ PRIDE....ΜΑΛΑΚΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ-ΛΟΙΠΕΣ ΚΑΤΑΧΡΗΣΕΙΣ=LIFE STYLE..... 6. ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ = ΚΕΡΔΟΣ ( ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΑ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ,ΜΟΥΣΙΚΗ,CINEMA,ΠΟΡΝΕΙΑ,ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ). ΟΣΟΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΒΑΠΤΙΖΟΝΤΑΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ,ΔΕΞΙΟΙ-ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ "ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ" ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΑΙΖΩ ΜΕ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ- ΠΟΣΑ ΜΟΥ ΔΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΣΑΣ " ΑΣΠΑΣΤΩ" ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ "ΠΟΛΕΜΩ" ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΠΟΣΟ ΠΑΝΤΑ ΒΟΗΘΑΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ NEW ORDER.....!!!!

......

Η παγκοσμια ελιτ θελει την καταργηση των συνόρων και της εθνικής ταυτότητας γιατί ανθρωπος χωρίς ιστορια δεν εχει μελλον. Η Ευρώπη οδηγειται στην αυτοκτονία των εθνων της και οι λαοί της το ξερουν και στρέφονται στον ευρωσκεπτικισμο. Η ομορφιά των πολιτισμων της Ευρώπης έγκειται στην διαφορετικότητά και η καταργηση αυτης της περιχαράκωσης δεν θα ειναι μονο λυπητερή αλλα και επικίνδυνη.

mm

To πρόβλημα ειναι τα εξωτερικά θαλάσσια σύνορα.

Θραξ

οτι ναναι το αρθρο λες και ο καναδας,ηπα,αυστραλια εχουν γηγενεις πολιτες με ιστορια.....απο την ευρωπη δημιοργηθηκαν αυτα τα κρατη και οχι το αναποδο......λες και η αμερικη ενοποιηθηκε με το μεξικο και την ουρουγουαη με τη βενεζουελα,και την κουβα......τα ευρωπαικα κρατη ειναι εθνη με ιστορια,ηθη και εθιμα.....δεν μπορει ο γαλλος να γινει ελληνας ουτε ο ελληνας γερμανος....ειναι βαθια ριζωμενα στην ψυχη....εδω το ιδιο το ισραηλ διωχνει τους μη εβραιους απο τα μερη του...και μαλιστα ψαχνει νεους εβραιους με εστω εναν προγονο τους εβραιο για να τους παρει στα μερη του.....ολα τα αλλα ειναι γελοιοτητες

Δεν υπάρχει πρόβλημα

Θα τους πάρει όλους το Ελλαδιστάν οπου 93% ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΕΘΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

@Δεν υπάρχει πρόβλημα

Ποιός σου είπε ότι "το 93% δεν θέλει εθνικό κράτος" ρε χρυσαύγουλο ορφανό του Χίτλερ;

Γιώργος

Το άρθρο έχει όλη την υπεροψία και την άγνοια της ελίτ που στηρίζει την παγκοσμιοποίηση. Στην ουσία λέει ανοησίες. Δεν καταλαβαίνουν οι άνθρωποι , πως το λέγαμε παλιά , ανεπίδεκτοι μαθήσεως.

@Γιώργος

Δε πας να χορέψεις κανένα τσιφτετέλι σουβλακότουρκε;

Τακης

Δν υπαρχει Ευρωπη σαν χωρα.Ας το παρουν χαμπαρι οι νεοταξιτες οτι η Ευρωπη εχει Εθνη ,λευκη φυλη και ειναι χριστιανικη!!!!

@Τακης

Τί "χριστιανική" βρε [...]; Τί δουλειά έχει η Ιουδαική μεσανατολίτικη αίρεση με την Ευρώπη;

Katerina

Ζω χρόνια έξω. Η ΕΕ είναι φάτα μοργκάνα. Η Ευρώπη δεν πρόκειται να ενωθεί πολιτικά ποτέ, όχι σε εθελοντική βάση, γιατί αυτά που μας χωρίζουν είναι, τελικά, περισσότερα απο αυτά που μας ενώνουν: Γλώσσα, ιστορία, κουλτούρα στην Ευρώπη έχουν πολύ βαθιές ρίζες και πάνε χέρι χέρι με τα εθνικά κράτη. Οι άνθρωποι το νιώθουν αυτό και επίσης το αγαπούν, αγαπούν τις διαφορές τους. Αγαπούν να είναι Γάλλοι, Βρετανοί και Ολλανδοί. Η Ευρώπη δεν είναι ούτε ΗΠΑ, ούτε Αυστραλία, ούτε Καναδάς, ούτε ποτέ θα γίνει. Οι Έλληνες είναι προσανατολισμένοι στην ευρωπαική ενοποίηση από φόβο (φόβο, πως θα μας καταπιεί η Τουρκία, φόβο, πως άλλα βαλκανικά κράτη έχουν εδαφικές βλέψεις εις βάρος μας), όχι απο πεποίθηση. Οι άλλοι όμως δεν έχουν τους ίδιους φόβους με εμάς. Οι άλλοι δε φοβούνται, νιώθουν αυτοπεποίθηση. Για αυτό η ευρωπαική ενοποίηση δεν είναι παρά άλλη μια ελληνική αυταπάτη που θα την πληρώσουμε ακριβά.

Μπράβο Κατερίνα

Με λίγα λόγια είπες μεγάλες αλήθειες.

Giorgakis

Μπράβο ρε Κατερίνα... Τα είπες όλα. Έτσι ακριβώς ειναι

W

100% σωστο

Τελικά...

Η Ελλάδα είναι πρωτοπορία. Ξεκίνησε τη διάλυση της Ευρωπαικής Ένωσης.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Emanouel_Makron

«Αυτή η νοοτροπία συμβιβασμού (...) δεν πρέπει να εμποδίζει την επιβεβαίωση της γαλλικής θέσης όταν υπάρχει, όπως σε οποιοδήποτε ζευγάρι, σε οποιοδήποτε σχέδιο, πρέπει να υποθέσουμε ότι έχουμε διαφωνίες», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στο Ελιζέ

diaggelma_2

Ο Γάλλος πρόεδρος υποσχέθηκε σημαντική μείωση του φόρου εισοδήματος, ενώ δεσμεύτηκε για την απλοποίηση των διαδικασιών για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων - Είπε ότι οι Γάλλοι θα πρέπει να εργάζονται πιο πολλά χρόνια, καθώς... ζουν περισσότερο!

3