Συνεχίζεται η «Οδύσσεια»: Ανοιχτά της Μάλτας θα συναντηθούν τα δύο πλοία με πρόσφυγες

lifeline

Η Ρώμη έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει την είσοδο στα λιμάνια της σε πλοία που μεταφέρουν μετανάστες, έτσι "κατά 90% το Alexander Maersk θα προσεγγίσει τη θέση μας στα ανοιχτά της Μάλτας", είπε ο Άξελ Στάιερ, ο εκπρόσωπος της Lifeline στη Γερμανία

Το Lifeline, ένα πλοίο που απειλείται με κατάσχεση από την Ιταλία, και το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Alexander Maersk, ενδέχεται να συναντηθούν στα διεθνή ύδατα στα ανοιχτά της Μάλτας καθώς ακόμη δεν έχει βρεθεί κάποια διπλωματική λύση για τους εκατοντάδες μετανάστες που μεταφέρουν, όπως ανέφερε σήμερα η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Lifeline.

Η Ρώμη έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει την είσοδο στα λιμάνια της σε πλοία που μεταφέρουν μετανάστες, έτσι "κατά 90% το Alexander Maersk θα προσεγγίσει τη θέση μας στα ανοιχτά της Μάλτας", είπε ο Άξελ Στάιερ, ο εκπρόσωπος της Lifeline στη Γερμανία.

Το Lifeline περισυνέλεξε περίπου 230 μετανάστες –μεταξύ των οποίων 14 γυναίκες και 4 παιδιά– στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών. Το δανέζικο πλοίο της εταιρείας Maersk διέσωσε 113 μετανάστες στα ανοιχτά των ακτών της νότιας Ιταλίας και τώρα πλέει στα ανοιχτά της Σικελίας.

Η "συνάντηση" των δύο πλοίων στο ίδιο σημείο θα μπορούσε να διευκολύνει την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης για τους μετανάστες αλλά και τον ανεφοδιασμό τους. Δεν προβλέπεται πάντως να μεταφερθούν μετανάστες από το ένα πλοίο στο άλλο.

Η Μάλτα δεν δείχνει επίσης διατεθειμένη να επιτρέψει τον ελλιμενισμό του Lifeline. Ο πρωθυπουργός της χώρας Τζόζεφ Μούσκατ υποστήριξε σήμερα μέσω του Twitter ότι το πλοίο "παρέβη τους κανόνες, αγνοώντας τις ιταλικές οδηγίες" επειδή παρέλαβε τους μετανάστες ενώ ήταν σε εξέλιξη μια επιχείρηση της λιβυκής ακτοφυλακής για τη διάσωσή τους.

Πάντως το πολεμικό ναυτικό της Μάλτας έστειλε σήμερα ένα σκάφος για να εφοδιάσει το Lifeline με νερό και τρόφιμα καθώς η κατάσταση των μεταναστών είναι κακή. "Αναμένουμε μια διπλωματική λύση, είναι σε εξέλιξη συνομιλίες με πολλές διαφορετικές χώρες", είπε ο Στάιερ, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις

Διάσωση μεταναστών από δανική ναυτιλιακή
Σημειώνεται ότι η δανική ναυτιλιακή εταιρεία Marsk Line ανακοίνωσε το Σάββατο πως ένα από τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της διέσωσε 113 μετανάστες στα ανοικτά των ακτών της νότιας Ιταλίας και βρίσκεται στα ανοικτά της Σικελίας.

Το πλοίο με την ονομασία Alexander Maersk άλλαξε πορεία το πρωί της Παρασκευής αφού έλαβε σήμα κινδύνου, διευκρίνισε ο Έλμπεκ Λίνετ, εκπρόσωπος της Maersk Line.

Δεν διευκρίνισε πού ακριβώς διασώθηκαν οι μετανάστες ούτε πότε ελήφθη το σήμα κινδύνου.

Το πλοίο βρίσκεται στα ανοικτά της πόλης Ποτσάλο στη Σικελία και αναμένει οδηγίες από το ιταλικό κέντρο συντονισμού θαλάσσιων διασώσεων MRCC.

Η αντίδραση του πληρώματος του πλοίου ανταποκρίνεται σε «έναν παραδοσιακό κώδικα συμπεριφοράς», σύμφωνα με τον Λίνετ. «Δεν είναι η πρώτη φορά ... έχουν διασώσει μετανάστες δύο ή τρεις φορές τα τελευταία χρόνια», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
418 άνθρωποι διασώθηκαν στις ισπανικές ακτές
Εν τω μεταξύ συνολικά 418 μετανάστες διασώθηκαν το Σάββατο το πρωί στη διάρκεια τριών επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν στα ανοικτά των ισπανικών ακτών από τις ισπανικές υπηρεσίες θαλάσσιας διάσωσης, ανακοίνωσε μέσω του Twitter ο δημόσιος οργανισμός Salvamento maritimo.
Στιβαγμένοι σε 15 πλεούμενα, 262 άνθρωποι διασώθηκαν στο στενό του Γιβραλτάρ και αποβιβάσθηκαν στα λιμάνια της Ταρίφα και της Μπαρμπάτε στην Ανδαλουσία. Είκοσι επτά άλλοι διασώθηκαν στη Μεσόγειο ανάμεσα στη νότια Ισπανία και το βόρειο Μαρόκο και 129 στα ανοικτά της νήσου Γκραν Κανάρια, στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Οι διασώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν έξι ημέρες μετά την άφιξη στη Βαλένθια του πλοίου Aquarius που είχε διασώσει 629 μετανάστες στα ανοικτά των λιβυκών ακτών και στο οποίο η Ιταλία και η Μάλτα απαγόρευσαν την πρόσβαση στα λιμάνια τους.

Αν και ο αριθμός των μεταναστών, που επιχειρούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο, έχει μειωθεί στο μισό από την αρχή της χρονιάς σε σχέση με την ίδια περυσινή περίοδο, έχει τριπλασιασθεί σε ό,τι αφορά την Ισπανία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Περίπου 12.155 μετανάστες έχουν έτσι φθάσει στην Ισπανία από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 20η Ιουνίου. Κατά την περίοδο αυτή, 292 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους επιχειρώντας να φθάσουν στις ισπανικές ακτές. Συνολικά 960 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στο διάστημα αυτό στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.
Στη Λιβύη
Πέντε αφρικανοί μετανάστες έχασαν τη ζωή τους και σχεδόν 200 διασώθηκαν στα ανοικτά της Λιβύης ενώ επιχειρούσαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να φθάσουν στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα το λιβυκό Πολεμικό Ναυτικό.

Στη διάρκεια μιας πρώτης επιχείρησης χθες Παρασκευή, διασώθηκαν 94 μετανάστες, μεταξύ των οποίων 3 παιδιά και 9 γυναίκες, σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων ανοικτά του Γκαραμπούλι, ανατολικά της Τρίπολης, μετά το ναυάγιο της λαστιχένιας βάρκας τους.

Πέντε μετανάστες από το Σουδάν, τη Νιγηρία, το Τσαντ και την Αίγυπτο, που βρίσκονταν στην ίδια βάρκα, βρήκαν τον θάνατο, δήλωσε ο στρατηγός Αγιούμπ Κασέμ, εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού, χωρίς να διευκρινίσει τις ακριβείς συνθήκες του θανάτου τους.

Στην ίδια ζώνη, στη διάρκεια μιας χωριστής επιχείρησης, διασώθηκαν 91 μετανάστες που επέβαιναν σε άλλο πλεούμενο στην ίδια ζώνη, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας πως οι μετανάστες ήταν διαφόρων αφρικανικών εθνικοτήτων.

Συνολικά από την Τετάρτη 900 μετανάστες αναχαιτίσθηκαν ή διασώθηκαν από το λιβυκό Πολεμικό Ναυτικό.

Οι μετανάστες που διασώζονται ή αναχαιτίζονται στη θάλασσα μεταφέρονται σε κέντρα παραμονής εν αναμονή της επαναπροώθησής τους στη χώρα προέλευσής τους.

Εξαιτίας των καλών καιρικών συνθηκών, οι απόπλοι από τις λιβυκές ακτές, οι οποίες βρίσκονται κοντά σ' αυτές της Ιταλίας, έχουν πολλαπλασιασθεί στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Και

Πολύ μετανάστες ναουμ με τα χαρτιά στο χέρι και τις βίζες στη κωλοτσεπη .....

Τι κάνει νιαου νιαου

Αφού το λέει ξεκάθαρα ρε παιδιά, τους μάζεψαν οι "καλές" μας οι μκο τη στιγμή που έκανε ΗΔΗ επιχείρηση διάσωσης η Λιβύη. Γιατί άραγε; Πως θα βγει το μεροκάματο ντε; Πως θα πνίξουμε την Ευρώπη στα λάθρο;

ΟΔΥΣΣΕΑΣ

Η Οδυσσεια κράτησε δεκα χρονια...άρα έχουν πολύ χρόνο μπροστά τους.Και το ταξιδι για να τους πανε Δανία Γερμανια είναι μικρό.

Ερτ

Τρελες μπιζνες για τους δουλεμπορους των μκο. Ο Ορμπαν εκανε το σωστο βημα απαγορευοντας οποιαδηποτε βοηθεια τους προς μεταναστες, αλλα ειναι η μονη εξαιρεση.

Jimmy

Κράτα Σαλβίνι, μην μασάς. Αυτούς που περισυνέλεξε το πλοίο της Maersk, ας τους πάρει η Δανία. Μιας και το πλοιο είναι δενεζικο και με βαση τον ναυτικο νομο καθε πλοιο σε διεθνη υδατα αποτελει "εδαφος" της χώρας της σημαίας το οποίο φέρει.

George six

Καλά φασίστες είναι εκεί στην Ιταλία? Τα μπιμπερό τι απογιναν?δεν παίρνουν παράδειγμα από εμάς? Πιάστηκαν τα χέρια μας να τα κρατάμε

Κρόνος

Και γιατί τους πάνε από εδώ και από εκεί και γιατί σώνει και καλά πρέπει να τους δεχθεί η Ιταλία η όποιο άλλο κράτος, να τους πάνε από εκεί που ξεκίνησαν.

ooohhh

Έχεις δίκιο αλλά ο σκοπός τους είναι άλλος... να τους φορτώσουν στην Ευρώπη για να αντικαταστήσουν τους λαούς της...

NIKOS

Πολυ σωστα επισης αν ακουσα καλα η ΜΚΟ του αλλου πλοιου ειναι Γερμανικη , γιατι εδω λοιπον .Στη Γερμανια.

Ας

Έλθουν προς τα εδώ .Ειμαστε η χώρα της φιλοξενίας.Ξενιος Ζεύς !Οπως λέμε ο Ζεύς του Διος κλπ.Αν τους πάμε στα Ιμνια υπάρχει πρόβλημα ;Εσείς γνωρίζετε από νόμους και πολιτικές .

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

milano_bus

Συγκλονιστικές λεπτομέρειες από το θρίλερ με τους μαθητές - Μαθητής κατάφερε να ειδοποιήσει μέσω κινητού τους γονείς του, οι οποίοι ενημέρωσαν αμέσως την αστυνομία - 24 άτομα στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα

porsche_workers

Έως και 9.700 ευρώ μπόνους θα λάβουν με την εκκαθάριση του Απριλίου οι εργαζόμενοι - Η μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία αύξησε τις πωλήσεις της κατά 4% το 2018, διπλασίασε το έμψυχο δυναμικό της σε σχέση με το 2012 και ετοιμάζεται για 1.500 προσλήψεις επιπλέον

1299676

Η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επέκρινε την καταστολή στη Βενεζουέλα – Ανέφερε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις μπορεί να συμβάλλουν «στην επιδείνωση της οικονομικής κρίσης»

tusk_brexit

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε, ωστόσο, ότι η αναβολή έως τις 30 Ιουνίου θα δημιουργήσει πληθώρα νομικών και πολιτικών ερωτηματικών, καθώς μεσολαβούν οι ευρωεκλογές

2