Γαλλία και Ιταλία ερίζουν για την τύχη των επιβατών του Acquarius

Γαλλία και Ιταλία ερίζουν για την τύχη των επιβατών του Acquarius

Mετά το ιταλικό «όχι» το πλοίο με 629 πρόσφυγες και μετανάστες κατευθύνεται προς την Ισπανία

aquarius-refugees
Λεκτικός «πόλεμος» έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας με αφορμή τους χειρισμούς της Ρώμης σχετικά με το σωστικό πλοίο «Acquarius».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε διαμηνύει ότι κανένα λιμάνι της χώρας δεν θα δεχτεί τους 629 πρόσφυγες και μετανάστες που επιβαίνουν στο πλοίο ενώ το Παρίσι να κάνει λόγο για «εμετική στάση» της Ρώμης.Την ώρα που Ιταλία και Γαλλία ερίζουν για την τύχη των επιβατών, το πλοίο «Acquarius» κατευθύνεται στην Ισπανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης λέγοντας ότι, με βάση το διεθνές δίκαιο η Ιταλία θα έπρεπε να έχει δεχτεί τους μετανάστες .Η Ρώμη απάντησε χαρακτηρίζοντας «υποκριτική» την αντίδραση της Γαλλίας.

Στο μεταξύ,το πλοίο «Acquarius» παραμένει στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ιταλίας, σε μικρή απόσταση από τα χωρικά ύδατα της Μάλτα,ενώ σύμφωνα με τους μετεωρολόγους οι καιρικές συνθήκες θα επιδεινωθούν μέσα στις επόμενες ώρες.

Το επίμαχο θέμα θα απασχολήσει την Παρασκευή τον Τζουζέπε Κόντε και τον Εμανουέλ Μακρόν που θα έχουν την πρώτη τους επίσημη συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Πριν από ένα 24ωρο, ο Γκαμπριέλ Ατάλ,εκπρόσωπος του κόμματος του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα επικρίνοντας τη στάση της νέας ιταλικής κυβέρνησης στο μεταναστευτικό.

«Η στάση της Ιταλίας είναι εμετική»,υποστήριξε ο Ατάλ προσθέτοντας, όμως ότι και η κυβέρνηση του Παρισιού αναζητά νέα λύσεις για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο (και ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων), απάντησε στις δηλώσεις αυτές κοφτά:«Κοίτα ποιος μιλά, η Γαλλία».

Στο μεταξύ, πολλά δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου γράφουν ότι η γαλλική αστυνομία απωθεί συστηματικά παράτυπους μετανάστες, στέλνοντάς τους πίσω στην Ιταλία, ακόμη και όταν πρόκειται για γυναίκες που κυοφορούν.

Κλείσιμο
Το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών έκανε γνωστό ότι ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι και ο Γερμανός ομόλογός του Χόρστ Ζεεχόφερ, «είχαν μια μακρά συνομιλία, σε πολύ φιλικό κλίμα» και ότι οι δυο κυβερνήσεις «θα παρουσιάσουν μια κοινή πρόταση για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Υπενθυμίζεται ότι, αν και η Ισπανία έχεi εκφράσει την επιθυμία της να υποδεχτεί τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που επιβαίνουν στο πλοίο «Acquarius», οι ίδιοι δεν το επιθυμούν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης