Η Χάσπελ υποσχέθηκε ότι ως αρχηγός της CIA δεν θα επαναλάβει τα προγράμματα βασανιστηρίων

Η Χάσπελ υποσχέθηκε ότι ως αρχηγός της CIA δεν θα επαναλάβει τα προγράμματα βασανιστηρίων

Διαβεβαίωσε το Κογκρέσο ότι δεν θα επαναληφθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα ανακρίσεων και κράτησης -Η Χάσπελ έχει δεχθεί επικρίσεις για το ρόλο της στο πρόγραμμα βασανιστηρίων εις βάρος μαχητών της Αλ Κάιντα 

haspel_gina
Διαβεβαιώσεις ότι η CIA υπό την ηγεσία της δεν θα επαναλάβει το πρόγραμμα των εξαντλητικών ανακρίσεων παρείχε ενώπιον του Κογκρέσου η Τζίνα Χάσπελ, την οποία επέλεξε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ως την επόμενη επικεφαής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Η Χάσπελ έχει δεχθεί επικρίσεις για το ρόλο τις στις ανακρίσεις που εφάρμοσε η CIA μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, χρησιμοποιώντας τεχνικές προσομοίωσης βασανιστηρίων.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω για την προσωπική και ανεπιφύλακτη δέσμευσή μου ότι υπό τη διοίκησή μου, η CIA δεν θα επαναλάβει ένα τέτοιο πρόγραμμα ανακρίσεων και κράτησης» ανέφερε η ίδια στην αρμόδια επιτροπή.

«Ο ηθικός μου κώδικας είναι σταθερός. Δεν θα επιτρέψω στη CIA να συνεχίσει δραστηριότητες που θα κρίνω πως είναι ανήθικες, ακόμα κι αν ήταν τεχνικά νόμιμες. Δεν θα το επιτρέψω σε καμία περίπτωση» ήταν η απάντησή της σε ερώτηση γερουσιαστή για το εάν θα δεχόταν να συμμορφωθεί σε μια διαταγή του προέδρου που θα κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η Τζίνα Χάσπελ ήταν επικεφαλής για κάποιο διάστημα το 2002 σε μυστική φυλακή της CIA στην Ταϊλάνδη, όπου οι κρατούμενοι, που θεωρούνταν μέλη της Αλ Κάιντα, υπόκειντο σε βασανιστήρια. Η ίδια υπηρετεί την υπηρεσία εδώ και 33 χρόνια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης