Επιμένει η Αυστρία: Δεν θα απελάσουμε Ρώσους διπλωμάτες

000aakurtz

Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς θέλει να διαδραματίσει το ρόλο του «γεφυροποού» ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση

Την αρχική της άρνηση να προχωρήσει στην απέλαση Ρώσων διπλωματών από τη χώρα, σε σχέση με την υπόθεση Σκριπάλ, είναι αποφασισμένη να τηρήσει η Αυστρία, όπως διαπιστώνεται από τις σχετικές τοποθετήσεις τόσο του ομοσπονδιακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς όσο και της υπουργού Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, η Αυστρία θέλει να είναι «γεφυροποιός ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση και να διατηρήσει ανοικτούς τους διαύλους συνομιλίας με τη Ρωσία», ενώ, αρκετά πιο κατηγορηματική η υπουργός Εξωτερικών αποκλείει εκ νέου διμερείς ενέργειες απέναντι στη Ρωσία.

Ακόμη και να υπάρξουν αποδείξεις κατά της Ρωσίας, η Αυστρία δεν πρόκειται να απελάσει κανέναν, τόνιζε η Κάριν Κνάισλ σε δηλώσεις της στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, προσθέτοντας πως, στην περίπτωση που προκύψει μία βάσιμη αλυσίδα αποδείξεων ότι η εντολή για την επίθεση δόθηκε κατά οποιονδήποτε τρόπο στη Ρωσία, θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί μέσω της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα ένας μηχανισμός που θα καθιστά δυνατή μία πολυμερή δράση.

Ήδη, μετά από την πρόσφατη επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησε στις 28 Φεβρουαρίου στη Μόσχα, ο Αυστριακός καγκελάριος, ο οποίος είχε εκεί μακρές συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε αποσαφηνίσει πως "υποστηρίζουμε τις κυρώσεις που έχουν αποφασιστεί από την ΕΕ (λόγω της Ουκρανίας), αλλά θεωρώ επίσης σημαντικό έναν διάλογο με τη Ρωσία, μόνον με την οποία θα είναι δυνατή η ειρήνη".

Εξαιτίας του καθεστώτος της διαρκούς ουδετερότητας της Αυστρίας, η Μόσχα διατηρεί ιστορικά στενές σχέσεις με τη Βιέννη, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει κρατήσει μία πιο χαλαρή στάση ως προς την επιβολή και την εφαρμογή των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, λόγω της Ουκρανίας.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σημερινή θετική ανταπόκριση από την πλευρά του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ, στην έμμεση πρόταση της Αυστριακής υπουργού Εξωτερικών για διαμεσολάβηση της Βιέννης ανάμεσα σε Ρωσία και ΕΕ στο θέμα της υπόθεσης Σκριπάλ.

Η Ρωσία χρειάζεται «κάθε φωνή, η οποία μπορεί να βοηθήσει το Λονδίνο, να έλθει στη λογική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ, απαντώντας σε συνέντευξη Τύπου σε σχετική ερώτηση ως προς την πιθανότητα αυστριακής διαμεσολάβησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ίδιος ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ως τότε Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε ταχθεί τον Οκτώβριο του 2016 κατά περαιτέρω κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, ενώ ήδη τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, η αυστριακή Βουλή είχε ψηφίσει έναν βαθμιαίο τερματισμό των κυρώσεων της ΕΕ.

Νωρίτερα, τον Απρίλιο του 2016,και κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα η οποία είχε προκαλέσει δυσαρέσκεια σε πρωτεύουσες της ΕΕ, ο τότε ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, είχε διαβεβαιώσει τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι θα χαιρέτιζε μία σταδιακή άρση των κυρώσεων της ΕΕ.

Τις βαριές συνέπειες που έχουν για την οικονομία και για τις θέσεις εργασίας στο σύνολο της ΕΕ αλλά και στις επί μέρους χώρες-μέλη της, οι κυρώσεις της ΕΕ κατά τις Ρωσίας, λόγω της Ουκρανίας, και ως εκ τούτου και οι "αντικυρώσεις" από την πλευρά της Μόσχας, είχε καταγράψει αρχές του 2017, έρευνα του έγκυρου Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών.

Στα αποτελέσματα της έρευνας αναφερόταν πως μέσα στο 2015 είχαν "καταστραφεί", εξαιτίας των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, 400.000 θέσεις εργασίας στην ΕΕ ενώ το κόστος στην κοινοτική οικονομία ανήλθε σε 18 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην Αυστρία, η οποία ακολουθεί ιδιαίτερα επιφυλακτική στάση απέναντι στις κοινοτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας -- αν και τελικά έχει στηρίξει τις σχετικές αποφάσεις των Βρυξελλών κατά της Μόσχας -- ο «οικονομικός πόλεμος» ΕΕ-Ρωσίας φέρεται να κόστισε την ίδια χρονιά, 7.000 θέσεις εργασίας και 550 εκατομμύρια ευρώ.

Εκτιμήσεις της Αυστριακής Ένωσης Βιομηχάνων ανέφεραν πως οι επιπτώσεις των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας είναι για την Αυστρία, ανάλογα με τον πληθυσμό της, σαφώς βαρύτερες σε σχέση με το μέσο όρο των άλλων χωρών-μελών της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, το Οικονομικό Επιμελητήριο Αυστρίας είχε προειδοποιήσει πως οι αυστριακές εξαγωγές στη Ρωσία κινδυνεύουν να μειωθούν μετά από την επιβολή των κυρώσεων το 2014, ετησίως κατά 20% σε σχέση με το 2013, ενώ ιδιαίτερα αρνητικές είναι οι συνέπειες για τον αυστριακό τουρισμό από τη Ρωσία.

Οι αυστριακές επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με τη Ρωσία ανέρχονταν το 2016 σε 1.200 και από αυτές οι 550 είχαν εκεί παραρτήματα, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι 160 φέρεται να πλήττονταν άμεσα από τις κυρώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

syria-refugee-thumb-large

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι ανήκουν σε οικογένειες ξένων ανδρών τζιχαντιστών και οι χώρες προέλευσης τους έχουν μπλοκάρει την επιστροφή τους επικαλούμενες φόβους εθνικής ασφάλειας

roma

Η Βιρτζίνια Ράτζι δήλωσε πως θέλει «να διαγράψει τα ονόματα δρόμων που ντροπιάζουν τη χώρα» - Πολιτικοί του Κινήματος Πέντε Αστέρων, από το οποίο προέρχεται η δήμαρχος, δεν έχουν καταδικάσει το φασιστικό παρελθόν της Ιταλίας

1