Γερμανία: Την Πέμπτη εκπνέει η προθεσμία για τη «Τζαμάικα - Ρίχνουν την ευθύνη στη Μέρκελ

Γερμανία: Την Πέμπτη εκπνέει η προθεσμία για τη «Τζαμάικα - Ρίχνουν την ευθύνη στη Μέρκελ

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών συγκεντρώνει ποσοστό 30%, όταν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου είχε λάβει 32,9%

Γερμανία: Την Πέμπτη εκπνέει η προθεσμία για τη «Τζαμάικα - Ρίχνουν την ευθύνη στη Μέρκελ
Όσο περνούν οι μέρες και η Άνγκελα Μέρκελ
δεν καταφέρνει να σχηματίσει την πολυπόθητη κυβέρνηση "Τζαιμάικα
Κλείσιμο
", τα ποσοστά του κόμματός της μειώνονται, ενώ ακούγονται ψίθυροι για νέες εκλογές. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών φθάνει το 30%, ποσοστό μικρότερο από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου (32,9%). 
 
Εξαιρετικά κρίσιμη πολιτικά είναι η εβδομάδα που ξεκίνησε για τη Γερμανία αφού στο τέλος της θα διαφανεί πιθανότατα εάν η χώρα θα αποκτήσει την πρώτη της λεγόμενη κυβέρνηση της «Τζαμάικα», μια συγκυβέρνηση δηλαδή των χριστιανικών κομμάτων της Μέρκελ (CDU/CSU), των Φιλελευθέρων (FDP) και των Πρασίνων (Grüne).



Οι διερευνητικές επαφές που ξεκίνησαν πριν από τέσσερις σχεδόν εβδομάδες εισέρχονται από σήμερα στην τελική τους ευθεία, με καταληκτική ημερομηνία την 16η Νοεμβρίου. Οι διαφορές στα μεγάλα και καυτά ζητήματα, όπως το προσφυγικό και την κλιματική πολιτική, παραμένουν και συνεχίζουν να φαντάζουν ανυπέρβλητες.

Με βάση αυτά τα δεδομένα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η επίτευξη συμφωνίας των τεσσάρων κομμάτων "Χριστιανοδημοκράτες-Χριστιανοκοινωνιστές- Ελεύθεροι Δημοκράτες και Πράσινοι" μέχρι την Πέμπτη. Ακόμη κι αν καταφέρουν όμως να βρουν κοινό παρονομαστή σε όλα τα πεδία της πολιτικής, το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι το συνέδριο των Πρασίνων που θα πρέπει να δώσει τις «ευλογίες» του στην συγκυβέρνηση με τους Συντηρητικούς και Φιλελεύθερους.

Αν όλα αυτά δεν αποδώσουν καρπούς, η νέα προσφυγή στις κάλπες θα είναι πλέον μονόδρομος. Αν και υπάρχει η δυνατότητα συνέχισης του νυν κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών, ωστόσο οι τελευταίοι έχουν αποκλείσει κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο.

Σε περίπτωση πάντως που η ατμομηχανή της Ευρωζώνης οδηγηθεί εκ νέου σε εκλογές, αυτοί που θα επωφεληθούν περισσότερο είναι οι ευρωσκεπτικιστές του κόμματος "Εναλλακτική για τη Γερμανία"(AfD). 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης