Επανεξελέγη ο Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Επανεξελέγη ο Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Με την στήριξη 27 κρατών-μελών της ΕΕ, εξαιρουμένης μόνο της χώρας του, Πολωνίας

Επανεξελέγη ο Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
, για δεύτερη συνεχόμενη θητεία, επανεξελέγη σήμερα ο Ντόναλντ Τουσκ
Κλείσιμο
, παρά τις αντιρρήσεις που εξέφραζε η κυβέρνηση της ίδιας της πατρίδας του, της Πολωνίας
.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ, ανακοίνωσε ότι υπέρ της επανεκλογής του Τουσκ τάχθηκαν οι υπόλοιπες 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πόσταρε μάλιστα μία φωτογραφία του με τον κ. Τουσκ στο Twitter, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Habemus Presidentum» («Έχουμε πρόεδρο»).

«Είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη και τη θετική αξιολόγηση από τη Σύνοδο. Θα κάνω το καλύτερο, για να γίνει η ΕΕ καλύτερη» ήταν το πρώτο σχόλιο του Τουσκ.

«Σε δύσκολους καιρούς, η ΕΕ χρειάζεται ισχυρή ηγεσία για να ακολουθήσει τον σωστό δρόμο. Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συγχαρητήρια!» έγραψε από την πλευρά του ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Στην ουσία, την επανεκλογή του Τουσκ και την στήριξή τους στο πρόσωπό του είχαν προαναγγείλει οι ηγέτες της ΕΕ, προσερχόμενοι στον χώρο διεξαγωγής της Συνόδου. Έτσι, έμεινε μόνη της η Βαρσοβία να δηλώνει: «Τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί χωρίς τη συναίνεσή μας».

Αυτό είχε τονίσει η πρωθυπουργός της Πολωνίας, Μπεάτα Στζίλο, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει συμφωνία για κράτος-μέλος που έχει διαφορετική άποψη ότι δεν μπορεί να ακουστεί. Πρόκειται για αρχές. Όποιος παραβλέπει αυτήν την αρχή, δεν οικοδομεί την ενότητα, αλλά το αντίθετο».

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «για την Πολωνία είναι ξεκάθαρο ότι οι αρχές δεν είναι διαπραγματεύσιμες και δεν υπάρχει συμφωνία ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ορίζεται χωρίς τη συναίνεση της χώρας, από την οποία προέρχεται».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης