ΗΠΑ-Ρωσία: Οι συνομιλίες για τη Συρία θα ξεκινήσουν στις 25 Ιανουαρίου

ΗΠΑ-Ρωσία: Οι συνομιλίες για τη Συρία θα ξεκινήσουν στις 25 Ιανουαρίου

Λαβρόφ: «Η Μόσχα δεν έχει σχέδια να καθυστερήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων» - Κέρι: «Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη κρίση. Χρειαζόμαστε την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης»

ΗΠΑ-Ρωσία: Οι συνομιλίες για τη Συρία θα ξεκινήσουν στις 25 Ιανουαρίου
Δεν έχει αλλάξει το χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την έναρξη των συνομιλιών για τη Συρία, επιμένουν τόσο η Ουάσιγκτον, όσο και η Μόσχα. Όπως δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά την τρίωρη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, στη Ζυρίχη, οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν στις 25 Ιανουαρίου, όπως έχουν οριστεί.

Όπως ανέφερε ο Ρώσος ΥΠΕΞ ούτε ο ίδιος, ούτε ο Κέρι έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο αναβολής των συζητήσεων. «Είμαστε βέβαιοι ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν τις ερχόμενες μέρες, μέσα στον Ιανουάριο», δήλωσε ο Λαβρόφ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. «Υπάρχουν ακόμη πολλές μέρες μέχρι το τέλος του Γενάρη και η Μόσχα δεν έχει σχέδια να καθυστερήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τον Φεβρουάριο», πρόσθεσε.

Κλείσιμο
Από την πλευρά του ο Κέρι δεν προέβη σε δηλώσεις έπειτα από τη συνάντηση και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι, άσκησε πίεση στην ρωσική πλευρά να χρησιμοποιήσει την επιρροή της προς την συριακή κυβέρνηση ώστε να διασφαλιστεί η άμεση, απρόσκοπτη και διαρκής διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλους τους Σύρους που χρήζουν ανάγκης, ιδιαιτέρως τους κατοίκους σε περιοχές που τελούν υπό πολιορκία, όπως η πόλη Μαντάγια. Οι δύο ανώτατοι αξιωματούχοι συζήτησαν τη σημασία διατήρησης προόδου για την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης στην συριακή κρίση.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε σε ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, πως: «Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη κρίση. Χρειαζόμαστε την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης. Υπάρχουν ευκαιρίες για διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, παράλληλα όμως και για συνταγματικές αναθεωρήσεις», δήλωσε ο Ζαρίφ, ενώ απευθυνόμενος στην Σαουδική Αραβία επισήμανε: «Δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεστε. Το Ιράν είναι εδώ για να συνεργαστεί μαζί σας. Το Ιράν δεν αποκλείει κανέναν από την περιοχή αυτή».

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, αεροσκάφη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας έριξαν 50 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στην συριακή πόλη Ντέιρ Εζόρ από τις 15 Ιανουαρίου και συνεχίζουν τις επιχειρήσεις στην περιοχή, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως από τις 30 Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 1.000 πολίτες και 238 παιδιά έχουν σκοτωθεί από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία.

Νωρίτερα σήμερα, το συμβούλιο της συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι δεν θα μετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες, αν μια τρίτη πλευρά μετάσχει σε αυτές, αναφερόμενο στη ρωσική πρόταση να περιληφθούν και άλλες οργανώσεις στη διαδικασία.

Αναφορικά με την Ουκρανία, ο Λαβρόφ τόνισε πως η προγραμματισμένη για αυτό το μήνα συνάντηση μεταξύ του Βλαντισλάβ Σούρκοφ, ενός συμβούλου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Βικτόρια Νούλαντ με θέμα την Ουκρανία, θα πραγματοποιηθεί έπειτα από πρωτοβουλία του Ρώσου προέδρου και του προέδρου των ΗΠΑ Ομπάμα.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, οι επαφές αυτού του επιπέδου είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση μιας μακροπρόθεσμης λύσης στις συγκρούσεις των δυνάμεων του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών που μαίνονται στην ανατολική Ουκρανία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης