3.000 Ευρωπαίοι στις τάξεις των τζιχαντιστών

3.000 Ευρωπαίοι στις τάξεις των τζιχαντιστών

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην Ευρώπη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον αριθμό των Ευρωπαίων που έχουν ενταχθεί στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους

3.000 Ευρωπαίοι στις τάξεις των τζιχαντιστών
Τις δυνάμεις της ενώνει η διεθνής κοινότητα για να αντιμετωπίσει την «υπ' αριθμόν 1» απειλή του αραβικού κόσμου, με τους Μουσουλμάνους στη Γαλλία να εκφράζουν τον βαθύτατο αποτροπιασμό τους για τον αποκεφαλισμό του Γάλλου τουρίστα στην Αλγερία και τις αμερικανικές δυνάμεις με τους σύμμαχους τους στον διεθνή συνασπισμό να εντείνουν τις αεροπορικές επιδρομές τους κατά θέσεων των φανατικών ισλαμιστών σε Συρία και Ιράκ.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην Ευρώπη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον αριθμό των Ευρωπαίων που έχουν ενταχθεί στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους. «Περισσότεροι από 3 χιλιάδες Ευρωπαίοι πολίτες έχουν "μεταπηδήσει" στο στρατόπεδο των τζιχαντιστών», δήλωσε ο Ζιλ ντε Κερκόβ σε συνέντευξή του στο BBC. Ο συντονιστής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας προειδοποίησε ότι, ο κίνδυνος τρομοκρατικών χτυπημάτων στην Ευρώπη από ισλαμιστές έχει αυξηθεί σημαντικά εξαιτίας της συμμετοχής ευρωπαϊκών κρατών στις αεροπορικές επιδρομές που ξεκίνησαν πρώτες οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά στόχων των τζιχαντιστών στο Ιράκ και προσφάτως στη Συρία. Σύμφωνα με τον Κερκόβ, η διακήρυξη του ισλαμικού χαλιφάτου τον Ιούνιο, έχει προσελκύσει περισσότερο κόσμο προς την πλευρά των τζιχαντιστών.Επιπλέον, επεσήμανε ότι, ανταγωνιστικά δίκτυα προς το Ισλαμικό Κράτος, όπως αυτό της Αλ Κάιντα, ενδέχεται να επιχειρήσουν να εξαπολύσουν επιθέσεις στην Ευρώπη για να διατηρήσουν το προφίλ που είχαν μέχρι σήμερα.

Κι ενώ οι φανατικοί ισλαμιστές σπέρνουν τον φόβο και τον θάνατο απαγάγοντας ομήρους και εν συνεχεία, αποκεφαλίζοντάς τους ον camera, η αμερικανική κυβέρνηση επισημαίνει ότι, οι εναέριες επιδρομές κατά των φανατικών ισλαμιστών έχουν στόχο τις πηγές των εσόδων τους- κυρίως διυλιστήρια πετρελαίου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», η Ουάσινγκτον ασκεί τις τελευταίες ώρες έντονες πιέσεις στην Τουρκία να αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο στις πολεμικές επιχειρήσεις.
Στη Βρετανία, από την κρίση του κοινοβουλίου περνά η πρόταση της κυβέρνησης του Ντέιβιντ Κάμερον για συμμετοχή στις αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ κατά των τζιχαντιστών. Η πρόταση αναμένεται να περάσει και, σύμφωνα με αναφορές του βρετανικού Τύπου, τα βρετανικά μαχητικά στην Κύπρο θα είναι έτοιμα προς απογείωση εντός 24ωρου.

Κλείσιμο
Ο Ντέιβιντ Κάμερον, μετά την περσινή ανταρσία βουλευτών του που τάχθηκαν κατά των αεροπορικών επιδρομών στη Συρία, έχει διαβεβαιώσει τους συμπολίτες του ότι, ενδεχόμενες επιχειρήσεις στη Δαμασκό είναι ξεχωριστή υπόθεση και θα χρειάζονταν νέα ψηφοφορία.Σύμφωνα με τον «Guardian», η πρόταση για θετική απάντηση στο Ιράκ, το οποίο ζήτησε τη συνδρομή των βρετανικών δυνάμεων στη μάχη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, τίθεται σήμερα σε πολύωρη συζήτηση και ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.Οι ηγεσίες και των τριών κομμάτων έχουν υποστηρίξει την πρόταση και οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών τους ομάδων διαβεβαιώνουν πως οι όποιες διαρροές, δεν θα προκαλέσουν πρόβλημα.

Η βρετανική αεροπορία (RAF) είναι σε ετοιμότητα να πάρει τη διαταγή για συμμετοχή στις επιχειρήσεις, αναφέρει o «Independent» και προσθέτει πως, έξι Tornado που βρίσκονται στην Κύπρο θα είναι σε φάση ανάπτυξης εντός 24ωρου από την ψήφιση της πρότασης.Τα αεροσκάφη της RAF, αναφέρεται επίσης, είχαν ήδη προχωρήσει τις προηγούμενες ημέρες σε αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από το Ιράκ.

Στη Γαλλία, η μουσουλμανική κοινότητα εξέφρασε την οργή και τον αποτροπιασμό της για τον αποκεφαλισμό του Γάλλου τουρίστα Ερβέ Γκουρντέλ, και σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, χιλιάδες μουσουλμάνοι θα συγκεντρωθούν σήμερα σε τέμενος του Παρισιού για να προσευχηθούν στην μνήμη του άτυχου ορειβάτη.

Οι γαλλικές αρχές έχουν αυξήσει από την Πέμπτη το επίπεδο συναγερμό στους δημόσιους χώρους και τα μέσα μεταφοράς υπό το φόβο επιθέσεων.

Σύμφωνα με τη γαλλική  εφημερίδα «Le Parisien», οι αρχές στην  Ισπανία και το Μαρόκο συνέλαβαν σήμερα το πρωί συλονικά 9 άτομα, ύποπτα για τρομοκρατία. 







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης