Θα θυσιάσει, άραγε, η Μέρκελ τον Bόλφγκανγκ Σόιμπλε;

Θα θυσιάσει, άραγε, η Μέρκελ τον Bόλφγκανγκ Σόιμπλε;

Η Άνγκελα Μέρκελ προσέρχεται στις σημερινές συνομιλίες διατηρώντας «ανοικτή» και την επιλογή ενός συνασπισμού με τους Πράσινους

Θα θυσιάσει, άραγε, η Μέρκελ τον Bόλφγκανγκ Σόιμπλε;
Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στη Γερμανία με τη σιδηρά κυρία της χώρας, Ανγκελα Μέρκελ, να έχει σήμερα κρίσιμες διαβουλεύσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες. Το μεγάλο ερώτημα για τη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» είναι, αν η Ανγκελα Μέρκελ θα θυσιάσει τον ισχυρό άνδρα της χώρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προκειμένου να σχηματίσει - επιτέλους-  τον πολυπόθητο «μεγάλο συνασπισμό».

Πάντως, τα γερμανικά ΜΜΕ προεξοφλούν ότι, μέσα στις επόμενες ώρες, η Γερμανίδα καγκελάριος θα προβεί σε ανακοινώσεις αναφορικά με την πορεία των συνομιλιών Χριστιανοδημοκρατών- Σοσιαλδημοκρατών.

Εξάλλου, η Μέρκελ έχει δηλώσει σε στελέχη του κόμματός της ότι θέλει να παρουσιάσει το νέο κυβερνητικό σχήμα μέχρι την 18η Νοεμβρίου, όταν θα συγκληθεί για πρώτη φορά η νέα Bundestag.

Κλείσιμο
Από την πλευρά της, η αναπληρωτής αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Αντρέα Νάλες, επεσήμανε ότι οι σημερινές συνομιλίες θα είναι καθοριστικής σημασίας για να απαντηθεί το ερώτημα του κατά πόσον υπάρχει μια σταθερή βάση για το σχηματισμό συνασπισμού. Στους όρους της διαπραγμάτευσης το SPD θέτει έναν εθνικό κατώτατο μισθό και υψηλότερους φόρους εισοδήματος για τους οικονομικά ευκατάσταστους, κάτι που οι Χριστιανοδημοκράτες απορρίπτουν. Πριν από λίγες ώρες, το SPD ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία, χωρίς τον ελάχιστο μισθό.

Η Άνγκελα Μέρκελ προσέρχεται στις σημερινές συνομιλίες διατηρώντας «ανοικτή» και την επιλογή ενός συνασπισμού με τους Πράσινους, ελπίζοντας έτσι να ενισχύσει την διαπραγματευτική της θέση στη συνάντηση με τους Σοσιαλδημοκράτες.

«Δεν έχω την αίσθηση ότι η Μέρκελ συζητά μαζί μας μόνο για στρατηγικούς λόγους », ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων της Γερμανίας Κατρίν Γκέρινγκ – Εχκαρντ στην εφημερίδα «Bild». «Θα μιλήσουμε εκτενώς μαζί της και πάλι αύριο», συμπλήρωσε .

Παρόλο που ένας συνασπισμός Χρισιανοδημοκρατών - Πρασίνων θεωρείται λιγότερο πιθανός, στελέχη του κόμματος της Μέρκελ καλλιεργούν την ιδέα για μια νεότευκτη συμμαχία των Χριστιανοδημοκρατών με τον παλιό πολιτικό εχθρό τους.

Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι εταίροι της Γερμανίας νιωθούν το χρόνο να τους πιέζει εκφράζοντας φόβους ότι οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τις αποφάσεις για τα μέτρα καταπολέμησης της κρίσης στην ευρωζώνη αλλά και το κυρίαρχο σχέδιο για την τραπεζική ένωση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης