Σορβόννη: Οδομαχίες, συγκρούσεις και καταλήψεις - Μετά τις ΗΠΑ και οι φοιτητές στην Ευρώπη διαδηλώνουν υπέρ της Παλαιστίνης
Μεγαλώνει το κύμα διαμαρτυριών στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ευρώπης κατά του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας - Εντάσεις σε Παρίσι και Ρώμη - Το Κολούμπια κάλεσε τους φοιτητές να διαλυθούν
Στην Ευρώπη μεταδίδεται πλέον το κύμα των φιλο-παλαιστινιακών διαδηλώσεων με επίκεντρο πανεπιστημιακά ιδρύματα, αφού σάρωσε απ' άκρου εις άκρον τις ΗΠΑ.
Στο Παρίσι την Παρασκευή 26 Απριλίου υπήρξε απαγόρευση εισόδου και επί της ουσίας κατάληψη του φημισμένου ΑΕΙ «Sciences Po» (Πολιτικές Επιστήμες), η οποία λύθηκε το Σάββατο, αλλά μόνον αφότου οι εξεγερμένοι φοιτητές απέσπασαν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις εκ μέρους της πρυτανείας. Ότι θα διεξαχθεί εσωτερικός διάλογος και αναθεώρηση των δεσμών του ιδρύματος με το Ισραήλ. Παρ' όλα αυτά, στην περιοχή γύρω από την έδρα του Sciences Po είχαν προηγηθεί οδομαχίες μεταξύ αντίπαλων ομάδων, υπέρ και κατά των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας.
⚡🇫🇷 BIG BREAKING
In the French capital Paris, students block the Sciences Po Institute in protest against Israel's actions in solidarity with the Palestinian people.
Σε πρώτη φάση οι διαδηλωτές αρνήθηκαν να συμμορφωθούν στις οδηγίες της αστυνομίας και να αποχωρήσουν. Όμως, μετά από τη συμφωνία με την πρυτανεία, οι φοιτητές εκκένωσαν το καταληφθέν κτήριο και αποχώρησαν, κραυγάζοντας εν χορώ αντι-ισραηλινά συνθήματα και ανεμίζοντας παλαιστινιακές σημαίες. Χειροκροτήθηκαν, δε, από συναδέλφους τους που είχαν εν τω μεταξύ συγκεντρωθεί έξω από την είσοδο του Sciences Po.
Σημειωτέον ότι απόφοιτος του Sciences Po είναι ο νυν πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, φυσικά μεταξύ πολλών άλλων διαπρεπών προσωπικοτήτων. Πάντως, η διοίκηση του ΑΕΙ εξαναγκάστηκε να ενδώσει στα αιτήματα των καταληψιών, υπό την επιπλέον πίεση της εξεταστικής περιόδου η οποία επίκειται. Τα δε μαθήματα μεταφέρθηκαν στη διαδικτυακή πλατφόρμα, έτσι ώστε να αμβλυνθεί η ανωμαλία στην εκπαιδευτική λειτουργία που προκλήθηκε από την κατάληψη -έστω και εάν αυτή ήταν σύντομη.
Students blocked access to Paris' prestigious Sciences Po university over the war in Gaza demanding the institution condemn Israel's actions in a protest that echoed similar demonstrations on US campuses https://t.co/Fz6fJTmr2Jpic.twitter.com/Dri9eadTlb
Ωστόσο, πέραν της έντασης στο Sciences Po, πλήθη σπουδαστών συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα έξω από τη Σορβόννη, ακολουθώντας το πρότυπο των Αμερικανών συναδέλφων τους.
🔴 LES ETUDIANTS DE LA SORBONNE DETERMINES MALGRE LA REPRESSION
"Gaza, Gaza, Sorbonne est avec toi !" scandent des centaines d'étudiant•es et soutiens Place de la Sorbonne en solidarité avec les étudiant•es nassé•es après avoir été violemment expulsé•es de l'enceinte de… pic.twitter.com/S54nDYxvK1
Και η «πολιορκία» της Σορβόννης έχει ιδιαίτερη συμβολική βαρύτητα, καθώς το ιστορικό παρισινό πανεπιστήμιο είναι ταυτισμένο με το Μάη του '68 και με τις τότε μαζικές φοιτητικές αντιπολεμικές διαδηλώσεις. Εξού και το ερώτημα που πλανάται πλέον εάν ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς έχει προκαλέσει ένα αντίρροπο, αντιπολεμικό κίνημα οικουμενικών διαστάσεων, μια νέα «επιδημία» φοιτητικών διαδηλώσεων, σε κλίμακα και σημασία ανάλογες με εκείνες του Μαΐου 1968.
Sorbonne University students 🇫🇷 follow American 🇺🇸 students and form a Gaza 🇵🇸 encampment. They are then dragged away by the police.
USA 🇺🇸, Germany 🇩🇪, France 🇫🇷-peaceful students protests subverted by forces of the state.
Χρειάστηκε επιχείρηση του ειδικού σώματος της γαλλικής αστυνομίας για τη λύση της «πολιορκίας», ενώ οι διαδηλωτές υπέρ του παλαιστινιακού αγώνα διαμαρτυρήθηκαν ότι «οι αστυνομικοί διέλυσαν τα αντίσκηνα που είχαμε στήσει, όπως έκαναν και οι φοιτητές στις ΗΠΑ. Μας άρπαξαν από το λαιμό και μας έσερναν. Ήταν ένα σοκ. Εμείς ζητάμε ειρήνη κι αυτή απαντούν με τη βία». Από την πλευρά της, η αστυνομία υποβάθμισε τη σοβαρότητα των επεισοδίων, αναφέροντας ότι υπήρξε ειρηνική εκκένωση του χώρου, χωρίς έκτροπα.
Πάντως, η παρισινή αστυνομία βρίσκεται σε επιφυλακή, αναμένοντας εξάπλωση και κλιμάκωση των διαδηλώσεων κατά του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Το παράδοξο είναι ότι, ακριβώς τη Σορβόννη είχε επιλέξει μόλις πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος Μακρόν προκειμένου να εκφωνήσει ομιλία στην οποίαν περιέγραφε το όραμά του για την Ευρώπη, εν όψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου.
Εκτός της Γαλλίας, παρόμοιες φοιτητικές κινητοποιήσεις εκδηλώνονται στην Ιταλία, στο πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης, στη Βρετανία (University College του Λονδίνου, στο Λιντς κ.α.), τον Καναδά, την Αυστραλία κ.α.
Σε ό,τι αφορά στις ΗΠΑ, το κύμα των διαδηλώσεων ξεκίνησε από το πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Εκεί, στις 19 Απριλίου, η αστυνομία συνέλαβε περισσότερα από 100 άτομα, στο πλαίσιο της επέμβασης για την εκκένωση του χώρου μπροστά από την πύλη του ιδρύματος.
This is the protest encampment in Columbia University they told you is Anti Semitic.
Why was Sean Feucht marching at the pro Israel protest at Columbia yesterday? And why is he mouthing along with the guy with the megaphone calling for the resignation of the president? Almost like it was scripted. Hmmmm pic.twitter.com/GbpwAdmfIm
Εντούτοις, οι φοιτητικές κινητοποιήσεις εξαπλώθηκαν μετά από τα γεγονότα του Κολούμπια, σε περισσότερα από 50 ΑΕΙ ανά τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων ιδρυμάτων υψηλού κύρους, όπως τα Yale, Virginia Tech, πανεπιστήμια Τέξας και Καλιφόρνιας κ.λπ.
Το πανεπιστήμιο Κολούμπια κάλεσε τους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές να διαλυθούν μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων
Η πρόεδρος του πανεπιστημίου Κολούμπια δήλωσε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις με φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές, που άρχισαν να κατασκηνώνουν στην πανεπιστημιούπολη πριν από δύο εβδομάδες, δεν καρποφόρησαν και τους κάλεσε να διαλυθούν οικειοθελώς, χωρίς να πει τι θα συμβεί στην περίπτωση που δεν το κάνουν.
AOC and Ilhan Omar claim the protests are peaceful.
«Πιέζουμε εκείνους και εκείνες που βρίσκονται στον καταυλισμό να διαλυθούν εκουσίως. Εξετάζουμε εναλλακτικές εσωτερικά για να μπει ένα τέλος όσο το δυνατόν συντομότερα σε αυτήν την κρίση», έγραψε σε μία μακροσκελή ανακοίνωση η πρόεδρος του Κολούμπια Νεμάτ Μινούς Σαφίκ.
Happening NOW: After police arrested all students encamped here, thousands of students at the University of Minnesota gathered here to protest the uni investment in weapons manufacturers arming Israel #Columbia_Universitypic.twitter.com/sYpO3UTIZx
Η Σαφίκ, η διοίκηση της οποίας επικρίθηκε από μία εποπτική επιτροπή του πανεπιστημίου την Παρασκευή για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τις κινητοποιήσεις, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ότι οι διοργανωτές και οι επικεφαλής του ακαδημαϊκού ιδρύματος δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε μία συμφωνία, η οποία θα ήρε το αδιέξοδο για τον καταυλισμό, ο οποίος, σύμφωνα με το προεδρείο, παραβιάζει τους κανονισμούς του πανεπιστημίου.
Η ίδια είπε ότι το Κολούμπια δεν θα εκχωρήσει περιουσιακά στοιχεία που στηρίζουν τον ισραηλινό στρατό, ένα βασικό αίτημα των διαδηλωτών, ωστόσο η σχολή προσφέρθηκε να επενδύσει στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης στη Γάζα και να βελτιώσει τη διαφάνεια των άμεσων επενδυτικών συμμετοχών του Κολούμπια, βάσει της ανακοίνωσής της.
Οι διαδηλωτές δεσμεύτηκαν ότι θα διατηρήσουν τον καταυλισμό τους εωσότου ικανοποιηθούν τρία αιτήματα: η μεταβίβαση, η διαφάνεια στα οικονομικά του Κολούμπια και η αμνηστία για τους φοιτητές και το προσωπικό που τιμωρήθηκαν για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις.
Η διεθνής διάκριση iF Design Award 2024 για το ελαστικό ECSTA PS71 EV, επιβεβαιώνει τη δέσμευση της εταιρείας για λύσεις υψηλών προδιαγραφών και κορυφαίας συμπεριφοράς στον δρόμο.
Banana breads, σκανδιναβικά σέμλα με σαντιγί, cinnamon rolls, κρουασάν gianduja, brownies με αλμυρή καραμέλα και πολλές ακόμη high-quality επιλογές από τα premium bakeries της πόλης
Με λύσεις που περιλαμβάνουν GPS Plotter, βυθόμετρα, όργανα, αυτόματο πιλότο, ηχοσυστήματα, VHF, κάμερες, ραντάρ και πολλά ακόμα, μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες κάθε σκάφους.