Νέα Ζηλανδία: Αποζημιώσεις εκατομμυρίων στα θύματα της τραγωδίας με τους 22 νεκρούς στο ηφαίστειο

Νέα Ζηλανδία: Αποζημιώσεις εκατομμυρίων στα θύματα της τραγωδίας με τους 22 νεκρούς στο ηφαίστειο

Ο δικαστής Ευάγγελος Τόμας τόνισε ότι είναι μια συμβολική αναγνώριση της μεγάλης ταλαιπωρίας την οποία υπέστησαν τα θύματα και οι οικογένειές τους

000_1MX0BC
Δικαστήριο στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας διέταξε την καταβολή αποζημίωσης ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων Νέας Ζηλανδίας (5,6 εκατ. ευρώ) στα θύματα της καταστροφής του ηφαιστείου στο Γουάιτ Άιλάντ, όπου έχασαν τη ζωή τους 22 άνθρωποι.

Η εταιρεία στην οποία ανήκε το νησί, η Whakaari Management Limited, θα καταβάλει αποζημίωση ύψους 4,57 εκατ. δολαρίων στα θύματα. Η White Island Tours, η εταιρεία που είχε φέρει τους τουρίστες στο νησί για περιήγηση, θα καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 4,68 εκατ. δολαρίων.

Άλλες τρεις άλλες τουριστικές εταιρείες, η Volcanic Air Safaris, η Aerius Limited και η Kahu NZ Limited, θα καταβάλουν και αυτές αποζημιώσεις.

Στη Whakaari Management επιβλήθηκε πρόστιμο 978.000 δολαρίων για παραβίαση των νόμων περί ασφάλειας στο χώρο εργασίας.

Οι πληρωμές θα κατανεμηθούν μεταξύ των θυμάτων, με μεγαλύτερα ποσά στις οικογένειες των 22 ανθρώπων που σκοτώθηκαν, αναφέρει το BBC.

Ο δικαστής Ευάγγελος Τόμας ανέφερε στην απόφασή του την Παρασκευή ότι η αποζημίωση ήταν «συμβολική αναγνώριση» της ταλαιπωρίας των θυμάτων.

Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας αντιμετώπιζαν στο παρελθόν ατομικές ποινικές διώξεις για τους θανάτους, αλλά οι κατηγορίες αποσύρθηκαν πέρυσι.

Η τραγωδία είχε λάβει χώρα τον Δεκέμβριο του 2019, όταν 47 άτομα έκαναν περιήγηση στο ηφαιστειακό νησί. Από έκρηξη που σημειώθηκε την ώρα της περιήγησης, σκοτώθηκαν σχεδόν οι μισοί και τραυματίστηκαν σοβαρότατα όλα τα υπόλοιπα μέλη της, κάποιοι με βαριά εγκαύματα.

Δεκαεπτά από τους τουρίστες που έχασαν τη ζωή τους ήταν από την Αυστραλία, ενώ οι υπόλοιποι από τις ΗΠΑ, τη Νέα Ζηλανδία και τη Γερμανία.

Κλείσιμο
Οι εταιρείες στις οποίες ανήκε το νησί και οι οποίες διοργάνωναν εκδρομές κρίθηκαν πέρυσι ένοχες για αμέλεια και παραβιάσεις κανόνων ασφάλειας.

Το ηφαίστειο έδειχνε σημάδια αυξημένης δραστηριότητας τις εβδομάδες πριν από την έκρηξη, αλλά οι φορείς εκμετάλλευσης τα αγνόησαν, είπε ακόμη το δικαστήριο.



Ειδήσεις σήμερα:

Τρίκαλα: Φούσκωσε επικίνδυνα ο Πηνειός - Καταστροφές από την κακοκαιρία στην Καλαμπάκα (βίντεο και φωτογραφίες)

Επίθεση με μαχαίρι στην Ερμού: Πήγαινε στη δουλειά της και τώρα είναι στο χειρουργείο, είπε ο πατέρας της 22χρονης

Πτολεμαΐδα: Ξεσπά ο πατέρας του 15 μηνών βρέφους που πέθανε - «Το πήγαμε στο νοσοκομείο με 40 πυρετό και μας έδιωξαν!»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης