Εκατοντάδες καθηγητές του Χάρβαρντ υπέρ της προέδρου που κατηγορείται για αντισημιτισμό

Εκατοντάδες καθηγητές του Χάρβαρντ υπέρ της προέδρου που κατηγορείται για αντισημιτισμό

Κάποιες από τις αντιδράσεις για τον πόλεμο στο Ισραήλ και τους εμπλεκόμενους σε αυτόν έχουν θεωρηθεί αντισημιτικές

claudine_gay
Τουλάχιστον 570 καθηγητές του Χάρβαρντ υπερασπίστηκαν την πρόεδρο του πανεπιστημίου Κλοντίν Γκέι, η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο διαμάχης μετά τις δηλώσεις της σχετικά με τον αντισημιτισμό στο πανεπιστήμιο με αφορμή τον πόλεμο στο Ισραήλ.

Ομάδες πίεσης έχουν ζητήσει την παραίτηση της Γκέι. Για τον ίδιο λόγο έχει παραιτηθεί η πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Οι καθηγητές υπέβαλαν αίτηση στο 13μελές Harvard Corporation, το οποίο έχει την εξουσία να απολύσει την πρόεδρο, ζητώντας να μην υποκύψει στις πολιτικές πιέσεις για την απομάκρυνσή της.

Την περασμένη εβδομάδα η Γκέι μαζί με τη Σάλι Κόρνμπλουθ, πρόεδρο του ΜΙΤ, και τη Λιζ Μέιγκιλ, πρόεδρο του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια εμφανίστηκαν σε επιτροπή του Κογκρέσου.

Οι τρεις πρόεδροι απαντούσαν για πέντε ώρες σε ερωτήσεις σχετικά με την αντίδρασή τους στον αντισημιτισμό στα πανεπιστήμιά τους. Πάντως, όπως σημειώνει ο Guardian, οι τρεις γυναίκες δεν έδωσαν μια ξεκάθαρη απάντηση -με ένα «ναι» ή ένα «όχι»- σε ερώτηση της Ρεπουμπλικανής βουλευτή Ελίζ Στέφανικ σχετικά με το αν η έκκληση για γενοκτονία των Εβραίων θα παραβίαζε τον κώδικα δεοντολογίας του πανεπιστημίου τους.

Περισσότερα από 70 μέλη του Κογκρέσου υπέγραψαν επιστολή με την οποία ζητούσαν την απομάκρυνση και των τριών προέδρων των πανεπιστημίων. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί έχουν κατηγορήσει μάλιστα τις αρχές των τριών πανεπιστημίων, όπως και άλλων κορυφαίων ιδρυμάτων, γιατί δεν απάντησαν ευθέως στις ερωτήσεις της Στέφανικ.

Εν τω μεταξύ η Μέιγκιλ παραιτήθηκε από την ηγεσία του ιδρύματος, αν και θα παραμείνει μέλος της Νομικής Σχολής, λόγω και των πιέσεων από μεγάλο ευεργέτη του πανεπιστημίου ότι θα αποσύρει δωρεά ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Μετά την κατάθεση στο Κογκρέσο η Μέιγκιλ είχε δηλώσει ότι «δεν ήταν επικεντρωμένη στο ζήτημα» και ότι οι εκκλήσεις για γενοκτονία είναι «απεχθείς, απλά και ξάστερα».

Πρόκειται για τον δισεκατομμυριούχο Ρος Στίβενς, απόφοιτο του πανεπιστημίου, ο οποίος είχε καταδικάσει την «ανεκτική προσέγγιση» για τις διακρίσεις σε βάρος των Εβραίων, απειλώντας με ακύρωση της δωρεάς.

Κλείσιμο


«Έφυγε μία, μένουν άλλες δύο», δήλωσε μετά την παραίτηση της Μαγκίλ η Στέφανικ, μία από τις πιο ένθερμες υποστηρίκτριες του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε δήλωσή της στη φοιτητική εφημερίδα Harvard Crimson, η Γκέι ζήτησε συγγνώμη για την κατάθεσή της στο Κογκρέσο. «Ζητάω συγγνώμη, οι λέξεις έχουν σημασία. Κάποιοι έχουν μπερδέψει το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση με την ιδέα ότι το Χάρβαρντ θα συγχωρήσει τις εκκλήσεις για βία κατά των Εβραίων φοιτητών», είπε.

Όπως πρόσθεσε, «οι εκκλήσεις για βία ή γενοκτονία κατά της εβραϊκής κοινότητας ή οποιασδήποτε θρησκευτικής ή εθνοτικής ομάδας είναι εμπαθείς, δεν έχουν θέση στο Χάρβαρντ. Όσοι απειλούν τους Εβραίους φοιτητές μας θα λογοδοτήσουν».

Πάντως το MIT υπερασπίστηκε τη δική του πρόεδρο «που έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στην ηγεσία της κοινότητάς μας και για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού, της ισλαμοφοβίας και άλλων μορφών μίσους».


Ειδήσεις σήμερα

Super League 1: Ποιοι είναι οι 10 αγώνες που θα παίξουν χωρίς κόσμο οι Big 5

Με οίδημα στο κεφάλι μετά το αλλεργικό σοκ η 17χρονη: Το βούτυρο στο ψωμί, η καθηγήτρια που τη βρήκε και οι ενέσεις αδρεναλίνης


Κύμα αφρικανικής ζέστης θα εκτοξεύσει τον υδράργυρο 10°C πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, λέει ο Τσατραφύλλιας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης