Γερμανία: H κυβέρνηση θα κρατικοποιήσει τη γιγάντια εταιρεία αερίου Uniper, ανακοίνωσε ο ιδιοκτήτης της

Γερμανία: H κυβέρνηση θα κρατικοποιήσει τη γιγάντια εταιρεία αερίου Uniper, ανακοίνωσε ο ιδιοκτήτης της

Η γερμανική κυβέρνηση προχωρά στην εθνικοποίηση της εταιρείας προκειμένου να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά της, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης

uniper_1
Το γερμανικό κράτος θα εθνικοποιήσει σε ποσοστό 98,5% τη γιγάντια εταιρεία φυσικού αερίου Uniper, η οποία ασφυκτιά εξαιτίας των περικοπών στην παροχή ρωσικού αερίου, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο πλειοψηφικός μέτοχος της επιχείρησης, ο φινλανδικός όμιλος Fortum.

Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανάμεσα στο Βερολίνο και τον σκανδιναβικό όμιλο, η Γερμανία θα εξαγοράσει έναντι περίπου 500 εκατ. ευρώ το 56% του κεφαλαίου που κατέχει η Fortum και θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 8 δισ. ευρώ, αναφέρει η φινλανδική επιχείρηση σε ανακοίνωσή της.

«Μετά την αύξηση κεφαλαίου και την αγορά των μετοχών, το γερμανικό κράτος θα διαθέτει περίπου το 98,5% της Uniper», διευκρινίζει η Fortum.

Όπως μεταδίδει το CNBC, η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε στην εθνικοποίηση της εταιρείας στην προσπάθειά της να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά της, εν μέσω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

Έχοντας ήδη συμφωνήσει τον Ιούλιο να διασώσει τον ιδιαίτερα κρίσιμο για τη γερμανική οικονομία εισαγωγέα φυσικού αερίου, με ένα deal διάσωσης ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, το κράτος θα εξαγοράσει τώρα το 56% των μετοχών της φινλανδικής Fortum έναντι 0,5 δισ. ευρώ. Έτσι, το γερμανικό κράτος πρόκειται να κατέχει το 98,5% της Uniper.

«Από τότε που συμφωνήθηκε το πακέτο σταθεροποίησης για την Uniper τον Ιούλιο, η κατάσταση για την εταιρεία επιδεινώθηκε πολύ γρήγορα. Ως εκ τούτου, έχουν συμφωνηθεί νέα μέτρα για την επίλυση της κατάστασης», ανακοίνωσε η Fortum νωρίτερα σήμερα.


Ειδήσεις σήμερα:

Τα δάκρυα της Μέγκαν που δεν έπεισαν και η «απειλή» από την αυτοβιογραφία του Χάρι

Είναι το δημοψήφισμα, το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία;


Άνδρας αυτοπυρπολείται κοντά στο γραφείο του Ιάπωνα πρωθυπουργού στο Τόκιο - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης