Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας κατηγορεί τον Πούτιν για τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας κατηγορεί τον Πούτιν για τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα με τη Λευκορωσία

 «Αυτή η επίθεση που διεξάγει ο Λουκασένκο έχει τον εγκέφαλό της στη Μόσχα και είναι ο Πρόεδρος Πούτιν», δήλωσε ο  Μοραβιέτσκι -  Τουλάχιστον 2.000 μετανάστες είναι εγκλωβισμένοι στα σύνορα των δυο χωρών σε συνθήκες παγετού

πολωνια_μεταναστες
Στον πρόεδρο της Λευκορωσίας και της Ρωσίας ρίχνει το φταίξιμο για όσα συμβαίνουν στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας, ο Ματέους Μοραβιέτσκι.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, στενός σύμμαχός του Βλαντιμίρ Πούτιν, ενορχηστρώνει την μεταναστευτική κρίση, αλλά από πίσω του βρίσκεται η Μόσχα.

Από την πλευρά του ο ηγέτης της Λευκορωσίας αρνείται τους ισχυρισμούς ότι στέλνει ανθρώπους πέρα από τα σύνορα ως εκδίκηση για τις κυρώσεις της ΕΕ.

Την ίδια ώρα τουλάχιστον 2.000 μετανάστες είναι εγκλωβισμένοι στα σύνορα των δυο χωρών σε συνθήκες παγετού.



Βίντεο δείχνουν πλήθη ανθρώπων που βρίσκονται από την πλευρά της Λευκορωσίας να προσπαθούν να παρακάμψουν το συρματόπλεγμα για να περάσουν στην Πολωνία με τις δυνάμεις ασφαλείας να τους αποτρέπουν.



Κλείσιμο
Πολλοί από τους μετανάστες είναι νεαροί άνδρες, αλλά υπάρχουν επίσης γυναίκες και παιδιά, κυρίως από τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Κατασκηνώνουν σε σκηνές παγιδευμένοι ανάμεσα σε Πολωνούς φρουρούς από τη μια πλευρά και Λευκορώσους φρουρούς από την άλλη.



Οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας στα σύνορα έχουν πέσει κάτω από το μηδέν και αρκετοί άνθρωποι έχουν ήδη πεθάνει τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με το BBC.

Μιλώντας την Τρίτη σε έκτακτη κοινοβουλευτική συνεδρίαση μετά την επίσκεψη σε στρατεύματα στα σύνορα, ο Ματέους Μοραβιέτσκι είπε: «Αυτή η επίθεση που διεξάγει ο Λουκασένκο έχει τον εγκέφαλό της στη Μόσχα, ο εγκέφαλος είναι ο Πρόεδρος Πούτιν».

Κατηγόρησε τους ηγέτες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας ότι προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση -στην οποία οι δύο χώρες δεν ανήκουν- επιτρέποντας στους μετανάστες να ταξιδέψουν μέσω της Λευκορωσίας και να εισέλθουν.

Ο κ. Μοραβιέτσκι περιέγραψε την κατάσταση ως "έναν νέο τύπο πολέμου στον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες" και είπε ότι η Πολωνία αντιμετωπίζει ένα "σκηνικό" που έχει σχεδιαστεί για να δημιουργήσει χάος στην ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι ήταν η πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια που η ασφάλεια των συνόρων της Πολωνίας δέχτηκε τόσο «βίαιη επίθεση».


Ειδήσεις σήμερα

Βίντεο-ντοκουμέντο από το φονικό σε ψιλικατζίδικο στην Τούμπα: Η μάχη του υπαλλήλου με τον ληστή

Στη φυλακή ο 35χρονος προπονητής τένις που αποπλανούσε ανήλικες αθλήτριες

Επεισόδιο με μαχαίρωμα και πρωταγωνιστή τον ράπερ Thug Slime στη Λένορμαν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης