Τη χρηματοδότηση της κατασκευής φραχτών για να αντιμετωπιστούν οι μεταναστευτικές ροές ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση

Τη χρηματοδότηση της κατασκευής φραχτών για να αντιμετωπιστούν οι μεταναστευτικές ροές ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση

«Ένας φυσικό φράγμα φαίνεται ότι είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο προστασίας των συνόρων, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλης της ΕΕ και όχι μόνο των χωρών μελών της πρώτης γραμμής» αναφέρουν υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ σε επιστολή τους 

evros14
Δώδεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Αυστρία, η Πολωνία και η Ουγγαρία, ζήτησαν από τις Βρυξέλλες να χρηματοδοτήσει η ΕΕ την κατασκευή φραχτών στα σύνορά τους για να εμποδίσουν την άφιξη μεταναστών, σύμφωνα με επιστολή που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Ένας φυσικό φράγμα φαίνεται ότι είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο προστασίας των συνόρων, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλης της ΕΕ και όχι μόνο των χωρών μελών της πρώτης γραμμής» αναφέρουν οι υπουργοί Εσωτερικών των χωρών αυτών.

Υπογραμμίζουν επίσης ότι «η επιτήρηση των συνόρων δεν αποτρέπει τις απόπειρες παράνομης διέλευσης», σε αυτήν την επιστολή που στάλθηκε την Πέμπτη στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

«Αυτό το θεμιτό μέτρο θα έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο πρόσθετης και επαρκούς χρηματοδότησης στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», ζητούν οι υπουργοί της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, τη Κύπρου, της Τσεχίας, της Δανίας, της Εσθονίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας.

Οι χώρες αυτές ζητούν επίσης «μια ισχυρή απάντηση για να αντιμετωπιστούν η εργαλειοποίηση της παράνομης μετανάστευσης και οι υβριδικές απειλές».

«Καμία τρίτη χώρα δεν θα έπρεπε να είναι σε θέση να χρησιμοποιεί το σύστημα ασύλου μας για να ασκεί πολιτικές πιέσεις και να εκβιάζει την ΕΕ και τις χώρες μέλη ή να εκμεταλλεύεται την παρούσα κατάσταση στο Αφγανιστάν», προσθέτουν οι υπουργοί.

Κλείσιμο
Πολλές χιλιάδες μετανάστες πέρασαν τους τελευταίους μήνες τα σύνορα της Λευκορωσίας με προορισμό χώρες της ΕΕ όπως η Λιθουανία, η Λετονία και η Πολωνία. Οι Βρυξέλλες κατηγορούν το καθεστώς του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο ότι ενορχηστρώνει αυτό το μεταναστευτικό κύμα, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί.

Η Πολωνία, όπως και η Λιθουανία, άρχισαν να κατασκευάζουν φράχτες από συρματοπλέγματα σε ένα τμήμα των συνόρων τους με τη Λευκορωσία. Η Ουγγαρία είχε τοποθετήσει έναν τέτοιο φράχτη στα σύνορά της με τη Σερβία κατά τη μεταναστευτική κρίση του 2015.

Η επιστολή αυτή αναφέρθηκε στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Τον Αύγουστο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ταχθεί υπέρ της ανέγερσης ενός φράχτη μεταξύ της Λιθουανίας και της Λευκορωσίας, σημειώνοντας όμως ότι το έργο δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους.

Ειδήσεις σήμερα:

Στα 2.324 τα νέα κρούσματα - 334 οι διασωληνωμένοι, 22 θάνατοι

Πώς εξηγείται το φαινόμενο με τους ιστούς αραχνών που «σκέπασαν» το Αιτωλικό

Αφγανιστάν: «Βλέπουν» ISIS-Κ πίσω από την επίθεση αυτοκτονίας στο τζαμί με τους δεκάδες νεκρούς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης