Μέση Ανατολή: Στο στόχαστρο του Ισραήλ το «μετρό» της Χαμάς κατά τη διάρκεια της νύχτας

Μέση Ανατολή: Στο στόχαστρο του Ισραήλ το «μετρό» της Χαμάς κατά τη διάρκεια της νύχτας

Από την έναρξη των εχθροπραξιών το Ισραήλ πραγματοποίησε πάνω από 1.180 βομβαρδισμούς στη Γάζα, ενώ η Χαμάς εκτόξευσε 3.150 πυραύλους προς το Ισραήλ

hamas
Στο στόχαστρο των ισραηλινών αρχών βρέθηκε χθες το βράδυ υπόγειο τούνελ της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, μήκους 15 χιλιομέτρων, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Σε ανακοίνωσή τους, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις αναφέρουν ότι βομβάρδισαν το «μετρό» της Χαμάς με την εφημερίδα «Times of Israel» να επισημαίνει ότι χτυπήθηκε τη νύχτα η γραμμή «C».

«Ως μέρος της επίθεσης, περίπου 35 τρομοκρατικοί στόχοι της Χαμάς δέχτηκαν επίθεση μέσα σε 20 λεπτά», όπως αναφέρει η επίμαχη δήλωση του ισραηλινού στρατού.

Στην επίθεση συμμετείχαν 54 μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία εκτόξευσαν περίπου 110 πυρομαχικά ακριβείας, χτυπώντας υπόγεια σήραγγα, μήκους 15 χιλιομέτρων.

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι «οι τρομοκράτες της Χαμάς εκτόξευσαν τις τελευταίες ώρες περίπου 60 ρουκέτες προς το Ισραήλ». Η εκτόξευση ρουκετών έγινε από τις επτά το απόγευμα της Κυριακής έως τις επτά το πρωί σήμερα το πρωί.

Κλείσιμο
Aπό την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων και Ισραήλ και Γάζα, η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ πραγματοποίησε πάνω από 1.180 βομβαρδισμούς στον παλαιστινιακό θύλακα ενώ η Χαμάς εκτόξευσε 3.150 πυραύλους προς το Ισραήλ. Από τις 10 Μαΐου, έχουν σκοτωθεί σχεδόν 200 Παλαιστίνιοι -ανάμεσά τους 58 παιδιά, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.200. Από την πλευρά του Ισραήλ, οι αρχές κάνουν λόγο για 10 νεκρούς -ανάμεσά τους δύο παιδιά- και 282 τραυματίες.

«Το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με τον υψηλότερο ρυθμό εκτόξευσης ρουκετών προς το έδαφός του, στη νέα σύρραξη με τις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις της Λωρίδας της Γάζας, την οποία ελέγχει η Χαμάς», ανέφερε σήμερα ο ισραηλινός στρατός.

Το προηγμένο αντιπυραυλικό σύστημα του Ισραήλ «Iron Dome» λειτούργησε αποτελεσματικά αναχαιτίζοντας το 90% των πυραύλων του εχθρού, όπως ανέφερε ο ισραηλινός στρατός (IDF).

Η συνεχιζόμενη βία σε Ισραήλ και Γάζα μπορεί να προκαλέσει «ανεξέλεγκτη» κρίση, «από την άποψη της ασφάλειας και από την ανθρωπιστική σκοπιά, και να ενθαρρύνει περαιτέρω τον εξτρεμισμό», προειδοποίησε χθες ο γ.γ του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Αυτός ο παράλογος κύκλος αιματοχυσίας, τρόμου και καταστροφής πρέπει να σταματήσει αμέσως», επέμεινε, ενώ η τρίτη ψηφιακή συνεδρίαση -δημόσια αυτή τη φορά- του Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με πολλούς διπλωμάτες που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, οι ΗΠΑ συνέχισαν να απορρίπτουν την έκδοση οποιασδήποτε κοινής δήλωσης που θα καλούσε να τερματιστούν οι εχθροπραξίες.

Aπό την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό καταδίκασε τη βία και την «απεχθή ρητορική» που σηματοδότησαν διαδηλώσεις το Σαββατοκύριακο σε ολόκληρη τη χώρα, μετά από συγκρούσεις φιλο-Ισραηλινών και φιλο-Παλαιστινιακών διαδηλωτών στο Μόντρεαλ.

Σε μήνυμά του στο Twitter, o ίδιος στηρίζει το «δικαίωμα των Καναδών διαδηλωτών να συγκεντρώνονται ειρηνικά και να εκφράζονται ελεύθερα» ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν υπάρχει υπάρχει ανοχή για «αντισημιτισμό, ισλαμοφοβία ή μίσος οποιουδήποτε είδους».

Πάντως, τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσουν τις εχθροπραξίες μετά την καταστροφή από το Ισραήλ 12όροφου κτιρίου στη Γάζα, όπου στεγάζονταν γραφεία του Associated Press και του Αλ Τζαζίρα.

«Η εκστρατεία μας εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων συνεχίζεται» και βρίσκεται «σε πλήρη ανάπτυξη», τόνισε χθες ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος υπεραμύνθηκε εξάλλου του πλήγματος που ισοπέδωσε το 12ώροφο κτίριο όπου βρίσκονταν τα γραφεία διεθνών ΜΜΕ, κυρίως του αραβόφωνου τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα και του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Associated Press.

«Επρόκειτο για απόλυτα θεμιτό στόχο», υπογράμμισε επισημαίνοντας ότι, στο κτίριο είχαν την έδρα τους μέλη της υπηρεσίας πληροφοριών της Χαμάς.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι εξαπέλυσε πλήγμα εναντίον της οικίας του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, του Γιάνια Σινγουάρ, όμως δεν διευκρίνισε αν αυτός βρισκόταν μέσα στο σπίτι.

Ο στρατός «επιτέθηκε στην οικία του Γιαχία Σίνουαρ και του αδελφού του, ενός τρομοκράτη», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός στο Twitter, όπου δημοσίευσε και βίντεο στο οποίο φαίνεται ένα κατεστραμμένο σπίτι μέσα σε ένα σύννεφο σκόνης.

Ο Γιαχία Σίνουαρ, που κρατούνταν στο Ισραήλ επί περισσότερα από 20 χρόνια και απελευθερώθηκε στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, εξελέγη για πρώτη φορά στη θέση αυτή τον Φεβρουάριο του 2017.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το Αραβικό Κοινοβούλιο συνεδριάζει εκτάκτως αύριο για να συζητήσει την ισραηλινοπαλαιστινιακή κρίση και την κλιμάκωση των επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Οι εκπρόσωποι των χωρών-μελών αναμένεται να εγκρίνουν ψηφίσματα τα οποία θα καταδικάζουν τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης ισραηλινούς αξιωματούχους που βρίσκονται πίσω από «εγκλήματα πολέμου» σε βάρος των Παλαιστινίων, καταδικάζοντας τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Ειδήσεις σήμερα: 

Survivor: Ο Γιώργος Λιανός αποκάλυψε πότε και πού θα γίνει ο τελικός

Βίντεο του meteo: Οι δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα από το 2000 - 8 εκατομμύρια καμένα στρέμματα

Καταζητούμενος έκρυβε ηρωίνη και μεθαδόνη σε χωράφι στον Τύρναβο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης