Δολοφονία επιστήμονα στο Ιράν: Πώς θα απαντήσει η Τεχεράνη - 4 σενάρια

Δολοφονία επιστήμονα στο Ιράν: Πώς θα απαντήσει η Τεχεράνη - 4 σενάρια

Πώς μπορεί να αντιδράσει η Τεχεράνη τις επόμενες ώρες

IRANO_NEOE_2
Μπορεί η δολοφονία του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα Μοσέν Φακριζαντέχ να έχει σοκάρει την ηγεσία του Ιράν, ωστόσο δεν θα εκτροχιάσει το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, το οποίο προχωρά σταθερά παρά την πολιτική της «μέγιστης πίεσης» του Ντόναλντ Τραμπ, όπως διατείνονται οι ειδικοί.

Όταν ο Τζο Μπάιντεν ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου, θα πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα: ότι το Ιράν έχει 12 φορές περισσότερο εμπλουτισμένο ουράνιο από αυτό που είχε αναπτύξει το 2018 και ότι ο εκτιμώμενος χρόνος «ενεργοποίησης» για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας, έχει μειωθεί από 12 μήνες σε τρεις έως τέσσερις μήνες, σύμφωνα με επιθεωρητές του ΟΗΕ. «Η φονική ενέδρα που στήθηκε στις 27 Νοεμβρίου έξω από την Τεχεράνη από την Μοσάντ, όπως όλα δείχνουν, και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του "πατέρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν", αποκάλυψε ένα κενό ασφαλείας στο Ιράν, αλλά το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας θα συνεχιστεί», δήλωσε ο ειδικός Κέλσι Ντέιβενπορτ, όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο «NBC news».


Iran vows to retaliate for killed nuclear scientist Fakhrizadeh | DW News


Με την κυβέρνηση του Ισραήλ να τηρεί σιγή ιχθύος για την δολοφονία του Φακριζαντέχ και τους ειδικούς να αμφισβητούν την θεωρία των ιρανικών ΜΜΕ ότι ο κορυφαίος επιστήμονας άφησε την τελευταία του πνοή από πυρά τηλεχειριζόμενου όπλου εξ αποστάσεως, η κυβέρνηση της Τεχεράνης μελετά τις επόμενες κινήσεις της. Σύμφωνα με το BBC, το Ιράν μπορεί να απαντήσει μ΄έναν από τους ακόλουθους τέσσερις τρόπους:

Πρώτη επιλογή: Η επιτάχυνση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση της Τεχεράνης θέλει να δείξει στον κόσμο ότι οι πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν μπορούν να επιβιώσουν από αυτήν τη δολοφονία.

Δεύτερη επιλογή: Η χρησιμοποίηση μεσολαβητών

Κλείσιμο
Το Ιράν διαθέτει μια σειρά από «πληρεξούσιες» πολιτοφυλακές που χρηματοδοτούν όπλα σε όλη τη Μέση Ανατολή - το Λίβανο, το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη.

Explainer: How close is Iran to producing a nuclear bomb?


Το Ιράν θα μπορούσε να ενεργοποιήσει σε αυτόν τον τομέα: δηλαδή, να δώσει εντολή στη Χεζμπολάχ στο Λίβανο ή τη Χαμάς στη Γάζα να επιτεθούν σε πυραύλους στο Ισραήλ, ή θα μπορούσε να ζητήσει από τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης να αυξήσουν τις επιθέσεις τους στη Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, όλα αυτά με τη σειρά τους ενέχουν κινδύνους γενικευμένης αντίδρασης.

Τρίτη επιλογή: Η απάντηση με το ίδιο τίμημα

Αυτό για το Ιράν, θα ήταν ίσως η πιο ριψοκίνδυνη πορεία: Η απόπειρα δολοφονίας ανώτερου Ισραηλινού αξιωματούχου, όπως ήταν ο άτυχος Ιρανός πυρηνικός φυσικός.

Το Ιράν έχει δείξει ότι μπορεί να χτυπήσει πολύ πέρα από τα σύνορα της Μέσης Ανατολής. Μετά από μια σειρά μυστηριωδών δολοφονιών τεσσάρων Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων μεταξύ των ετών 2010-12, που φέρεται να έγιναν με εντολή της ισραηλινής Μοσάντ, η σύμμαχος του Ιράν, Χεζμπολάχ, κατηγορήθηκε για επίθεση αυτοκτονίας σε λεωφορείο που ήταν γεμάτο με Ισραηλινούς τουρίστες στη Βουλγαρία το 2012.

Πάντως, το Ιράν γνωρίζει ότι, εάν χτυπήσει άμεσα το Ισραήλ, τότε θα ενεργοποιηθούν και οι σύμμαχοί του. Το Ισραήλ δεν είναι πλέον ένα μοναχικό, απομονωμένο κράτος που περιβάλλεται από Άραβες εχθρούς. Σήμερα απολαμβάνει ολοένα και στενότερη συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν.

Τέταρτη επιλογή: Να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, πράγμα απίθανο.

Είναι απίθανο το σενάριο αυτό, τουλάχιστον προς το παρόν.

Αν και ο πρεσβευτής του Ιράν στο Λονδίνο δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ δεν θα έχουν καμία διαφορά για την κυβέρνησή του, το γεγονός είναι ότι, μια κυβέρνηση Μπάιντεν, είναι πολύ πιο πιθανό να θέλει να προσεγγίσει την Τεχεράνη. Με την κυβέρνηση Μπάιντεν, θα υπάρξουν μετριοπαθείς φωνές, ειδικά στο υπουργείο Εξωτερικών και στον επιχειρηματικό κόσμο.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ήδη δηλώσει ότι θέλει να επαναφέρει τη χώρα του στην πυρηνική συμφωνία που εγκατέλειψε ο Τραμπ. Για το Ιράν, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την άρση των κυρώσεων και εισροή δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Ο κύριος περιορισμός», λέει ο Εμίλ Χοκαγιέμ του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, «είναι ότι, αν το Ιράν επιτεθεί ,τότε κινδυνεύει να μην είναι σε θέση να κάνει μια συμφωνία με την νέα κυβέρνηση Μπάιντεν.»


Ειδήσεις σήμερα

Σάλος με το άγαλμα της Θάτσερ και τα πανακριβά αποκαλυπτήρια - Χιλιάδες θέλουν... να πετάξουν αβγά 

Τριαντάχρονη παρέσυρε 14χρονο αγόρι σπίτι της από το πάρκο για να κάνουν σεξ - Περιγραφή σοκ του εφήβου

Εντείνεται η πίεση στις ΜΕΘ: 615 διασωληνωμένοι - Δεν πέφτει το φορτίο στη Β. Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης