Αγιά Σοφιά: Περιμένουμε ισορροπημένη απόφαση το μήνυμα της Ρωσίας

Τι δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπ. Εξωτερικών - Ο Ερντογάν θα αποφασίσει αν θα γίνει τζαμί μετά τα μόλις 17 λεπτά συνεδρίασης του ανωτατου δικαστηρίου που θα εκδώσει την απόφασή του σε 15 ημέρες

Σφοδρές αντιδράσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις ΗΠΑ αλλά και στη Ρωσία προκαλεί η πρόθεση μετατροπής της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε ισλαμικό τέμενος.

Τελευταία χρονικά παρέμβαση αυτη απο το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας εκπρόσωπος του οποίου ζήτησε την Πέμπτη να παραμείνει «ανοιχτή για όλους» η Αγία Σοφία «ένα σύμβολο ανεξιθρησκίας και πολυπολιτισμικότητας», λίγες ώρες αφότου το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας εξέτασε το αίτημα να μετατραπεί το μουσείο σε τζαμί.

Στο μεταξύ σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στην Πόλη κ. Bertrand Buchwalter είχε την Πέμπτη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της θητείας του στην Τουρκία και της μετάθεσής του στο Λονδίνο.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Μόσχα περιμένει μια ισορροπημένη απόφαση που θα λαμβάνει υπόψη της τις οδηγίες της UNESCO.

«Θεωρούμε τον ναό εξαιρετικά σημαντικό για όλη την ανθρωπότητα όσον αφορά τον πολιτισμό και την ιστορία. Η UNESCO έχει εντάξει την Αγιά Σοφιά στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και πιστεύουμε ότι κάθε αίτημα που σχετίζεται με την αλλαγή αυτού του καθεστώτος θα πρέπει να λάβει υπόψη της αυτό το γεγονός» πρόσθεσε η κυρία Ζαχάροβα.

«Αναμένουμε ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις για το καθεστώς αυτού του μοναδικού μνημείου θα έχουν ισορροπημένο χαρακτήρα, θα συνυπολογίζουν την υψηλή ευαισθησία του ζητήματος αυτού για τους πιστούς, το γνωστό διαθρησκευτικό πλαίσιο και την καθιερωμένη πρακτική του διεθνούς δικαίου για τον προσδιορισμό της διαχείρισης μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO», καταλήγει η Μαρία Ζαχάροβα.

Τα μέλη του ανωτάτου δικαστηρίου της Τουρκίας «ξεπέταξαν» σε μόλις 17 λεπτά την υπόθεση στοιχείο ενδεικτικό της απόστασης που ήθελαν να πάρουν από την πολιτική διάσταση του θέματος πετώντας το μπαλάκι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος  πρέπει τώρα να αποφασίσει εάν θα ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους του μετατρέποντας το μνημείο αυτό της παγκόσμιας κληρονομιάς σε τζαμί ή θα θελήσει να κρατήσει το ενδεχόμενο αυτό ως «όπλο» έως τις επόμενες εκλογές. Θα πρέπει δε να ζυγίσει σε κάθε περίπτωση και τις διεθνείς αντιδράσεις και ειδικά την αντίδραση των ΗΠΑ, που έχουν καλέσει την Άγκυρα να σεβαστεί το σημερινό καθεστώς της Αγίας Σοφίας.

Όπως και να έχουν τα πράγματα ο πρόεδρος της Τουρκίας μπορεί να αξιοποιήσει την απόφαση του δικαστηρίου δεόντως που αναμένεται σε 15 ημέρες. Αν είναι αρνητική μπορεί να πει «είμαστε κράτος δικαίου και παραμένει μουσείο». Αν είναι θετική να αποφασίσει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί στηριζόμενος και στην δικαστική απόφαση.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι σε δημοσκόπηση μεγάλης εταιρίας που δημιοσεύτηκε την Πέμπτη στην Τουρκία, το 44% των Τούρκων πολιτών πιστεύει ότι το θέμα ανακινείται για αποπροσανατολισμό από την επικαιρότητα.

Η παρέμβαση Πομπέο

Παρέμβαση για το θέμα της Αγίας Σοφίας έκανε την Τετάρτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς του μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς και να μην τη μετατρέψει σε μουσουλμανικό τέμενος. «Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγία Σοφία ως μουσείο, ως παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις και τη διαφορετική ιστορία που συνέβαλε στην Τουρκική Δημοκρατία και να διασφαλίσει ότι παραμένει προσβάσιμη σε όλους», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Τονίζεται ότι «αυτό το εξαιρετικό μνημείο αποτελεί μαρτυρία της θρησκευτική έκφρασης και της καλλιτεχνικής και τεχνική ιδιοφυΐας, που αντικατοπτρίζεται στην πλούσια και περίπλοκη ιστορία της 1.500 χρόνων. Επιπλέον, το καθεστώς του μνημείου ως μουσείου έχει επιτρέψει σε άτομα από όλο τον κόσμο να έχουν πρόσβαση σε αυτό και να προβληματιστούν σχετικά με αυτό το υπέροχο επίτευγμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν μια τυχόν αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως υπονόμευση της κληρονομιάς αυτού του εξαιρετικού κτίσματος και της αξεπέραστης ικανότητάς του -που είναι τόσο σπάνια στον σύγχρονο κόσμο- να υπηρετεί την ανθρωπότητα ως μια τόσο αναγκαία γέφυρα μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών παραδόσεων και πολιτισμών. Επιδίωξή μας είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την τουρκική κυβέρνηση σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων και η διατήρηση θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων». Ο Αμερικανός πρέσβης, αρμόδιος για τις διεθνείς θρησκευτικές ελευθερίες, Σαμ Μπράουνμπακ, σε ανάρτησή του στο Twitter έχει τονίσει την τεράστια πνευματική και πολιτιστική σημασία που έχει η Αγία Σοφία για δισεκατομμύρια πιστούς διαφορετικών θρησκειών σε όλο τον κόσμο.

H υπόθεση της Αγιάς Σοφιάς αποτέλεσε και ένα από τα θέματα στην ατζέντα του τηλεφωνήματος που είχαν την Τετάρτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Άνγκελα Μέρκελ, με τους ηγέτες Τουρκίας και Γερμανίας να συνομιλούν επίσης για ζητήματα όπως η Λιβύη και η πανδημία του κορωνοϊού.

Απάντηση Αγκυρας σε Πομπέο: Η Αγία Σοφία είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας

Την έκπληξή της εξέφρασε η Άγκυρα για τις αναφορές του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, σε ό,τι αφορά το καθεστώς της Αγίας Σοφίας.

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας έχει λάβει μέτρα για να προστατεύσει τη θρησκευτική ελευθερία και την ελευθερία των πεποιθήσεων, σημειώνοντας πως οι ελευθερίες αυτές είναι εγγυημένες από το τουρκικό σύνταγμα και τους νόμους, για όλους τους πολίτες χωρίς καμία διάκριση.

Ο κ. Ακσόι σημείωσε πως η Αγία Σοφία είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας, όπως όλα τα πολιτιστικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στη χώρα, κάνοντας λόγο για εσωτερικό ζήτημα, στο πλαίσιο των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Άγκυρας.

Δείτε βίντεο: Αγιά Σοφιά : Περιμένουμε ισορροπημένη απόφαση το μήνυμα της Ρωσίας
Αγιά Σοφιά : Περιμένουμε ισορροπημένη απόφαση το μήνυμα της ΡωσίαςΕιδήσεις σήμερα:

Πήλιο: Μόνος του για δείπνο στο αγαπημένο του εστιατόριο ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον

«Ήταν ένας μαύρος σαν αυτούς που πουλάνε βραχιόλια»: Η Μαρκέλλα περιέγραψε με ποιον μιλούσε η 33χρονη απαγωγέας της

Εφιάλτης στη Φλόριντα με νέο ρεκόρ κρουσμάτων - Ξεπέρασαν τα 10.000 σε μία ημέρα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (50)

@Ερντογάνης της Μερκελούς και του Τράμπα

Θα κάνει τώρα "πίσω" παριστάνοντας τον καλό και θα ζητάει τα κέρατά του για αντιστάθμισμα.........,

Βελο

Ο Βελό που αλληλογραφει με τον Χριστό, μηπως μπορεί να του να μας πει τι γνωμη εχει ο Χριστός επι του θεματος?

Νάμαι

εκλογες ερχονται στη τουρκια, κατι θελει για να μαζεψει ψηφους. Και ηρθε η δηλωση απο τη Ρωσία, για ισορροπια. Ο ... ξανθος απελευθερωτης της Πόλης!!! Ο τουρκος εχει ετοιμασει το εδαφος για τζαμι πολλα χρονια πριν. Κανενας δεν μπορει να αρνηθει οτι εχει σχεδια που τα κανει πραγματικοτητα. Ενας σχολιαστης λεει αυτοι θα χασουν εαν την κανουν τζαμι. Τι θα χασουν? ΤΙΠΟΤΑ. Οπως ειπαν οι τουρκοι, Παρασκευη τζαμι και τις αλλες μερες μουσειο για να πληρωνουν και να μπαινουν. Και λεφτα και τζαμι. Και ποιοι θα πληρωνουν? οι εκατονταδες χιλιαδες Ελληνες που πανε καθε χρονο και ακουμπανε τα λεφτα στους τουρκους. Τζαμι για του τουρκους, μουσειο για να πληρωνουν 25 ευρω εισοδο οι Ελληνες. Αυτη ειναι η ισορροπημενη λυση που λεει και η Ρωσία του απελευθερωτει Πουτιν. Του Πουτιν που μιλησε για "μακεδονικο" εθνος. Ο "φίλος" της Ελλαδας και η διεξοδος που θελει ο Βελοπουλος. Ο πωλητης των γραπτων του Χριστού! Ρε που φτασαμε.

Αν προχωρήσει θα απομονωθεί διεθνώς

Ούτε ο φίλος του ο Τράμπ δε θα μπορέσει να τον στηρίξει ! Εύχομαι να προχωρήσει ! Θα την πάθει όπως ο Σαντάμ !

Αν οι Ρώσοι

δεν είχαν αυτή την ασιατική νοοτροπία, θα ήταν πρώτη δύναμη και σε πολιτισμό, ιστορία, επιστήμες. Για ένα πρόσκαιρο πάρε δώσε με τους Σελτζούκους, έπαιξαν κόρωνα γράμματα την πορεία τους και χάσανε. Αυτά βλέπουν οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες και λένε 'μακρυά'.

ΚΟΥΤΣΟΝΤΙΝΑΣ

Μην τσιμπάτε ρε γατάκια ! Μπλόφα είναι. Είναι σαν να λέμε εμείς οτι θα κάνουμε την Ακρόπολη... strip bar ! Θα χάσουμε εκατομμύρια ευρώ απο τους τουρίστες που έρχονται για να τη δουν , για να πάνε κάτι τελειωμένοι να κάνουν χαβαλέ ! Δεν είναι τόσο χαζός ο Σουλτάνος. Ήδη έχουν βγει τα μαχαίρια απο τους τούρκους Ιζνογκούντ , λόγω των αποτυχιών σε τουρισμό, κορονοϊό , Συρία. Απλά κερδίζει λίγο χρόνο ακόμη... ΠΘ : Μήν το κόψετε αυτή τη φορά.

@

Πανέξυπνοι οι Τούρκοι. Δημιουργούν διαπραγματευτικά χαρτιά από το πουθενά. Όπως το τελευταίο που διάβασα. πως λέει οι Αμερικανοί ζήτησαν να αγοράσουν τους S400 από τους Τούρκους; Και να μην ισχύει, σαν υποψία πλέον υπάρχει για να πιέσει Ρώσους και Αμερικανούς να της κάνουν τα χατίρια. Αλλά στην τελική το έξυπνο πουλί από την μύτη πιάνεται.

πανέξυπνοι

τι να σου πώ. Τους μισεί όλος ο κόσμος πλέων, πλην του βαψωμαλία (που φεύγει και αυτός). Οσο για την πώληση των s400 κολπάκι των αμερικάνων ήταν, όχι της τουρκίας.

κατεχομενα πατησια

το οτι εχουν τοσο καημο να κανουν την Αγια Του Θεου Σοφια ξανα μουσουλμανικο ναο δειχνει οτι ακομα και τωρα δεν το εχουν πιστεψει οτι πηραν Την Βασιλευουσα Πολη, ακομα και τωρα τρεμουν μην Την χασουν

@

Σπανια λες κάτι νορμάλ. Ολο φουσκες και μπαρούφες. Κοίτα μην χάσουμε εμείς καμιά Λεσβο η καμιά Ρόδο και ασε τους αυτους. Ποια βασιλεύουσα ρε κακομοιρη? Με 20 εκαττομυρια Τουρκους και 3 χιλιαδες Ελληνες?

ΜΙΚ

Υπερτονίζοντας την αντίθεσή μας, το κάνουμε διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια του Ερντογάν. Ούτως ή άλλως την είχαν κάνει τζαμί και της κτίσαν και μιναρέδες. Χαλαρά λοιπόν, ούτε παρακάλια, ούτε κλαυθμοί, ούτε τίποτα και στην πρώτη ευκαιρία του το ξεπληρώνουμε.

Οι Ρώσοι

Οι προστάτες της Ορθοδοξίας! Γελάει ο κόσμος

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης