Οργή στις ΗΠΑ για την ακραία αστυνομική βία και το θάνατο του άοπλου Αφρομερικανού

Οργή στις ΗΠΑ για την ακραία αστυνομική βία και το θάνατο του άοπλου Αφρομερικανού

Καταδίκη των αστυνομικών για φόνο ζητά η οικογένεια του θύματος, του  46χρονου Τζορτζ Φλόιντ -  Τεράστιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Μινεάπολη 

22718720
Αναβρασμός επικρατεί στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά το θάνατο του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ, του άοπλου αφροαμερικανού που ξεψύχησε λίγο αφότου ακινητοποιήθηκε βίαια από αστυνομικούς.

Στο συγκλονιστικό βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας εμφανίζεται ο Φλόιντ να έχει ακινητοποιηθεί μπρούμυτα στο έδαφος, στη Μινεάπολις, με το πρόσωπο στο δρόμο, ενώ ένας αστυνομικός έχει το γόνατό του στον λαιμό του επί αρκετά λεπτά.
Για αρκετά λεπτά ο Φλόιντ διαμαρτύρεται ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, βογγάει και βαριανασαίνει, ενώ ο αστυνομικός του απαντάει να κάτσει ήσυχος. Ένας δεύτερος αστυνομικός κρατάει σε απόσταση τους περαστικούς που αρχίζουν να φωνάζουν όταν ο Τζορτζ Φλόιντ σταματάει να κινείται.

«Δεν αναπνέει πια, δεν κινείται, πάρτε τον σφυγμό του», ακούγεται να επαναλαμβάνει ένας άνδρας, όμως οι αστυνομικοί περιμένουν το ασθενοφόρο που φτάνει μετά από αρκετά λεπτά. Ο Φλόιντ μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης όπου πέθανε λίγο αργότερα.

«Να καταδικαστούν για φόνο»

Οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στο περιστατικό αποπέμφθηκαν από την υπηρεσία ενώ έχει ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του 46χρονου.

Η Αδελφή του θύματος, Μπρίτζετ Φλόιντ, δήλωσε ότι οι αστυνομικοί «πρέπει να μπουν στη φυλακή για φόνο».

22718722_2

Η ίδια κρατούσε με δυσκολία τα δάκρυα στα μάτια της καθώς μιλούσε σε πρωινή εκπομπή του NBC για το σοκ που έχει προκαλέσει στην οικογένειά της ο βίαιος θάνατος του αδελφού της.

«Εγώ και η οικογένειά μου είμαστε συντετριμμένοι. Είναι πολύ θλιβερό, είναι πολύ ενοχλητικό».

«Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο συστήματα δικαιοσύνης, ένα για τη μαύρη Αμερική και ένα για τη λευκή Αμερική» πρόσθεσε.

«Θα ήθελα να κατηγορηθούν αυτοί οι αξιωματικοί για δολοφονία, γιατί ακριβώς έκαναν. Δολοφόνησαν τον αδερφό μου. Φώναζε για βοήθεια» πρόσθεσε.

Ξέσπασαν διαδηλώσεις

Κλείσιμο
Τεράστιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Μινεάπολη την Τρίτη το βράδυ. Η αστυνομία δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες προκειμένου να συγκρατήσει το πλήθος.

Οι διαδηλωτές φώναζαν τα τελευταία λόγια του Γκάρνερ: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω».
22718723

Η υπόθεση θυμίζει έντονα εκείνη του Έρικ Γκάρνερ, ενός Αφροαμερικανού που πέθανε από ασφυξία κατά τη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς στη Νέα Υόρκη το 2014. Ο θάνατός του συνέβαλε στην ανάδυση του κινήματος Black Lives Matter.

Δηλώσεις για το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ έκανε η μητέρα του Έρικ Γκάρνερ. «Ήμουν τρομοκρατημένη όταν έμαθα για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ και τον άκουσα να λέει όπως ο γιος μου Ερικ. Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια Φλόιντ και στέκομαι μαζί τους στον αγώνα τους για δικαιοσύνη».

«Είναι οδυνηρό αλλά αλήθεια ότι οι μαύρες ζωές συνεχίζουν να καταστρέφονται από αστυνομικούς σε πολλές κοινότητες σε ολόκληρη τη χώρα μας. Συνεχίζουν να μας σκοτώνουν. Και είναι η ίδια ιστορία ξανά και ξανά» συμπλήρωσε.
22718726

Ο δικηγόρος πολιτικών δικαιωμάτων Μπεν Κραμπ, ο οποίος μίλησε μαζί με την Μπρίτζετ Φλόιντ την Τετάρτη, δήλωσε ότι υπάρχουν και άλλα βίντεο που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας από άλλους παρευρισκόμενους και από κάμερες παρακολούθησης.

Ο Κραμπ είπε ότι η χρήση «βίαιης, θανατηφόρας και υπερβολικής δύναμης» στον Φλόιντ είναι ακόμα πιο ενοχλητική από ότι στον Γκάρνερ, επειδή ο αστυνομικός γονατίζει στο λαιμό του για εννέα λεπτά.

«Εννέα λεπτά, ενώ ικέτευε για ανάσα και ικέτευε για τη ζωή του», είπε ο Κρουμ, προσθέτοντας την εκτίμησή του ότι η δολοφονία θα αποτελέσει σημείο καμπής για το δικαστικό σύστημα.

22718741
Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης για το πακέτο των €750 δισ.: «Τολμηρή η πρόταση της Κομισιόν - Ψηλά ο πήχης»

Χρυσοχοΐδης από τον Έβρο: Θα κατασκευάσουμε τον φράχτη προασπίζοντας τα συμφέροντα της Ελλάδας

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων προετοιμάζει το πλαίσιο για τα τυχόν εμβόλια κατά του κορωνοϊού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης