Μπορίσοφ προς Σκόπια: «Κανένας δεν σας απαγορεύει να μιλάτε όποια γλώσσα θέλετε»

Μπορίσοφ προς Σκόπια: «Κανένας δεν σας απαγορεύει να μιλάτε όποια γλώσσα θέλετε»

Διευκρινήσεις για τις θέσεις της Βουλγαρίας

borisov
«Το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Μαρτίου για την έναρξη διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τα Σκόπια, δεν περιλαμβάνει όρους» ξεκαθάρισε μιλώντας στο ΜΙΑ ο τεχνικός διαπραγματευτής της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, Μπόγιαν Μάριτς, μετά τη δημοσιοποίηση απαιτήσεων (επίσημη ονομασία γλώσσας κ.α.) που φέρεται να έχει θέσει η Βουλγαρία.

Ο Μάριτς ανέφερε ότι το έγγραφο της Βουλγαρίας υποβλήθηκε μετά την έγκριση των συμπερασμάτων, είναι μονομερής και δεν έχει νομική επίπτωση στην απόφαση έναρξης διαπραγματεύσεων.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είμαστε σε θέση να αγνοήσουμε το ζήτημα της οικοδόμησης μόνιμης φιλίας με τη Βουλγαρία και όλους τους άλλους γείτονες, αλλά δεν σημαίνει αυτόματο αποκλεισμό και παύση των διαπραγματεύσεων πριν ακόμη ξεκινήσουν» δήλωσε ο Σκοπιανός διαπραγματευτής.

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό SITEL, που έγινε διαδικτυακά λόγω Covid-19, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Σκοπίων, επισημαίνοντας ωστόσο πως οι κοινές επιτροπές ιστορικών και εκπαιδευτικών θεμάτων -που έχουν συστήσει οι δύο χώρες- θα πρέπει να ομονοούν και να βρίσκουν αμοιβαία αποδεκτούς όρους το συντομότερο δυνατό σχετικά με τις προσωπικότητες και τα ιστορικά γεγονότα που δεσμεύουν τις δύο πλευρές, λαμβάνοντας ως παράδειγμα συμβιβασμού αυτό που επιτεύχθηκε με τον Τσάρο Σαμουήλ. «Η Βουλγαρία δεν μπορεί να παραιτηθεί από την ιστορία και ιστορικά πρόσωπά της» τόνισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για την αναγνώριση της λεγόμενης «μακεδονικής» γλώσσας, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός τόνισε ότι η Βουλγαρία εμμένει στη διατύπωση της Συμφωνίας Φιλίας και Γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, που αναφέρεται ως: «Η επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας σύμφωνα με το Σύνταγμά της». Ο ίδιος είπε μάλιστα με νόημα: «Κανείς δεν σας απαγορεύει να μιλάτε όποια γλώσσα θέλετε».

Ειδήσεις σήμερα:

Λιβύη: Πανηγυρίζουν οι υποστηρικτές του Χάφταρ μετά την ανακοίνωση για «ανάληψη» της εξουσίας

Υπουργοί της Νότιας Κορέας λένε ότι ξέρουν πού βρίσκεται ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Washington Post: Ο Τραμπ ήξερε για την πανδημία από τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο και την υποτιμούσε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης