Τεχνητή Νοημοσύνη: ΑΙ regulation and applications in Greece: Challenge accepted» Προοπτικές και Προβληματισμοί

Τεχνητή Νοημοσύνη: ΑΙ regulation and applications in Greece: Challenge accepted» Προοπτικές και Προβληματισμοί

Στο συνέδριο αναπτύχθηκαν διάφορες πτυχές της τεχνητής νοημοσύνης σε σχέση με τη δημόσια διοίκηση, την υγεία, το περιβάλλον, την ενέργεια και την επιχειρηματικότητα, την πνευματική ιδιοκτησία, τα προσωπικά δεδομένα κ.ά. 

texniti_noimosini_arthrou
Στην κατάμεστη αίθουσα «Χάρης Καρατζάς» της Νομικής Βιβλιοθήκης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου το συνέδριο για την τεχνητή νοημοσύνη υπό τον τίτλο «ΑΙ regulation and applications in Greece: Challenge accepted» το οποίο διοργάνωσαν το Εθνικό Ινστιτούτο Δικαίου Τεχνητής Νοημοσύνης, Προσωπικών Δεδομένων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Rythmisis) και η Νομική Βιβλιοθήκη.

Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Νομικής Βιβλιοθήκης, Αντώνης Καρατζάς, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, η Πρόεδρος του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρ. Επίτροπος Ε.Ε. και πρ. Υπουργός, Άννα Διαμαντοπούλου, και ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

texniti_noimosini__2_


Κλείσιμο
Στο συνέδριο αναπτύχθηκαν διάφορες πτυχές της τεχνητής νοημοσύνης σε σχέση με τη δημόσια διοίκηση, την υγεία, το περιβάλλον, την ενέργεια και την επιχειρηματικότητα, την πνευματική ιδιοκτησία, τα προσωπικά δεδομένα κ.ά. αναδεικνύοντας τα οφέλη από τη χρήση τέτοιων τεχνολογιών, αλλά και τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες που τα συνοδεύουν.
Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν διακεκριμένοι καθηγητές πανεπιστημίου, όπως ενδεικτικά ο Γιάννης Μανιάτης (ΠΑΠΕΙ), ο Γιώργος Ανδρουτσόπουλος (ΕΚΠΑ), ο Διονύσης Φιλίππου (ΔΠΘ), ο Χρήστος Καλλονιάτης (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) κ.ά., διαπρεπείς δικηγόροι, πληροφορικοί, ιατροί, data scientists, οικονομολόγοι, επιχειρηματίες- startupers.

Το συντονισμό των επιμέρους θεματικών ανέλαβαν οι καθηγητές Ευγενία Πρεβεδούρου (ΑΠΘ), Φερενίκη Παναγοπούλου-Κουτνατζή (Πάντειο), Αντώνης Καραμπατζός (ΕΚΠΑ), Βασίλης Τζέμος (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και ο δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης.

texniti_noimosini__1_


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε επίσης ο διάλογος του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνου Κυρανάκη, με την Πρόεδρο του Rythmisis, Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά, για το μέλλον και τις προοπτικές της τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα.

Τέλος, ο Τέως Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, κ. Ιωάννης Σαρμάς, στα συμπεράσματά του, αναφέρθηκε στο ότι η Ελλάδα δεν προσεγγίζει τεχνοφοβικά την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά ως ένα καίριο εργαλείο ανάπτυξης, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι το Ινστιτούτο Rythmisis μπορεί να συντελέσει αποφασιστικά σε αυτή την προσπάθεια. (δείτε εδώ το κείμενο των συμπερασμάτων, όπως δημοσιεύτηκε στο syntagmawatch).

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν εκλεκτοί προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων ο ο Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πάνος Αλεξανδρής, ο Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, κ.ά.

Στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου συμμετείχαν οι: Μαρία-Ωραιοζήλη Φ. Κουτσουπιά, Δικηγόρος PhD, Γεώργιος Ι. Γαλανόπουλος, Δικηγόρος LLM, Ελένη Μ. Παλιούρα, Δικηγόρος LLM, Γεώργιος Κοτλίδας Δικηγόρος, LLM, MA, Τερψιθέα Παπανικολάου, Δικηγόρος, LLM, Αναστάσης Παλιούρας, Φοιτητής Νομικής ΑΠΘ.

Περισσότερα για το Ινστιτούτο Rythmisis εδώ: https://rythmisis.gr/
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης