Χρεοκοπία Thomas Cook: Γιατί βάρεσε «κανόνι» ο ταξιδιωτικός κολοσσός;

airport_ar

Το παλαιότερο ταξιδιωτικό γραφείο κατέρρευσε ύστερα από 178 χρόνια παρουσίας στην τουριστική βιομηχανία - Πώς και γιατί ενεργοποιήθηκε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης Μάτερχορν

Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της κατάρρευσης του αρχαιότερου ταξιδιωτικού κολοσσού Thomas Cook, ύστερα από 178 χρόνια παρουσίας του στον τομέα των επιχειρήσεων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής εταιρείας, Πίτερ Φανκχάουζερ εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για την πτώχευση της Thomas Cook, καθώς το διοικητικό συμβούλιο δεν κατόρθωσε να επιτύχει ένα πακέτo διάσωσης από τους δανειστές της εταιρείας για να αποφύγει το «λουκέτο». Η εταιρεία καλείτο να βρει 200 εκατομμύρια στερλίνες (227 εκατομμύρια ευρώ) επιπρόσθετης χρηματοδότησης για να μην χρεοκοπήσει. Απέτυχε όμως να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για την επιβίωσή της, πυροδοτώντας μια πρωτοφανή επιχείρηση επαναπατρισμού περισσότερων από 600 χιλιάδων πελατών που βρίσκονται σε διακοπές σε όλο τον κόσμο.

Ειδικότερα, οι βρετανικές αρχές οργανώνουν την επιστροφή 150.000 υπηκόων της χώρας, αριθμός δύο φορές μεγαλύτερος από όταν πτώχευσε η αεροπορική εταιρεία Monarch πριν από δύο χρόνια. Η εταιρεία βάδιζε σε τεντωμένο σχοινί τα τελευταία χρόνια, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα «Guardian» προσθέτοντας ότι μία αλυσίδα πραγμάτων οδήγησε στην πτώχευση της εταιρείας.

Το γεγονός ότι ο βρετανικός όμιλος δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ένα «σωσίβιο», ύψους 200 εκατομμυρίων λιρών από τους τραπεζίτες του , συμπεριλαμβανομένης της κρατικής «RBS», είναι μία πρώτη απάντηση για τα αίτια της πτώχευσης της Thomas Cook. Ωστόσο, η αρχή του τέλους της εταιρείας είχε σημάνει πριν από 12 χρόνια.

Η Thomas Cook είναι θύμα μιας καταστροφικής συγχώνευσης το 2007 και με την αβεβαιότητα του Brexit, ήταν πλέον θέμα χρόνου η κατάρρευσή της. Η συγχώνευση του 2007 με την ταξιδιωτική εταιρεία «MyTravel» - γνωστή με τα εμπορικά σήματα «Airtours» και «Going Places», της άφησε χρέος πάνω από ένα δισεκατομμύριο λιρών. Στην πραγματικότητα, η εταιρεία Thomas Cook συγχωνεύτηκε με μια εταιρεία της άφησε χρέη, όπως επισημαίνει η βρετανική εταιρεία και προσθέτει: Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή είχε αντίκτυπο στα έσοδα της εταιρείας. Ο παρατεταμένος καύσωνας το Μάιο του 2018 που έπληξε τη Βρετανία, μείωσε αισθητά τη ζήτηση των διακοπών, καθώς οι πελάτες καθυστέρησαν τις διακοπές τους μένοντας κλεισμένοι στα σπίτια τους αγκαλιά με τα κλιματιστικά.

Στις αρχές του φετινού έτους, η εταιρεία Thomas Cook δήλωσε ότι προσπαθούσε να... αλιεύσει Βρετανούς πελάτες λόγω της αβεβαιότητας γύρω από το θέμα του Brexit.

Το 2011 , ο ταξιδιωτικός κολοσσός βρέθηκε ένα βήμα πριν από την χρεοκοπία καθώς το χρέος του είχε ξεπεράσει τα 1,1 δισεκατομμύριο λίρες. Με την βοήθεια των μετρητών παρέμεινε για άλλα οκτώ στη ζωή.

Πώς επιβίωνε μέχρι σήμερα

Επί δύο σχεδόν χρόνια, ο «σωτήρας» της εταιρίας ήταν η κινεζική εταιρεία «Fosun International», υπό τη διεύθυνση του Guo Guangchang, ενός δισεκατομμυριούχου που θεωρείται ο «Γουόρεν Μπάφετ της Κίνας». Η Fosun εξαγόρασε το πρώτο της μερίδιο στην Thomas Cook το 2015, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την οικοδόμηση ενός παγκόσμιου συγκροτήματος διακοπών και ψυχαγωγίας, έχοντας ήδη αναλάβει το «Club Med» της Γαλλίας και το «Cirque de Soleil» του Καναδά.

Τον Αύγουστο, η εταιρεία Thomas Cook δημοσίευσε λεπτομέρειες σχετικά με μια προγραμματισμένη αναδιάρθρωση, η οποία περιελάμβανε εισφορά μετρητών ύψους 450 εκατομμυρίων λιρών από την Fosun σε αντάλλαγμα για πλειοψηφικό μερίδιο του ομίλου - το οποίο απαιτούσε επίσης από τις τράπεζες να διαγράψουν το χρέος ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων λιρών.

Και τότε άρχισαν να εξαφανίζονται οι υφιστάμενοι μέτοχοι. Αλλά η κυβέρνηση του Λονδίνου αρνήθηκε να παρέμβει υποστηρίζοντας ότι, όπως και η αποτυχημένη αεροπορική εταιρεία Monarch, ήταν καθαρά εμπορικό θέμα σε μια μεμονωμένη επιχείρηση και ότι οι πελάτες θα προστατευόταν από το σύστημα οικονομικής προστασίας Atol της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου .

Η Thomas Cook έπαυσε τις εργασίες της με την συνεργασία της κυβέρνησης θα επαναπατρίσει πάνω από 150.000 Βρετανούς τουρίστες, πελάτες της εταιρείας, μέσα στις επόμενες 15 ημέρες. «Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη στους εκατομμύρια πελάτες μας και τους χιλιάδες εργαζομένους μας, προμηθευτές και συνεργάτες μας, που μας στήριξαν επί πολλά χρόνια», δήλωσε ο CEO της εταιρείας, Πίτερ Φανκχάουζερ με ανακοίνωση που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η εταιρεία «Fosun International», σε ανακοίνωσή της εξέφρασε τη λύπη της που η Thomas Cook, δεν μπόρεσε να βρει βιώσιμη λύση και εξέφρασε τη συμπαράστασή της σε όλους εκείνους που επηρεάζονται από την εξέλιξη αυτή.

Η περιουσία της Thomas Cook

Η εταιρεία διαχειρίζεται σήμερα ξενοδοχεία και τουριστικά θέρετρα, αεροπορικές εταιρείες και κρουαζιερόπλοια, και έχει 600.000 πελάτες που βρίσκονται σε διακοπές. Το δυναμικό που απασχολεί παγκοσμίως ανέρχεται σε 22 χιλιάδες εργαζόμενους, εκ των οποίων οι εννέα χιλιάδες είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αποτυγχάνοντας να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για την επιβίωσή της, πυροδότησε μια πρωτοφανή επιχείρηση επαναπατρισμού περισσότερων από 600.000 πελατών που βρίσκονται σε διακοπές σε όλο τον κόσμο. Ειδικότερα, οι βρετανικές αρχές θα πρέπει να οργανώσουν την επιστροφή 150.000 υπηκόων της χώρας, αριθμός δύο φορές μεγαλύτερος από όταν πτώχευσε η αεροπορική εταιρεία Monarch πριν από δύο χρόνια.

«Παρά τις σημαντικές προσπάθειες» που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, «οι συζητήσεις μεταξύ των διαφόρων των ενδιαφερόμενων μερών για νέες πηγές πιθανής χρηματοδότησης δεν οδήγησαν σε συμφωνία», τόνισε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, διευκρινίζοντας ότι δεν είχε άλλη επιλογή παρά να προβεί σε ενέργειες για άμεση έναρξη εκκαθάρισης. Η AlixPartners και η KPMG θα οριστούν ως διαχειριστές των διαφόρων θυγατρικών της εταιρείας.

Ο επικεφαλής της Thomas Cook εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την πτώχευση της ιστορικής εταιρείας . Η εταιρεία καλείτο να βρει 200 εκατομμύρια στερλίνες (227 εκ. ευρώ) επιπρόσθετης χρηματοδότησης για να μην χρεοκοπήσει.

Η Thomas Cook , που ιδρύθηκε το 1842, αφήνει από σήμερα άνεργους 22 χιλιάδες εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο και από αυτούς, οι εννέα χιλιάδες είναι στην Βρετανία. Για την γερμανική εφημερίδα Bild, το Brexit οδήγησε στην κατάρρευση τον ταξιδιωτικό όμιλο. Η κυβέρνηση του Λονδίνου που στροβιλίζεται στη δίνη του Brexit, ενεργοποίησε την «Επιχείρηση Μάτερχορν»: πρόκειται για ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με τον κωδικό αυτό από το όνομα μιας εκστρατείας βομβαρδισμού των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

«Οι πελάτες που βρίσκονται στο εξωτερικό θα πρέπει να επισκεφτούν την ιστοσελίδα: www.thomascook.caa.co.uk και να πάνε στο αεροδρόμιο μόνο όταν έχουν επιβεβαιωμένη εναλλακτική πτήση», ανέφερε η βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας παραπέμποντας στους αριθμούς των ειδικών τηλεφωνικών γραμμών για τη βοήθεια των ταξιδιωτών: 0300 303 2800 για κλήσεις από την Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, και 0044 1753 330 330 από το εξωτερικό).

Η Υπηρεσία πρόσθεσε ότι έχει εξασφαλίσει ειδικά αεροσκάφη για την μεγάλη επιχείρηση που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 6 Οκτωβρίου αν και ορισμένοι τουρίστες θα μπορέσουν να επιστρέψουν με εμπορικές πτήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ (60)

πτωχευση λέει

και εκποίηση της περιουσιας με καποια δισεκατομυρια χρεος!!! αυτοι που διοικούσαν, ζητησαν συγνωμη και την εκαναν απο την πισω πορτα με καποια εκατομμυριάκια κερδος. Μεθοδοι των περιβοητων βρετανικων επιχειρησεων που σέβονται τον πελατη και εκμεταλευονται τον συνεργατη. Ουστ απο την Ευρωπη και το συστημα ολοκληρο ερπετα της αρπαχτης

Αφου δεν σου αρεσει η Ευρωπη και αισθανεσαι Πακι

Πηγαινε να μεινεις με τους συγγενεις σου στο Πακισταν και στο Μπαγκλαντες.

νικος

βρετανοι τουριστες τελος μονο ρωσοι αλλωστε μετα το brexit αρχιζει οικονομικος πολεμος σε οτι εχει σχεση με βρετανια

Ιδιωτικός φορεας

Γνωστό το παιχνίδι. Τα τρώνε πτωχευουν και καλούν το κράτος να σώσει με τα λεφτά των φορολογουμενων. Μην πας μακρυά. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ιδιωτική πρωτοβουλία

μμ

H Αγγλία ειναι βαθιά φιλελεύθερη. Πιστέυει σε ανεξαρτησία εταιρειών και κράτους. Για αυτό και: "η κυβέρνηση του Λονδίνου αρνήθηκε να παρέμβει υποστηρίζοντας ότι, όπως και η αποτυχημένη αεροπορική εταιρεία Monarch, ήταν καθαρά εμπορικό θέμα σε μια μεμονωμένη επιχείρηση και ότι οι πελάτες θα προστατευόταν από το σύστημα οικονομικής προστασίας Atol της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου ." Η Γαλλία και η Γερμανία δεν έχουν τόσο βαθύ πιστεύω σε αυτή την ανεξαρτησία ιδιωτικης πρωτοβουλίας και κράτους αλλά η Αγγλία έχει.

ΓΙΑΝΝΗΣ

ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ....ΔΥΝΑΜΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.

Fotis

Δες την ΔΕΗ και μετά έλα να κράξεις Συριζοτρολ.

Δημοσιοκηφήνας, έτσι;;;

Με εφαπαξαρα και συνταξαρα από το αίμα του Ελληνικού λαού.

ΛΑΜΟΓΙΟ...

Το ότι ζεις, το οφείλεις στον ιδιωτικό τομέα. Κατάλαβες, μπαμπουίνε;;;

Έτσι είναι ο καπιταλισμός...

Αμα δεν σ αρέσει δεν σε κρατάει κανένας, στα ΤΣΑΚΙΔΙΑ κι ακόμα παραπέρα, στην Β. Κορέα.

Πειταιώτης μαουνιέρης.

...ενώ ο δημοσιος,ε;... Και καλά,το ότι κατέρρευσε η σοβιετία εδώ και 30χρόνια,αυτό δε σου λέει τίποτα;...

...

Χρεοκώπησε ακριβώς γιατί ενώ πούλαγε ταξίδια έγινε κολοσσός. Όλοι οι κολοσσοί του τουρισμού έπεσαν και οι ακόμα όρθιοι θα πέσουν στο μέλλον. Τα ταξίδια δε δικαιολογούν να είσαι κολοσσός. Ο ιδιοκτήτης της diesel (ρούχα) έχει μια επιχείρηση αρκετών δις αλλά είναι προσωπική επιχείρηση. δεν υπάρχουν μετοχές, χρηματιστήρια, τίποτα. Όπως μια απλή οικογενειακή επιχείρηση. Όταν τον ρώτησαν γιατί δεν την εισάγει στο χρηματιστήριο (μπορούσε να μπεί σε όποιο ήθελε στον κόσμο) απάντησε: "Γιατί πουλάμε ρούχα. Τζίν και κοντομάνικα μπλουζάκια. Αυτοί που είναι στα χρηματιστήρια πουλάνε αυτοκίνητα αεροπλάνα φάρμακα και όπλα. Τί δουλειά έχουμε εμείς εκεί;"

mike

γράφτηκε πως ο μάνατζερ και οι οικονομικοί σύμβουλοι, έδωσαν στον εαυτό τους πανω απο 150 εκατομμύρια στερλινες , για το 2018 πιο πολλα απο το 2017(!!!!!!) ενω ηταν γνωστα τα προβληματα που αντιμετώπιζε ο κολοσσός!

Ιδιώτης

Ιδιωτικός τομέας. Τα έχει αυτά Τώρα οι εργαζόμενοι είναι άλλο θέμα. Θα αναλάβει το κράτος

φδφφ

αυτοί που γράφουν τα άρθρα εχουν γενικά θέμα με το συντακτικό ?

Βεν

Δεν φτάνουν τα λεφτά για καλούς.. Πάνε σε λιβανιστήρια για τον Κούλη και διαρκείας για το Θρύλο

dim

Ναι

ΓΙΩΡΓΟΣ Χ

H πτώχευση σε δεδομένη στιγμή (τέλος σεζόν) είναι οικονομική πράξη. Απαλλάσσει απο την υποχρέωση πληρωμών φόρων , χρεών κλπ. Σε λίγο θα ξανανοίξει με άλλο όνομα, 100%.

Γιώργος

Σωστός.Με άλλο όνομα και με άλλο ΑΦΜ.Να πούμε όμως και ένα μεγάλο μπράβο στη Βρετανική Κυβέρνηση που αρνήθηκε να βοηθήσει την εταιρεία με τα λεφτά των πολιτών.

Οπλαρχηγός Μπαρουφάρατζ

Πάμε ούλοι με την κεφάλα μας στο Brexit τοίχο Μπόρις

ΜΑΤΖΑΦΛΑΡΑΣ

Αυτά παθαίνεις άμα έχεις Τσίπρες και Καρανίκες στο τιμόνι της εταιρείας...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Jordan-jan2020-031

Η Ιορδανία είναι ταυτισμένη με την Πέτρα για όσους θέλουν να ταξιδεύσουν σ΄αυτή τη διαφορετική χώρα της Μέσης Ανατολής, όμως, είναι πολλά περισσότερα: Ενας τόπος γεμάτος ιστορία και έντονο «ελληνικό»  αποτύπωμα, που αξίζει να επισκεφθεί κανείς

eot

Η ΙΤΒ Berlin αποτελεί έναν αξιόπιστο δείκτη εξέλιξης των μεγεθών του κλάδου και μια απαραίτητη πλατφόρμα δικτύωσης για μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στον κόσμο