Από το Βερντέν στο Άγκιστρο: Μοναδικές περιηγήσεις στα οχυρά του πολέμου

ruppel

Δύο νέοι από το Άγκιστρο θέλησαν να μεταφέρουν στον τόπο τους το παράδειγμα του Βερντέν - Περιηγήσεις με ήχους, περάσματα από καπνούς και φανάρια εποχής προσφέρουν ένα μοναδικό ταξίδι στην Ιστορία 

Στο Βερντέν της Γαλλίας, που φιλοξένησε μια από τις κρισιμότερες μάχες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ακόμη και οι σερβιτόροι στα εστιατόρια είναι ντυμένοι με στολές της εποχής.

Με ένα ενιαίο εισιτήριο ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί σε πολλά μνημεία και οχυρά της περιοχής, να ακούσει την ιστορία της πιο αιματηρής μάχης του πολέμου, να αναζητήσει απομεινάρια από τους τόνους των πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν και να δει τους τάφους των χιλιάδων νεκρών που άφησαν πίσω τους οι σφοδροί βομβαρδισμοί.

Στην περιοχή αυτή βρέθηκαν τυχαία το 2014 δύο νέοι από το Άγκιστρο των Σερρών, οι οποίοι γνωρίζοντας την ιστορία της περιοχής τους και τον ρόλο που διαδραμάτισε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, θέλησαν να μεταφέρουν στον τόπο τους το παράδειγμα μιας περιοχής που ζει εξ ολοκλήρου από τον ιστορικό τουρισμό.

Για αρχή, το 2016 έγινε η πρώτη αναπαράσταση των ιστορικών γεγονότων της μάχης του οχυρού του Ρούπελ, από τις 6 έως τις 9 Απριλίου του 1941. Ακολούθησαν δύο ακόμη επιτυχημένες διοργανώσεις με χιλιάδες θεατές που έκαναν την περιοχή ευρύτερα γνωστή. Στο ίδιο κλίμα, οι δύο νέοι βρήκαν κι άλλους συνεργάτες και ξεκίνησαν πλέον ως ομάδα να διοργανώνουν βιωματικές περιηγήσεις σε πεδία μαχών και υπόγειες παροπλισμένες οχυρώσεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

oxyro
"Μετά από την παρουσία μας πέρσι στη διεθνή έκθεση τουρισμού Philoxenia, είχαμε μια συνεργασία με τέσσερα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής που φέρνουν στην Ελλάδα Γερμανούς τουρίστες. Στο πλαίσιο της δεκαήμερης παραμονής τους στη Χαλκιδική, μια ομάδα Γερμανών τουριστών επισκέφθηκε για μια μέρα την περιοχή του Άγκιστρου. Κατέβηκαν μαζί μας στο οχυρό Καρατάς, άκουσαν με προσοχή το εικοσιπεντάλεπτο πρόγραμμα με τους ήχους που προσομοιάζουν τα γεγονότα στο οχυρό, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την παρουσίαση, πέρασαν ανάμεσα στους καπνούς που βγάζουν οι μηχανές που χρησιμοποιούμε και με το φως από τα φανάρια εποχής που κρατούν τα μέλη της ομάδας κατάφεραν να βρουν την έξοδο. Αργότερα περπάτησαν το μονοπάτι της θρυλικής γραμμής Μεταξά και κατέληξαν στα λουτρά του Άγκιστρου για μια αναζωογονητική εμπειρία χαμάμ" αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης "Άγκιστρο Δράση", Άνθιμος Γεωργιάδης.

agkistro2

Ο ίδιος θυμάται ζωντανά τη συγκίνηση ενός Γερμανού από τη Φρανκφούρτη, που αποκάλυψε στα μέλη της ομάδας ότι ένας θείος του πολέμησε στο Ρούπελ και μάλιστα τραυματίστηκε εκεί. "Οι Γερμανοί έχουν διαμορφώσει μια κουλτούρα ιστορικού τουρισμού και δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για οτιδήποτε σχετίζεται με ιστορικά γεγονότα. Έχουν άλλωστε και προσωπικό ενδιαφέρον, καθώς οι παππούδες των σημερινών επισκεπτών μπορεί να πολέμησαν στα δικά μας μέρη" προσθέτει.

agkistro

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

hotelll

Το ήδη βραβευμένο ως World’s Leading Eco-Lodge 2017, Aristi Mountain Resort & Villas, αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ως World’s Leading Eco-Lodge 2018 στη διεθνούς κύρους διοργάνωση World Travel Awards, αποτελώντας το μοναδικό Ευρωπαϊκό ξενοδοχείο υποψήφιο για το βραβείο! Στην τελετή βράβευσης που πραγματοποιήθηκε στη Λισσαβόνα το βραβείο παρέλαβε η διευθύντρια του ξενοδοχείου κα Στέλλα Σιδερά.

2