Europa League: Με Καραμπάγκ, Φράιμπουργκ, Ναντ ο Ολυμπιακός

Europa League: Με Καραμπάγκ, Φράιμπουργκ, Ναντ ο Ολυμπιακός

Η ανάλυση των αντιπάλων του Ολυμπιακού στη φάση των ομίλων του Europa League - Η πρωταθλήτρια Αζερμπαϊτζάν και η ομάδα που «γέννησε» τον Καρεμπέ

olympiacos-klirosi-uel-arthro
Τους αντιπάλους του στη φάση των ομίλων του Europa League έμαθε ο Ολυμπιακός. 



Η ομάδα του Πειραιά κληρώθηκε στον 7ο όμιλο και θα παίξει με την   Καραμπάγκ (Αζερμπαϊτζάν), την Φράιμπουργκ (Γερμανία, τερμάτισε 5η την περασμένη χρονιά) και τη  Ναντ (Γαλλία). Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ναντ κατέκτησε το 2022 το Κύπελλο Γαλλίας κερδίζοντας με 1-0 τη Νις στον τελικό.



Ο Ολυμπιακός απέφυγε τα μεγαθήρια και εάν εμφανιστεί όπως αρμόζει στο γήπεδο μπορεί να συνεχίσει στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. 

Ο πρώτος του κάθε ομίλου προκρίνεται στη φάση των 16, ο δεύτερος στα playoffs για τη φάση των 16 απέναντι στους 3ους του Champions League. Ο τρίτος "υποβιβάζεται" στα playoffs των 16 του Conference League.


Αναλυτικά οι 8 όμιλοι

1ος
Άρσεναλ
Αϊντχόφεν
Μπόντο Κλιμ
Ζυρίχη

2ος
Ντιναμό Κιέβου
Ρεν
Φενέρμπαχτσε
ΑΕΚ Λάρνακας

3ος
Ρόμα
Λουντογκόρετς
Μπέτις
Ελσίνκι


4ος
Μπράγκα
Μάλμε
Ουνιόν Βερολίνου
Σαν Σιλουάζ


5ος
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Ρεάλ Σοσιεδάδ
Σερίφ
Ομόνοια

6ος
Λάτσιο
Φέγενορντ
Μίντιλαντ
Στουρμ

7ος
Ολυμπιακός
Καραμπάγκ
Φράιμπουργκ
Ναντ


8ος
Ερυθρός Αστέρας
Μονακό
Φερεντσβάρος
Τράμπζονσπορ


Οι ημερομηνίες

Φάση ομίλων
1η: 8 Σεπτεμβρίου
2η: 15 Σεπτεμβρίου
3η: 6 Οκτωβρίου
4η: 13 Οκτωβρίου
5η: 27 Οκτωβρίου
6η: 3 Νοεμβρίου

Νοκ άουτ
Πλέι Οφ: 16&23 Φεβρουαρίου
Φάση των «16»: 9&16 Μαρτίου
Προημιτελικά: 13&20 Απριλίου
Ημιτελικά: 11&18 Μαϊου
Τελικός: 31 Μαϊου

Η ανάλυση των αντιπάλων του Ολυμπιακού από το gazzetta.gr 

Καραμπάγκ: Μια πρωταθλήτρια στο δρόμο του Ολυμπιακού

Η πρωταθλήτρια Αζερμπαϊτζάν Καραμπάγκ, ένας μικρός σύλλογος από μια κατεστραμμένη πόλη-φαντάσματα που ονομάζεται «Χιροσίμα του Καυκάσου», έκανε την παρθενική της εμφάνιση στο Champions League πριν από 5 μόλις χρόνια, το 2016 επικράτησε δυο φορές επί του ΠΑΟΚ, και τώρα θα βρεθεί στον δρόμο του Ολυμπιακού.

Η Καραμπάγκ είναι αδιαμφισβήτητα ο πιο βατός αντίπαλος του Ολυμπιακού στη φάση των ομίλων του Europa League. Οι Πειραιώτες μπορεί να απέφυγαν ομάδες μεγαθήρια ωστόσο κληρώθηκαν με Ναντ από τη Γαλλία και τη Φράιμπουργκ από τη Γερμανία, με τους Αζέρους -από το 2ο γκρουπ- δυναμικότητας να συμπληρώνουν τον 7ο όμιλο.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η Καραμπάχ εδρεύει στο Μπακού. Η αλήθεια όμως είναι ότι το πρώτο της «σπίτι» βρίσκεται 150 χιλιόμετρα ανατολικά στο προάστιο Σουραξανί, στο Άγκνταμ. Αναγκάστηκε να το αποχωριστεί όμως το 1993, λόγω του πρώτου πολέμου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Πλέον ο σύλλογος εδρεύει πράγματι στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν.

Ο πόλεμος Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν στοίχισε τη ζωή σε 25.000-35.000 ανθρώπους από το 1988 έως το 1994. Η γη για την οποία διεξήχθη αυτή η σύγκρουση ήταν το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μια ορεινή περιοχή που βρίσκεται ακριβώς μέσα στα αζερικά σύνορα, αλλά που ιστορικά κατοικείται από μια συντριπτική πλειοψηφία Αρμενίων. Στα σύνορα όπου το Ναγκόρνο-Καραμπάχ συναντά το Αζερμπαϊτζάν, το Άγκνταμ βρίσκεται σε προνομιακή θέα της πρωτεύουσας του Καραμπάχ και του αρμενικού προπύργιου Στεπανακέρτ.

Όταν, το 1988 οι Αρμένιοι στο Στεπανακέρτ έκαναν ένα ανεπιτυχές παιχνίδι για την ανεξαρτησία, αυτή η μέχρι τότε ασήμαντη νυσταγμένη κωμόπολη έγινε ξαφνικά ένα βασικό στρατηγικό φυλάκιο σε έναν βίαιο διεθνή πόλεμο, στον οποίο η νίκη και η ήττα θα μπορούσαν να είναι μόνο ολοκληρωτικές. 24 χρόνια αργότερα η σύγκρουση παραμένει στον πάγο...

Ο σύλλογος έχει έτος ίδρυσης το 1951 ως Məhsul και το 1987 με το σημερινό της όνομα.

Η ευρωπαϊκή της εμπειρία
Οι Αζέροι έχουν συμμετάσχει σε 14 εκδόσεις ευρωπαϊκών διοργανώσεων.4 σεζόν στο Champions League, 9 σεζόν στο Κύπελλο UEFA και το Europa League, 2 σεζόν στο Κύπελλο Κυπελλούχων και 1 σεζόν στο Κύπελλο Ιντερτότο. Έχει παίξει τρεις φορές στο Europa League μετά την πρόκριση μέσω του Champions League. Μετρώντας και τα 86 παιχνίδια που έχει παίξει η ομάδα στις διοργανώσεις της UEFA, το ρεκόρ της ομάδας είναι 32 νίκες, 22 ισοπαλίες και 32 ήττες.

Το 2017, αφού κέρδισε την Κοπεγχάγη με 2–2 (στα εκτός έδρας γκολ) στα play-off του Champions League, η Καραμπάχ έγινε η πρώτη ομάδα του Αζερμπαϊτζάν που έφτασε σε φάση. Κληρώθηκαν στονμε την Τσέλσι, την Ατλέτικο Μαδρίτης και τη Ρόμα, όπου κατάφεραν να κερδίσουν δύο βαθμούς σε έξι αγώνες μετά από δύο ισοπαλίες και τέσσερις ήττες.



Φέτος το ευρωπαϊκό της ταξίδι ξεκίνησε από τον πρώτο προκριματικό γύρο του Champions League όπου ξεπέρασε το εμπόδιο της Λεχν Πόζναν με συνολικό σκορ (5-2), ακολούθησε η Ζυρίχη όπου πέρασαν με νίκη με 3-2 και ισοπαλία 2-2, η Φερεντσβάρος με συνολικό σκορ 4-2, μέχρι που η Βικτόρια Πλζεν της έφραξε τον δρόμο του Champions League και την έφερε στον όμιλο του Ολυμπιακού στο Europa League.


Γήπεδο, αστέρι, προπονητής
Η ομάδα του Αζερμπαϊτζάν μετράει συνολικά εννέα πρωταθλήματα και επτά κύπελλα. Παίζει τους εντός έδρας αγώνες του στην Azersun Arena που άνοιξε τις πόρτες τις το 2015 αλλά δεν πληροί τις προϋποθέσεις της UEFA. Στα ευρωπαϊκά της παιχνίδια χρησιμοποιεί το Τόφικ Μπαχράμοφ, χωρητικότητας 32.000 θεατών.

Το μεγάλο της αστέρι είναι ο 26χρονος Βραζιλιάνος εξτρέμ Κάντι που ολοκλήρωσε τη σεζόν 2021/22 με 12 γκολ και 13 ασίστ. Προπονητής της ο 49χρονος Κουρμπάν Κουρμπάνοφ έχει σε 144 ευρωπαϊκά παιχνίδια 56 νίκες, 40 ισοπαλίες και 4 ήττες.

Το 2010, έγινε ο πιο επιτυχημένος προπονητής του Αζερμπαϊτζάν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις με 16 νίκες. Τον Μάιο του 2014, οδήγησε την Καραμπάχ στο δεύτερο πρωτάθλημα του Αζερμπαϊτζάν μετά από 21 χρόνια. Έκτοτε έχει κατακτήσει ακόμα επτά!


Ναντ: H ομάδα που «γέννησε» τον Καρεμπέ

Η Ναντ, η ομάδα από την οποία ξεκίνησε την καριέρα του ο Κριστιάν Καρεμπέ θα βρεθεί στο δρόμο του Ολυμπιακού στους ομίλους του Europa League.

Τα «καναρίνια», που από το 1943 όταν και ιδρύθηκαν μέχρι σήμερα έχουν κατακτήσει 8 πρωταθλήματα Γαλλίας, 4 Κύπελλα, 1 Coupe de la Ligue και 3 Trophée des Champions.
Επέστρεψαν στις κούπες ύστερα από 21 χρόνια με την κατάκτηση του φετινού Κυπέλλου! Ο εν λόγω αντίπαλος των πρωταθλητών τερμάτισε 9ος αλλά λόγω της κατάκτησης του τροπαίου πήρε το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Θυμίζουμε ότι στον τελικό επικράτησε 1-0 της Νις.



Θα βρουν για 3η φορά στην ιστορία τους ελληνική ομάδα απέναντί τους.

Τη σεζόν 1999-2000 κληρώθηκαν για το UEFA Cup με τον Ιωνικό τον οποίο και νίκησαν δύο φορές 1-0 και 1-3 στο ΟΑΚΑ. Τη σεζόν 1995-1996, οι Γάλλοι έπαιξαν με τον Παναθηναϊκό στο Champions League με τον οποίο ήρθαν ισόπαλοι (0-0) στην έδρα τους και ηττήθηκαν 3-1 στην Αθήνα.

Η φετινή σεζόν έχει ξεκινήσει με 2 ισοπαλίες (με Ανζέ και Λιλ) και μία ήττα από την Μαρσέιγ, ενώ ηττήθηκε και από την παρί για το Trophee des Champions.

Γήπεδο: Stade de la Beaujoire

Προπονητής: Ο Αντουάν Καμπουαρέ είναι στον πάγκο της ομάδας από το Φεβρουάριο του 2021 και σε 64 ματς η ομάδα του έχει πανηγυρίσει 28 νίκες, 15 ματς ήρθαν ισόπαλα και σε 21 αγώνες γνώρισε την ήττα του. Σ' αυτό το εύρος αγώνων, η Ναντ σκόραρε 102 φορές κι η εστία παραβιάστηκε 81 φορές. Αγαπημένο του σύστημα είναι το 4-2-3-1, αλλά στη Ναντ δεν διστάζει να παίξει με 2 επιθετικούς στο κλασικό 4-4-2, ενώ προτιμά και το 4-3-3, αλλά και το 3-5-2.

Αστέρι: Ο Λουντοβίκ Μπλας με χρηματιστηριακή αξία 16 εκατ. ευρώ στο transfermarkt έχει στα πόδια του 112 ματς με τη Ναντ και 34 γκολ με 11 ασίστ. Πέρυσι σε 41 εμφανίσεις σκόραρε 41 γκολ και μοίρασε άλλα 5. Είναι ο αρχηγός κι ο ηγέτης της ομάδας κι αυτός που έκρινε το Κύπελλο με την Νις.

Ξεχωρίζει επίσης: Ο τερματοφύλακας Αλμάντ Νταφόντ, ο οποίος είναι διεθνής με τα κλιμάκια της εθνικής Γαλλίας, μετράει 112 συμμετοχές κάτω από τα δοκάρια της ομάδας και έχει χρηματιστηριακή αξία 16 εκατ. ευρώ.


Φράιμπουργκ: H ομάδα του φιλόσοφου Στράιχ


Στην καλύτερη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της, με τον «φιλόσοφο» Κρίστιαν Στράιχ στο τιμόνι εδώ και έντεκα χρόνια και μια... ανάσα πέρυσι από την τετράδα και το Κύπελλο Γερμανίας, η Φράιμπουργκ τίθεται στον δρόμο του Ολυμπιακού στους ομίλους του φετινού Europa League.


Ίσως το πιο δύσβατο εμπόδιο που θα κληθεί να ξεπεράσει ο Ολυμπιακός στους ομίλους του Europa League να βγήκε από το τρίτο γκρουπ δυναμικότητας. Το πιο σταθερό και απαράλλακτο σύνολο της γερμανικής Bundesliga, η Φράιμπουργκ, θα βρεθεί στον δρόμο των Ερυθρολεύκων, στη μόλις δεύτερη παρουσία της σε ευρωπαϊκό όμιλο και με στόχο την παρθενική της πρόκριση σε νοκ-άουτ καθώς το 2014 έμεινε εκτός συνέχειας (3η σε όμιλο με Σεβίλλη, Εστορίλ και Σλόβαν Λίμπερετς).



Πέρυσι, δύο αγωνιστικές πριν από το φινάλε του γερμανικού πρωταθλήματος, δέπσοζε στην τέταρτη θέση και έδειχνε ικανή να αντέξει μέχρι τέλους και να προκριθεί στο Champions League. Τελικα το σύνολο του πανταχού παρόντα, Κρίστιαν Στράιχ (για 12η σερί σεζόν στο τιμόνι των Αετών), συμβιβάστηκε με την 6η θέση και την έξοδο στο Europa League, χάνοντας εν τέλει και το Κύπελλο Γερμανίας στον τελικό κόντρα στη Λειψία. Οι μεμονωμένες αποτυχίες, όμως, δεν αναιρούν την εντυπωσιακή και διαρκώς βελτιωμένη πορεία της Φράιμπουργκ τα τελευταία χρόνια.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κορυφαία πορεία της παραμένει αυτή της σεζόν 2001-02, όταν είχε καταφέρει να φτάσει μέχρι τον τρίτο γύρο του Κυπέλλου UEFA, αποκλειόμενη εν τέλει από τη μετέπειτα τροπαιούχο, Φέγενορντ.

Η έδρα: Europa Park Stadion (34.700 θεατών)
Το νεότευκτο, υπερσύγχρονο σπίτι της. Η ανέγερση του οποίου άλλαξε αυτομάτως level τη Φράιμπουργκ. Άνοιξε τις πύλες του τον Οκτώβριο του 2021, παίρνοντας τη σκυτάλη από την επί 67 συναπτά χρόνια έδρα των Αετών που ήταν το «Dreisamstadion». Με όπλο την εκπληκτική ατμόσφαιρα των φιλάθλων της , άλλωστε, οι Αετοί πορεύονται όλα αυτά τα χρόνια από την επιστροφή τους στη Bundesliga (από το 2016) και πέρυσι έμειναν αήττητοι σε 13 από τις 17 εντός έδρας αναμετρήσεις τους για το πρωτάθλημα.

Ο προπονητής: Κρίστιαν Στράιχ
Η πιο cult φιγούρα των γερμανικών πάγκων, με την καλή έννοια. Χαρισματικός, γέννημα-θρέμμα του Φράιμπουργκ και συνολικά 27 χρόνια μέλος του κλαμπ πρώτα από τα τμήματα υποδομής, είναι ο μακροβιότερος ενεργός coach της Bundesliga (ανέλαβε την πρώτη ομάδα από το 2011) κι ένας από τους πλέον βαρυσήμαντους τεχνικούς για το γερμανικό ποδόσφαιρο. Πηγαίνει στο προπονητικό κέντρο με ποδήλατο, ενθαρρύνει τους παίκτες του να ψηφίζουν, εκφράζει χωρίς δισταγμό τις απόψεις του για θέματα που άπτουν της κοινωνίας και της καθημερινότητας και φυσικά, αποτελεί «μάστερ» στη διαχείριση ομάδων με μικρά μπάτζετ. Η Φράιμπουργκ τού έδειξε την πίστη της στο πρόσωπό του όταν το 2014-15 η ομάδα υποβιβάστηκε στην Τσβάιτε Λίγκα κι εκείνος το ξεπλήρωσε με άμεση απευθείας άνοδο ως πρωταθλήτρια και την προοδευτική αναβάθμιση του κλαμπ σε ευρωπαϊκά standards. Από τα χέρια του έχουν περάσει παίκτες-αποκαλύψεις για τη Bundesliga όπως ο Βιτσέντζο Γκρίφο, ο Μαξ Κρούζε και ο Μαξιμίλιαν Άρνολντ.

Το αστέρι: Βιτσέντζο Γκρίφο
Ιταλός στο διαβατήριο, γεννημένος και (ποδοσφαιρικά) αναθρεμμένος, όμως, στη Γερμανία, ο Βιτσέντζο Γκρίφο εδραιώθηκε στη Bundesliga με θητείες σε Χόφενχαϊμ και Γκλάντμπαχ, αλλά βρήκε το σπίτι του στην αγκαλιά της Φράιμπουργκ. Μετά τη διετία 2015-2017, ο 29χρονος πλέον αριστερός εξτρέμ επέστρεψε στο κλαμπ το 2019 και αποτελεί έναν από τους λόγους που έφτασε σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης, μετρώντας τις τελευταίες τρεις σεζόν 28 γκολ και ισάριθμες ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις με τους Αετούς. Το ατομικό του step-up επισφραγίστηκε και από την κλήση του στην Εθνική Ιταλίας του Ρομπέρτο Μαντσίνι, με την οποία μάλιστα πρόλαβε να σκοράρει δύο φορές και να μοιράσει μία ασίστ στις έξι συμμετοχές του.

Από κει και πέρα, η επιστροφή του άκρως ποιοτικού πρώην στόπερ της Γκλάντμπαχ και πρωταθλητή Κόσμου με τη Γερμανία το 2014, Ματίας Γκίντερ, ενίσχυσε τη Φράιμπουργκ στα μετόπισθεν, ενώ από τις υπόλοιπες μεταγραφές ξεχωρίζουν αυτές του διεθνούς Αυστριακού φορ, Μίκαελ Γκρέγκοριτς ως ελεύθερου από την Άουγκσμπουργκ και του Ιάπωνα εξτρέμ, Ρίτσου Ντόαν από την Αϊντχόφεν αντί 8,5 εκατομμυρίων ευρώ.



Ειδήσεις σήμερα

Θεσμικές απαντήσεις από Μητσοτάκη και ευκαιρία αντεπίθεσης από το βήμα της Βουλής

«Καμπάνα» φόρου 400 εκατ. ευρώ στα «υπερ-κέρδη» των παρόχων ενέργειας

Στην Κέρκυρα για τα γενέθλιά του ο μελλοντικός δούκας του Μάρλμπορο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης