Πάροχοι ενέργειας: «Καμπάνα» φόρου 400 εκατ. ευρώ στα «υπερ-κέρδη» τους

Πάροχοι ενέργειας: «Καμπάνα» φόρου 400 εκατ. ευρώ στα «υπερ-κέρδη» τους

Υπογράφεται η υπουργική απόφαση για φορολόγηση 90% - Ποιοι εξαιρούνται - Πότε θα εισπραχθούν τα χρήματα και που θα αποδοθούν

paroxoi_forologia_xr
Πέφτουν οι υπογραφές για την κοινή υπουργική απόφαση που θα καθορίζει το φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν οι εταιρείες παροχής ενέργειας για τα λεγόμενα υπερκέρδη τους. Πρόκειται για την έκτακτη εισφοράς που θα κληθούν να καταβάλουν και θα αντιστοιχεί στο 90% των επιπλέον κερδών που αποκόμισαν λόγω της εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η «καμπάνα» του φόρου θα φτάνει στα 400 εκατ. ευρώ και το ποσό αυτό θα ορίζεται στην σχετική υπουργική απόφαση. Θα πρέπει, δε, να αποδοθεί στο Δημόσιο εντός τριών μηνών από τη βεβαίωση του φόρου.

Και όπως έχει ανακοινωθεί, τα χρήματα αυτά θα αποδοθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Ειδικότερα, η «έκτακτη εισφορά» θα προέλθει από την αυξημένη κερδοφορία (μικτό περιθώριο) της περιόδου από 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 30η Ιουνίου 2022. Τα επιπλέον κέρδη, αφού αφαιρεθούν οι εκπτώσεις και επιστροφές που έχουν χορηγηθεί προς τους τελικούς καταναλωτές (μέσω των συνδεδεμένων με τους παραγωγούς προμηθευτών) φορολογούνται με ποσοστό 90%. Το ποσό της εισφοράς, ανά παραγωγό, επιβάλλεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και εισπράττεται από την ΑΑΔΕ. Τα έσοδα θα αποδοθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Κλείσιμο
Τα συνολικά έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης για τον μήνα Σεπτέμβριο δεν ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 700 εκατ. ευρώ από τη χονδρεμπορική αγορά και τις δημοπρασίες και τα 300 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό των ΥΚΩ, που θα καταβληθούν σε δύο ισόποσες δόσεις – μία στα τέλη Αυγούστου και μία μέσα στον Σεπτέμβριο. Προφανώς η έκτακτη εισφορά θα ενισχύσει του πόρους του Ταμείου και θα ελαφρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό από το βάρος των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος.

Εκτός φορολόγησης είναι οι «έμμεσες εκπτώσεις» που παρείχαν οι εταιρείες σε καταναλωτές μέσα από τα σταθερά τιμολόγια που προσφέρουν. Σύμφωνα με τις διατάξεις υπόχρεοι για την καταβολή της εισφοράς είναι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας για το σύνολο των μονάδων παραγωγής τους, καθώς και εκείνες που εκπροσωπούνται από Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟ.Σ.Ε.). Από την επιβολή της εισφοράς εξαιρούνται:

-οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. που έχουν συνάψει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης.
-οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θερμικών μονάδων που είναι εγκατεστημένοι στο Μικρό Συνδεδεμένο Σύστημα (ΜΣΣ) Κρήτης.

Ειδικά για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.ΗΘ.Υ.Α.), η εισφορά επιβάλλεται μόνο επί της ποσότητας παραχθείσας ηλεκτρικής ενέργειας που αποζημιώνεται από τη συμμετοχή του παραγωγού αυτού στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.


Ειδήσεις σήμερα

Νεαρός έπεσε σε ρέμα στον Εύοσμο

«Φίλος ή εχθρός ο Μακρόν»; Η Λιζ Τρας απέφυγε να απαντήσει

Νέες απειλές Ερντογάν: Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης