Πέτσας: Δεν εξετάζεται να κηρυχθούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Πέτσας: Δεν εξετάζεται να κηρυχθούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

«Αν υπάρχουν υποκινούμενα σχέδια από όσους θιγονται αυτό θα το ερευνήσουν οι αρχές» δήλωσε για τα επεισόδια της Δευτέρας στη Μόρια - Στόχος οι 200 επιστροφές μεταναστών την εβδομάδα

petsas-stel
Η κυβέρνηση δεν εξετάζει «για την ώρα» ζήτημα να τεθούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως ζήτησε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

«Μετά τις συζητήσεις με τον κ. Μηταράκη νομίζω ότι πείθεται ότι η κυβέρνηση παίρνει πρωτοβουλίες» είπε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ερωτηθείς για τα επεισόδια της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου» υπογραμμίζοντας ότι «παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με την διαδικασία παροχής ασύλου».

Παράλληλα επανέλαβε ότι οι αρχές «ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης των αντιδράσεων».



Κλείσιμο
Σε ερώτηση, δε, αν οι αντιδράσεις σχετίζονται με την κατάθεση τροπολογίας για καταγραφή των ΜΚΟ ο κ. Πέτσας απάντησε ότι «αν υπάρχουν υποκινούμενα σχέδια από όσους θιγονται αυτό θα το ερευνήσουν οι αρχές».

Όσον αφορά το πλωτό φράγμα επανέλαβε ότι η τοποθέτηση του αρχικά θα γίνει πιλοτικά προκειμένου να διαπιστωθεί αν ικανοποιεί τους στόχους που έχουν τεθεί «να λειτουργεί αποτρεπτικά χωρίς προβλήματα στη ναυσιπλοία και στους αλιείς. Μετά την πιλοτική εφαρμογή θα δούμε πώς θα αναπτυχθεί σε περιοχές του ανατολικού Αιγαίου που θα επιλέξουμε»

Σημείωσε, ακόμα, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 να γίνονται 200 επιστροφές μεταναστών την εβδομάδα στις χώρες προέλευσης.

Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι «οποιαδήποτε αλλαγή με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τον Αλκιβιάδη Στεφανή είναι αποτέλεσμα της σύστασης υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου» προσθέτοντας ότι «εθνικός συντονιστής της φύλαξης των συνόρων παραμένει ο Αλκιβιάδης Στεφανής».

Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέμα. Το μόνο θέμα με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Άλλωστε ο κ. Ντόκος με δηλώσεις του σήμερα (σ.σ. στον ΘΕΜΑ 104,6) εξήγησε ότι εξέφρασε προσωπικές απόψεις».

Η εισαγωγική τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου

Ο κ. Πέτσας στην εισαγωγή του αναφέρθηκε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην Αραβική χερσόνησο. Επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία και είναι τώρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με έναν διττό στόχο: πρώτον, την προσέλκυση επενδύσεων και δεύτερον, την ενδυνάμωση του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά τον πρώτο στόχο, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Υπουργός Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, αφού αναγνώρισε πως παραμερίστηκε το σύννεφο αβεβαιότητας πάνω από την Ελλάδα, ζήτησε κατάλογο με επενδυτικές ευκαιρίες για τους Σαουδάραβες και υποσχέθηκε ότι επιχειρηματική αποστολή από τη χώρα του θα επισκεφθεί την Ελλάδα για να τις διερευνήσει.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι τώρα είναι η πιο κατάλληλη ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα και παρέδωσε κατάλογο με τομείς στους οποίους μπορούν να γίνουν άμεσα επενδύσεις από σαουδαραβικά κεφάλαια. Συμφωνήθηκε, μάλιστα, τον επόμενο μήνα οι Υπουργοί Άδωνις Γεωργιάδης και Χάρης Θεοχάρης να επισκεφθούν τη Σαουδική Αραβία προκειμένου να υπογράψουν επενδυτική συμφωνία.

Δεν είμαστε δηλαδή στη φάση της πρόσκλησης και της αναμονής, αλλά στην ώρα των συγκεκριμένων αποφάσεων για συγκεκριμένες επενδύσεις.

Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο στόχο της επίσκεψης, στις συναντήσεις που είχε ο Πρωθυπουργός έγινε συζήτηση για τα γεωπολιτικά ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή, την προκλητικότητα της Τουρκίας και τη διάθεση από τη χώρα μας μιας πυροβολαρχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία για την προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας.

Η συζήτηση για το θέμα αυτό ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019. Η διάθεση συστήματος Patriot:

- συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια,
- προβάλλει τη χώρα μας ως παράγοντα σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, και
- ενισχύει τους δεσμούς μας με τη Σαουδική Αραβία.

Και βεβαίως, ως αμυντικό σύστημα, δεν συνιστά απειλή για άλλες χώρες της περιοχής.

Σημειώνεται ότι στην ίδια πρωτοβουλία συμμετέχουν οι Η.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και η Ιταλία. Το κόστος της διάθεσης θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τη Σαουδική Αραβία, ενώ η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδας παραμένει αναλλοίωτη καθώς από 20 Ιανουαρίου 2020 έχει τεθεί σε λειτουργία μια ακόμη πυροβολαρχία Patriot που πριν ήταν ανενεργή.

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Η διαστρέβλωση -για άλλη μια φορά- δηλώσεων του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, δίνει τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση να υπενθυμίσει ότι εξασφάλισε παράταση μέχρι 30 Απριλίου 2020 του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο με την προηγούμενη Κυβέρνηση θα είχε ήδη λήξει από τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Απευθύνουμε, ξανά, έκκληση σε όποιον αισθάνεται ότι έχει αδυναμία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και επομένως νιώθει ότι κινδυνεύει το σπίτι του, να μπει στην πλατφόρμα. Για να προστατευθεί. Μετά τις 30 Απριλίου, θα μπει σε εφαρμογή ο νέος πτωχευτικός κώδικας που θα απλώνει ένα δίχτυ προστασίας για όσους είναι πραγματικά αδύναμοι. Και μόνο για αυτούς. Για τους αδύναμους, όχι για τους πονηρούς. Έτσι, θα δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία σε πολίτες και επιχειρήσεις που τα βρήκαν δύσκολα λόγω της κρίσης. Θα υπάρχουν ειδικές πρόνοιες για ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά δεν θα υπάρχει καμιά προστασία για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Με όλες μας τις πρωτοβουλίες προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το βασικό πρόβλημα της οικονομίας, που πλέον δεν είναι το δημόσιο, αλλά το ιδιωτικό χρέος. Έχουμε ήδη αναπτύξει στοχευμένες ενέργειες όπως η ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, η ρύθμιση των 120 δόσεων και η πάγια ρύθμιση των 12 και 24 δόσεων. Επιπλέον, το σχέδιο «Ηρακλής» έχει στόχο να φύγουν πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ «κόκκινα δάνεια» από τις τράπεζες, προκειμένου να μπορέσουν να δώσουν ρευστότητα στα νοικοκυριά για να εκπληρώσουν τα όνειρά τους και στις επιχειρήσεις για να προωθήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια. Υπενθυμίζεται ότι έχουμε δώσει τη δυνατότητα στα τραπεζικά στελέχη να ρυθμίζουν δάνεια, χωρίς να κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για απιστία απέναντι στην τράπεζα. Είναι καθοριστικό στοιχείο προκειμένου οι ίδιες οι τράπεζες να προχωρήσουν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις προς τους δανειολήπτες που έχουν αδυναμία.

Μεταναστευτικό

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, τα χθεσινά επεισόδια στη Μόρια αναδεικνύουν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας που είναι η ασφάλεια των πολιτών. Κατά συνέπεια, τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δε δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων.

Είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δε συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου. Επιπλέον οι ελληνικές Αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε. Και η Κυβέρνηση αναπτύσσει όλους τους άξονες του Σχεδίου της: Την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών, τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων.

Ταυτόχρονα, δίνουμε προτεραιότητα στην αποσυμφόρηση των νησιών μας που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος και στη διεθνοποίηση του ζητήματος. Προχωράμε στην εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο και ξεκινήσαμε τις επιστροφές. Ενδεικτικά, ενώ ολόκληρο το 2019 είχαν γίνει μόνο 391 επιστροφές, μέσα στον Ιανουάριο του 2020 είχαμε 85 επιστροφές σε 7 αποστολές. Επιδίωξή μας είναι να τις πολλαπλασιάσουμε, ώστε να φτάσουν στις 200 την εβδομάδα εντός τριμήνου.

Επίσης, προχωράμε σε ανταποδοτικά μέτρα προς τις τοπικές κοινωνίες. Με τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων, προβλέπεται η ενίσχυση των δήμων οι οποίοι θα φιλοξενήσουν δομές για πρόσφυγες και μετανάστες, με 25 εκατομμύρια ευρώ. Με ακόμη 25 εκατομμύρια ευρώ θα ενισχυθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση των δράσεων για τη στήριξη τοπικών κοινωνιών που επιβαρύνονται από τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας και έργων υποδομών.

Επιπλέον, στην ίδια τροπολογία προβλέπεται η συγκρότηση ειδικού μητρώου καταγραφής Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ). Στόχος μας είναι να υπάρξει έλεγχος στη δράση εκατοντάδων ΜΚΟ που λειτουργούν στη χώρα μας. Στο μητρώο αυτό θα καταχωρούνται τα μέλη, οι υπάλληλοι, αλλά και οι συνεργάτες των Οργανώσεων, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία, καθώς πολλές ΜΚΟ συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά άλλες λειτούργησαν με προβληματικό και παρασιτικό τρόπο.

Η Κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στη διαμόρφωση ενός νέου, ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου το οποίο να βασίζεται στην έμπρακτη αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ένωσης και να λαμβάνει υπόψη τις αντοχές των κρατών-μελών. Οι διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη είναι σε εξέλιξη στο δρόμο για ένα «Δουβλίνο IV».

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πρόσφατα υπογράφηκε συμφωνία που προβλέπει τη φιλοξενία του επιχειρησιακού γραφείου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο στην Ελλάδα (EASO), τον διπλασιασμό του προσωπικού που απασχολεί στην Ελλάδα, από τα 500 άτομα στα 1.000, και στην αύξηση κατά 30% της χρηματοδότησης, που για το 2020 θα ανέλθει στα 36 εκατομμύρια ευρώ.

Νομοθετικό έργο

Σε ό,τι αφορά το νομοθετικό έργο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση, η αναγκαιότητα της οποίας κατέστη εμφανής -δυστυχώς με τον πιο δραματικό τρόπο- μετά τις πλημμύρες στη Μάνδρα και τη φωτιά στο Μάτι, που στοίχισαν τη ζωή σε πολλές δεκάδες συμπολίτες μας. Με το νομοσχέδιο αυτό, δίνεται οριστικό τέλος σε αρρυθμίες και παθογένειες δεκαετιών».

-Σε ό,τι αφορά τον συντονισμό:

Δημιουργούμε κάθετη δομή με 1 Εθνικό Διοικητή και 13 Περιφερειακούς Διοικητές που θα έχουν την αποκλειστική ευθύνη ενεργοποίησης του Μηχανισμού, ώστε να είναι απολύτως σαφές την ώρα της κρίσης ποιος κάνει τι.

Αυτό δεν υπήρχε μέχρι σήμερα.

-Σε ό,τι αφορά την πρόληψη:

α. Δίνεται η δυνατότητα κήρυξης μιας περιοχής σε Ειδική Κινητοποίηση, ακόμη και προληπτικά εν όψει απειλής και όχι μόνο εκ των υστέρων όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
β. Δίνεται η δυνατότητα «Fast track» διαδικασιών αδειοδότησης έργων πρόληψης.
γ. Προβλέπεται υποχρεωτική σύνταξη Ειδικών Σχεδίων Διαχείρισης Κρίσεων από Δήμους και Περιφέρειες.

Με το νέο νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία, η Κυβέρνηση δίνει οριστικό τέλος στις «γκρίζες ζώνες» σε θέματα ρόλων και αρμοδιοτήτων, έτσι ώστε να μην υπάρξει «ποτέ πια άλλο ΜΑΤΙ».

Ποδόσφαιρο

Έχουν ήδη δρομολογηθεί οι πρωτοβουλίες που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή με στόχο να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες παθογένειες του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Από χθες, ο Yπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης βρίσκεται στην Ελβετία, για συναντήσεις με ανώτατα στελέχη της ΟΥΕΦΑ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για συνεργασία με την Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Ομοσπονδία, για την ανάταξη και επανεκκίνηση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Συνιστά θετικό πρώτο βήμα το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ κ. Α. Κέφεριν αποδέχθηκε την πρόσκληση του Πρωθυπουργού και το αμέσως προσεχές διάστημα θα βρίσκεται στην Αθήνα για αυτό το σκοπό. Επίσης θετική είναι και η πρώτη αντίδραση του επικεφαλής της ΦΙΦΑ κ. Τ. Ινφαντίνο. Σήμερα συνεχίζονται οι συζητήσεις του κ. Γεραπετρίτη με στελέχη της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ για τα θέματα χειραγώγησης αγώνων και αντιμετώπισης της βίας.

Πρόγραμμα Πρωθυπουργού

Συνεχίζοντας την αξιολόγηση εξαμήνου των Υπουργείων, αύριο Τετάρτη ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Το βράδυ θα παραστεί στην εκδήλωση για τα 100 Χρόνια Λιμενικού Σώματος.

Την Πέμπτη το πρωί θα προεδρεύσει του ΚΥΣΕΑ για τις Κρίσεις του Πυροσβεστικού Σώματος και στη συνέχεια θα συναντήσει την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τον εξαμηνιαίο συντονισμό.

Το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη συζήτηση «Πρωτοβουλία για την Υγεία» που διοργανώνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η «Πρωτοβουλία για την Υγεία» αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση σειράς έργων υποδομών και εκπαίδευσης για την ενίσχυση της Υγείας στην Ελλάδα, με προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Την Παρασκευή θα μιλήσει στην εκδήλωση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας «Future of Retail» και θα παραστεί στην πρώτη εκδήλωση που καθιερώθηκε με τον νόμο για το «Επιτελικό Κράτος» που αφορά την Ενημέρωση των Γενικών Διευθυντών Υπουργείων.

Το Σάββατο θα αναχωρήσει για την Κρήτη όπου θα περιοδεύσει σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Σήμερα - όπως γνωρίζετε - είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Σκοπός της μέρας αυτής είναι να δώσει έμφαση στη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα κατά του Καρκίνου, πολλοί θάνατοι από καρκίνο θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής. Το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ, η ανθυγιεινή διατροφή είναι άλλωστε κύριοι παράγοντες για την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο, υπενθυμίζουμε ότι η Κυβέρνηση θεσπίζει το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης με την ονομασία «ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ», το οποίο αποτελείται από δράσεις δημόσιας υγείας που υλοποιούνται με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και παρέχονται δωρεάν. Ακολουθώντας το πετυχημένο μοντέλο πολιτικής για την αντιμετώπιση των βλαβερών συνεπειών του καπνίσματος, προχωρούμε στην εφαρμογή οριζόντιων προγραμμάτων πρόληψης και προστασίας της υγείας των πολιτών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης