Θάνος Ντόκος στον ΘΕΜΑ 104,6: Πρώτα ο καθορισμός ΑΟΖ και μετά η συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο

Θάνος Ντόκος στον ΘΕΜΑ 104,6: Πρώτα ο καθορισμός ΑΟΖ και μετά η συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο

«Καθαρά προσωπική άποψη την οποία κάποιοι εξέλαβαν ως θέση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Δεν είναι έτσι» είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 για τα περι συνεκμετάλλευσης

ntokos-n1
Για δύο λάθη στην διατύπωση της «καθαρά προσωπικής» θέσης περι συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Θάνος Ντόκος.

«Δεν είναι καινούργια δήλωση» σημείωσε αρχικά για όσα είπε στην κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος. «Όμως έκανα δύο λάθη. Το πρώτο επειδή η συνήθεια είναι δεύτερη φύση και επειδή επί 20 χρόνια εξέφραζα προσωπικές απόψεις ως καθηγητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ έκανα το λάθος να θεωρήσω ότι αυτό σε ένα βαθμό ισχύει. Το δεύτερο λάθος ήταν οτι χρησιμοποίησα ένα υποθετικό και ακραίο σενάριο για να πω κάτι απλό: αν η Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά μπορούμε να γίνουμε φυσιολογικοί γείτονες».

«Πρόκειται για καθαρά προσωπική άποψη την οποία κάποιοι εξέλαβαν ως θέση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Δεν είναι έτσι» είπε ο κ. Ντόκος.

Εξηγώντας γιατί χρησιμοποιεί τους χαρακτηρισμούς «υποθετικό και ακραίο» ο Θάνος Ντόκος είπε «ούτε η Τουρκία δείχνει διάθεση να αλλάξει συμπεριφορά. Για να συζητήσει συνεκμετάλλευση πρέπει να υπάρχει αντικείμενο, να έχει κάτι βρεθεί. Οι πιθανότητες να χρησιμοποιηθεί αυτό το σενάριο είναι πολύ χαμηλές, κακώς το χρησιμοποίησα».

Κληθείς να αναλύσει το περιεχόμενο της συνεκμετάλλευσης, ο κ. Ντόκος είπε ότι «πρώτα θα κάναμε διευθέτηση σε διεθνές δικαστήριο και αν τυχόν βρισκόταν κάτι μπορούσαμε να κάτσουμε να μιλήσουμε για συνεκμετάλλευση με βάση ποσοστά. Όλα αυτά προϋποθέτουν ότι έχουμε πάει στη Χάγη ή έχουμε συμφωνήσει για την οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών. Ούτε κοντά στη Χάγη είμαστε ούτε έχει βρεθεί κάτι. Αν συμβεί και το ένα και το άλλο θα το συζητήσουμε».

Σε ερώτηση για την ανησυχία του σχετικά με «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας είπε ότι «η ανησυχία είναι δεδομένη, η προετοιμασία είναι σε εξέλιξη. Προφανώς και η άλλη πλευρα καταλαβαίνει ότι δεν είναι απλό. Έχουν σταλεί μηνύματα και από τις ΗΠΑ ότι θα υπάρξουν συνέπειες αν παραβιάσει την κόκκινη γραμμή».

Κλείσιμο
«Δεν λέω ότι είναι το πιθανότερο σενάριο αλλά δεν είναι κάτι που μπορούμε να παραγνωρίσουμε» κατέληξε για το θέμα ο κ. Ντόκος.

2020 02 04 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΑΝΟΣ ΝΤΟΚΟΣ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης