Βιασμοί: Η κυβέρνηση δεν ψηφίζει υπέρ των βιαστών αλλά θα υπάρξει βελτίωση, λέει ο Καλογήρου

Βιασμοί: Η κυβέρνηση δεν ψηφίζει υπέρ των βιαστών αλλά θα υπάρξει βελτίωση, λέει ο Καλογήρου

Μετά την κατακραυγή ο υπουργός Δικαιοσύνης επιχειρηματολόγησε πως δεν ισχύει ότι ο βιασμός γίνεται πλημμέλημα - «Διατηρείται κακούργημα και τιμωρείται ως κακούργημα» είπε ο κ. Καλογήρου

kalogirou
Νομοτεχνικές βελτιώσεις στη διάταξη του Ποινικού Κώδικα για το αδίκημα του βιασμού προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου προκειμένου να περιορίσει τις σφοδρές πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις.

Να σημειωθεί ότι η  πρωτοβουλία της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης να μετατρέψει σε πλημμέλημα μορφές του αδικήματος έχει προκαλέσει σάλο αντιδράσεων και στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπάρχει θέμα στον ορισμό του βιασμού. Υπήρξε μια σωστή νομοθετική πρωτοβουλία και διόρθωση μετά την διαβούλευση. Σήμερα διαβάζουμε ότι ο βιασμός γίνεται πλημμέλημα. Δεν ισχύει. Διατηρείται κακούργημα και τιμωρείται ως κακούργημα» είπε αρχικά ο κ. Καλογήρου για να συνεχίσει: «Η παράγραφος 5 του άρθρου προσπάθησε να κλιμακώσει ποινολογικά το αδίκημα με πλημμέλημα που όμως θα εκτίεται. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την αλλαγή της κλιμακοποίησης. Αυτό φαίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από πολίτες και κινήματα. Και έχουμε το παράδοξο να εμφανίζεται η κυβέρνηση που τόσα έχει ψηφίσει για τα δικαιώματα ως κυβέρνηση που ψηφίζει υπερ των βιαστών. Ειμαστε σε συνεννόηση με τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής  επιτροπής ώστε με νομοτεχνική βελτίωση να διορθωθεί η παράγραφος 5. Θα επανέλθουμε και με άλλες νομοτεχνικές βελτιώσεις για να σταματήσει η συζήτηση αυτή».

Να σημειωθεί ότι η συζήτηση των Κωδίκων γίνεται μόνο με την παρουσία των κυβερνητικών βουλευτών και των μελών της ΚΟ του Ποταμιού.

Η ΝΔ έχει προαναγγείλει ότι δεν μετέχει στις αντιθεσμικές ενέργειες της κυβέρνησης που επιθυμεί να νομοθετεί εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

«Παραβιάζετε άρ 1 του Συντάγματος περί λαϊκής κυριαρχίας. Από την στιγμή που οδεύουμε σε εκλογές είναι λυπηρό να έρχεται εδώ μια σημαντική προσπάθεια με αντισυνταγματικές διαδικασίες. Έρχονται εκατοντάδες διατάξεις μέσα στις οποίες εμπεριέχονται σκορπιοί και φίδια» είπε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος από το ΚΙΝΑΛ για να συνεχίσει «Είστε πραξικοπηματίες με την προσπάθεια που κάνετε σήμερα. Καταγγέλλουμε και αποχωρούμε».

Από το ΚΚΕ ο κ. Μανώλης Συντυχάκης επισήμανε «ο χρόνος που επέλεξε η κυβέρνηση να φέρει αυτό το κρίσιμο νομοσχέδιο δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Είχε την ευκαιρία να το φέρει νωρίτερα και δεν το έπραξε. Αποτελεί μεθόδευση από την κυβέρνηση να περάσουν τέτοια σοβαρά νομοθετήματα για να μην πάρει χαμπάρι ο λαός τις αλλαγές. Αποχωρούμε από τη συζήτηση και ψήφιση. Δεν θα συμπράξουμε σε τέτοιου είδους σκοπιμότητες ούτε θα νομιμοποιήσουμε αυτές τις διαδικασίες. Η κυβέρνηση ας ψάξει αλλού για τακτικισμούς».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης