Σκληρά μέτρα κατά της Τουρκίας ζήτησε ο Αναστασιάδης από την ΕΕ

Σκληρά μέτρα κατά της Τουρκίας ζήτησε ο Αναστασιάδης από την ΕΕ

«Πρόκειται μακράν για την πιο σοβαρή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου», είπε στη Σύνοδο του ΕΛΚ - «Η Τουρκία οφείλει να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου και όχι να συνεχίσει μονομερείς ενέργειες» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας

nikos-anastasiadis-arxeio
Ήρθε η ώρα για μια συλλογική αντίδραση σε αυτές τις προκλήσεις με ενέργειες πέραν από τα συνήθη μηνύματα που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας ενώπιον της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στο οποίο συμμετέχουν επίσης οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών Θεσμών, στο Σίμπιου της Ρουμανίας.

Ενημερώνοντας τους ηγέτης των κρατών μελών που συμμετείχαν στις εργασίες του ΕΛΚ, ο Πρόεδρος της ΚυπριακήςΔημοκρατίας είπε ότι «οι ενέργειες αυτές αποτελούν κατάφορη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Τόνισε ότι οι ισχυρισμοί της Τουρκίας ότι ενεργεί υπέρ των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων είναι παντελώς αβάσιμοι.

«Πρόκειται μακράν για την πιο σοβαρή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και είμαστε αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «ουσιαστικά, αυτές οι απαράδεκτες ενέργειες ισοδυναμούν με μια νέα εισβολή στην Κύπρο από την Τουρκία μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974».

Επισημαίνοντας ότι «είναι σαφές ότι όλα τα αυστηρά μηνύματα της ΕΕ προς την Τουρκία έγιναν σε ώτα μη ακουόντων». ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι «ακόμα και η πρόσφατη δήλωση της Υπατης Εκπροσώπου της ΕΕ κας Μογκερίνι αντιμετωπίστηκε με ειρωνία από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε επίσης ότι «ήρθε η ώρα για μια συλλογική αντίδραση σε αυτές τις προκλήσεις με ενέργειες πέραν από τα συνήθη μηνύματα που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά».

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει τη χρήση περιοριστικών μέτρων εναντίον όλων εκείνων που εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην Ανατολική Μεσόγειο και σημείωσε ότι «απώτερος στόχος είναι ο τερματισμός των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας που πιθανότατα θα αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω μια ταραχώδη περιοχή και θα επιφέρουν περισσότερη αποκλιμάκωση».

Η δήλωση Τσίπρα

«Σήμερα είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε για το μέλλον της Ευρώπης, για την στρατηγική ατζέντα της επόμενης πενταετίας και είχα την ευκαιρία να τονίσω, για άλλη μια φορά, ότι το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί παρά να περνά μέσα από περισσότερη κοινωνική συνοχή. Μια πιο κοινωνική Ευρώπη και βεβαίως, μια Ευρώπη που θα είναι πιο ελκυστική προς τους πολίτες της, άρα με λιγότερη λιτότητα και μια Ευρώπη με περισσότερη ανάπτυξη» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά το τέλος της συνόδου κορυφής και αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις σημείωσε:

«Είχα την ευκαιρία να επισημάνω, ότι η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να διαδραματίσει έναν ουσιαστικό ρόλο αν δεν φροντίσει, ταυτόχρονα, να αναβαθμίσει και την διεθνή της παρουσία, τον διεθνή γεωπολιτικό της ρόλο. Όμως, ο διεθνής γεωπολιτικός ρόλος της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος αν, πρώτα απ’ όλα, δεν διασφαλίζει την τήρηση του διεθνούς δικαίου στο εσωτερικό της. Την τήρηση του διεθνούς δικαίου στην περιοχή της, στα κράτη-μέλη της.

Είχαμε, λοιπόν, την ευκαιρία τόσο εγώ όσο και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να αναδείξουμε ως κεντρικό ζήτημα στη σημερινή Σύνοδο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Στήριξα απόλυτα τις θέσεις του Προέδρου της Κύπρου, ο οποίος ζήτησε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό ως ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και εγώ, βεβαίως, ανέδειξα το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ιδιαίτερο γεωπολιτικό, αλλά και ενεργειακό συμφέρον στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ανέδειξα τις βασικές θέσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και βεβαίως, ζήτησα τόσο εγώ όσο και ο Κύπριος Πρόεδρος, στην επόμενη Σύνοδο, μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, να εξετάσουμε εμπεριστατωμένα, συγκεκριμένα και μεθοδικά τα απαραίτητα βήματα, τις απαραίτητες ενέργειες και τα απαραίτητα μέτρα που θα πρέπει να λάβουμε, αν αυτή η μονομερής προκλητική συμπεριφορά και η μονομερής παραβίαση του διεθνούς δικαίου συνεχιστεί.

Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι οφείλει να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου και όχι να συνεχίσει μονομερείς ενέργειες παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου όπως όλες οι υπόλοιπες χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Θέλουμε μια Μεσόγειο ειρήνης και συνεργασίας και όχι μια Μεσόγειο παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου. Και αυτό δεν είναι ελληνική και κυπριακή θέση. Αυτό είναι ευρωπαϊκή θέση».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης