Αθήνα και Σκόπια πανηγυρίζουν για τη Βόρεια Μακεδονία και το Νόμπελ Ειρήνης

alexes_tsipras_zaeph

Σε ισχύ οι τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος, τις οποίες είχε ψηφίσει το κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας πριν έναν περίπου μήνα -  Δημοσιεύτηκαν και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οπότε και επισημοποιείται η μετονομασία της γειτονικής χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας

Ο κύκλος που είχε ανοίξει με τις διμερείς επαφές-διαπραγματεύσεις των Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμτρόφ έκλεισε με την αποστολή της ελληνικής ρηματικής διακοίνωσης προς τα Σκόπια, με την οποία τα ενημερώνει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών και το πρωτόκολλο προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ έχουν κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Από την πλευρά, της η κυβέρνηση Ζάεφ ανακοίνωσε ότι από τις 12 Φεβρουαρίου ετέθη σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών. Για την ακρίβεια, ανακοίνωσε ότι τίθενται σε ισχύ οι τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος, τις οποίες είχε ψηφίσει το κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας πριν έναν περίπου μήνα. Οι παραπάνω αποφάσεις δημοσιεύτηκαν και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οπότε και επισημοποιείται η μετονομασία της γειτονικής χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Η γειτονική χώρα, με το νέο όνομά της, Βόρεια Μακεδονία, είναι ζήτημα τυπικών διαδικασιών για να καταστεί πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ. Εξ ου και η σημαία της Ατλαντικής Συμμαχίας κυματίζει από χθες δίπλα στη σημαία του γειτονικού κράτους στο προαύλιο του πρωθυπουργείου. Στα Σκόπια, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε τελετή με πρωταγωνιστή τον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος για πρώτη φορά –τρεις φορές μάλιστα– τη χώρα του με το νέο συνταγματικό όνομά της. Ο δε Νίκολα Ντιμιτρόφ άλλαξε και τον λογαριασμό του στο twitter και πλέον εμφανίζεται ως υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας. Στην τελετή συμμετείχαν υπουργοί και αξιωματικοί του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στη γειτονική χώρα, καθώς και πρέσβεις των κρατών-μελών της Συμμαχίας.

Στην ομιλία του, ο Ζόραν Ζάεφ υπογράμμισε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την εκπλήρωση ενός στρατηγικού της στόχου. «Από τον βαλκανικό δρόμο, όπου περιμέναμε για δεκαετίες, βγήκαμε επιτέλους στην λεωφόρο της Ευρώπης… Σήμερα υψώνουμε την σημαία του ΝΑΤΟ, που μαζί με αυτή την πατρίδα μας και της Ευρώπης μας δείχνει το δρόμο για το μέλλον το δικό μας και των επόμενων γενεών… Δεν πρόκειται απλώς για ένα σύμβολο, αλλά για μία νέα πραγματικότητα, μία νέα σελίδα στην ιστορία μας».

Όπως είπε στόχος του να είναι να αποδείξει ότι μέσω της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ διασφαλίζεται η σταθερότητα της χώρας του, ενώ υπογράμμισε πως θέλει φιλικές σχέσεις όχι μόνο με τους εταίρους στη Συμμαχία, αλλά με όλους τους γείτονες και τις μεγάλες δυνάμεις. Σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε: «Το μέλλον δεν είναι πλέον μοιραίο. Πετύχαμε η πατρίδα μας να βρίσκεται στον ορθό δρόμο. Γινόμαστε το 30ό πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ. Γινόμαστε ασφαλής χώρα. Ζήτω η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Τέλος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους βουλευτές της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας για την κύρωση της Συμφωνίας, αλλά και για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της χώρας του στη Συμμαχία.

Από την πλευρά του, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε ανάρτησή του στα αγγλικά, έγραψε: «Έχουμε μόλις ανταλλάξει την τελική ρηματική διακοίνωση. Η Συμφωνία Πρεσπών τίθεται σε ισχύ!», προσθέτοντας: «Ας είναι σήμερα η απαρχή μιας μακράς φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν μας, αλλά μπορούμε και θα διαμορφώσουμε το μέλλον της φιλίας, της εταιρικής σχέσης και της συνεργασίας μας».

Η σελίδα, λοιπόν, έχει γυρίσει, γεγονός που έχει καταστήσει τους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ και επισήμως υποψήφιους για το Νόμπελ Ειρήνης 2019, επειδή, όπως προβάλλεται, επέτυχαν να τερματίσουν μια διαμάχη πολλών ετών με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η υποψηφιότητά τους δεν σημαίνει ότι είναι μία ανάσα από τη βράβευση, αφού οι υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης 2019 είναι 304, αριθμός ρεκόρ. Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσε σήμερα η αρμόδια επιτροπή των βραβείων.

Από τους 304 υποψηφιότητες που κατατέθηκαν, οι 219 αφορούν προσωπικότητες από όλους του τομείς, και 85 αφορούν οργανισμούς. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, μεταξύ των υποψηφίων, είναι η Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ και οι ηγέτες της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας. Ωστόσο, η Επιτροπή των Νόμπελ, σε ανακοίνωσή της στην επίσημη ιστοσελίδα της, τονίζει ότι τα ονόματα των υποψηφίων δεν γίνονται γνωστά πριν περάσουν 50 χρόνια από την κατάθεση του φακέλου της υποψηφιότητάς τους. Με άλλα λόγια, η πληροφορία για την υποψηφιότητα των Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ είναι μεν έγκυρη, αλλά δεν επιβεβαιώνεται επισήμως.

Και εγένετο … «Σεβέρνα Μακεντόνιγια»

Και εγένετο… «Σεβέρνα Μακεντόνιγια». Ξεκίνησε από την Τρίτη 12.2.2019 η ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπώ, με τα Σκόπια να προχωράει στην επίσημη μετονομασία της χώρας, στο Σύνταγμα και στις δημόσιες Αρχές.

Ήδη στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης (www.vlada.mk), έχει αλλάξει το λογότυπο της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας - Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Καμία αλλαγή δεν υπάρχει ωστόσο στα λογότυπα των ιστοσελίδων των υπουργείων, ανάμεσά τους το Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς και στις επίσημες σελίδες του Κοινοβουλίου αλλά και της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Σήμερα θα ξεκινήσει και η τοποθέτηση πινακίδων με τη νέα ονομασία στις επίσημες εισόδους της χώρας, αρχής γενομένης απο τον μεθοριακό σταθμό της Γευγελής στα σύνορα με την Ελλάδα (Ευζώνους), ενώ ανακοινώθηκε πως θα διανέμονται αυτοκόλλητα με το πρόθεμα “ΝΜΚ” προκειμένου τα επικολλούνται στις πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων, έως ότου εκδοθούν νέες σε διάστημα τεσσάρων όπως ανακοινώθηκε.

Όσον αφορά τα διαβατήρια, η έκδοση νέων με τη νέα ονομασία θα ξεκινήσει στα τέλη του 2019. Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, τα υπάρχοντα ταξιδιωτικά έγγραφα θα “σφραγίζονται” με διευκρινιστική ένδειξη πως ανήκουν στη “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (34)

M.Γ.

Nα ρωτησω , γιατι δεν ξερω ....Τα νομπελ Ειρηνης το ιδρυμα Τζωρτζ Σορος τα μοιραζει ??...

επαμιτες

ελεινες, τραγικες, εξευτελιστικες για την πατριδα μας καταστασεις. και η δευτερη προδοσια εν εξελιξη. ο ραγιας, το γιουσουφακι ο αποστολακης εδωσε την τελικη νατοικη συμφωνια, ξεπουλησε, εδωσε κυριαρχικα δικαιωματα στους τουρκους! θα μπαινουν οι τουρκοι σε θρακη, αιγαιο, νησια και κρητη οποτε θελουν και θα κανουν οτι θελουν!

ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΩΡΑ....

ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ !!!!!!......ΧΩΡΙΣ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ !!!! ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ ΣΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΝ. ΠΟΣΟ ΦΤΙΑΧΤΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ !!!!!!!

Πανος

Άλλο πράγμα η πρόταση για βραβείο, διαφορετικό όμως πράμα η λήψη τελικά του βραβείου. Απέχει παρασάγγας η πρόταση μερικών βλαμμένων Ευρωβουλευτών για βραβείο, επειδή η βράβευση εξαρτάται απο την απόφαση της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών. Δεν είναι δυνατόν ο υποστηριχτής του δικτάτορα Μαδούρο να τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης, προεκλογικά μπουρμπούτσαλα είναι. Viva Tsipras, venseremos........

Vagelis

Μετα τις εκλογες να δω πανηγυρια προδοτες.

τι

εγινε, ετοιμαζεις γουδια και εκτελεσεις στα 5 μετρα;

@

Ανάμεσα στον Κούλη και τον Τσίπρα διαλέγω Τσίπρα. Τι δεν καταλαβαίνεις ;

karapanos

Δίπλα στο hollywood υπάρχει το bollywood. Δίπλα στα Oscar υπάρχουν υπάρχουν τα Razzie Awards για τις χειρότερες ταινίες. Δίπλα στα Νομπελ υπάρχει ένας πορδιπουργός.

ΓΙΩΡΓΗΣ

Μετα απο 60 τοσα χρονια θα επιβεβαιωθει εαν εχουν κατατεθει τα χαρτια των προδοτικων συμφωνιων για βραβευση του Τσιπρα, Γινεται παντως αγρια προπαγανδιστικη εκμεταλλευση. Ο ελληνικος θεωρει εχθρικη ενεργεια των Ευρωνατοικων ακομη και μονο ως προθεση,αυτη τη βραβευση Αν ρωτουσαν τον ελληνικο Λαο για τη συμφωνια των Πρεσπων θα το διαπιστωναν!

Έχουμε

ένα νόμπελ στη άκρη του παπουτσιού μας για κάθε συριζαίο.

ΩΡΑ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΠΕΡΙ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΙΑΥΤΑ!!!!

ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΛΟΓΟ ΠΑΝΗΓΥΡΊΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ !!!!!!

Jay

Έμεις ολοι πρεπει να συνεχίσουμε να τους αποκαλούμε Σκόπια για να δείξουμε ότι η δημοκρατική έκφραση δεν χειραγωγείται. Οφείλουμε να αποδείξουμε ότι αυτό το ιερό όνομα της Μακεδονίας για τους Έλληνες πολίτες παραμένει μονο ελληνικο. Οι γείτονές δυστυχώς προδοτικά πλέον ονομάζονται επισήμως Βόρεια Μακεδονία αντι για FYROM και πλέον κανεις δεν μπορεί πλέον να το αμφισβητεί αυτό. Οι ίδιοι οι Σκοπιανοί μπορούν να αυτοαποκαλούνται σκέτο Μακεδόνες κάνεις δεν μπορεί κι τους το απαγόρευσει αυτό. Αλλά η προδοσία είναι ότι πλεον επίσημα εν ονομάζονται FYROM οι φίλοι μας οι Σκοπιανοι.

FYROM

= former Yugoslav Republic of MACEDONIA

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης