Πρώτη κατοικία: Σύγκλιση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης - τραπεζιτών

maximounight0

Διάθεση εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης διαπιστώθηκε  στη σύσκεψη στο Μαξίμου για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των τραπεζών - Νέο ραντεβού τις επόμενες ημέρες - Στους δανειστές το προσχέδιο της κυβέρνησης για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

Σε καλό κλίμα και με διάθεση αμοιβαίων υποχωρήσεων που ανοίγει ένα παράθυρο για συμβιβαστική λύση ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους τραπεζίτες για το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Τόσο η πλευρά των τραπεζιτών όσο και των πολιτικών απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις για τη συνάντηση, που κράτησε μιάμιση ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ένα κλίμα αμοιβαίων υποχωρήσεων κυβέρνηση και τραπεζίτες φαίνεται ότι συνέκλιναν σε κάποια ζητήματα ενώ κάποια άλλα θα χρειαστεί να μελετηθούν περεταίρω. Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται πιθανό να υπάρξει και δεύτερη συνάντηση, αν οι εκκρεμότητες δεν διευθετηθούν μεταξύ τραπεζών και αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών.

Έγκυρες πηγές διέψευδαν τα σενάρια που κυκλοφόρησαν νωρίτερα και έκαναν λόγο για νέα παράταση και διαβεβαίωναν πως θα υπάρξει κείμενο νόμου, το οποίο θα προωθηθεί στη Βουλή πρός ψήφιση πριν το τέλος Φεβρουαρίου. Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν την εκτίμηση ότι τελικά κυβέρνηση και τραπεζίτες θα συγκλίνουν με όρους που δεν θα προκαλέσουν αναταράξεις τόσο σε σχέση με τους θεσμούς όσο και με τις τράπεζες.

Κατά πληροφορίες, κυβέρνηση και τραπεζίτες φέρεται να έχουν συγκλίνει στα 120.000 ευρώ αξία κατοικίας στο νέο καθεστώς καθώς και στην ένταξη σε αυτό και των πρώτων κατοικιών που έχουν υποθηκευθεί για άλλα δάνεια εκτός των στεγαστικών δηλαδή καταναλωτικά, επιχειρηματικά κλπ.

Από την κυβερνητική πλευρά στην σύσκεψη συμμετείχε ο πρωθυπουργός με τους αρμόδιους υπουργούς και από την πλευρά των τραπεζών ο πρόεδρος της ΕΕΤ Ν. Καραμούζης και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κ.κ. Β.Ψάλτης, Χ. Μεγάλου, Φ. Καραβίας και Π. Μυλωνάς.


Στα χέρια των δανειστών το προσχέδιο για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη

Στα χέρια των ευρωπαϊκών θεσμών βρίσκεται πλέον προσχέδιο νόμου για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, μαζί με ένα περίγραμμα, στο οποίο συνοψίζονται τα βασικά σημεία της κυβερνητικής πρότασης, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr.


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα μαξιμαλιστικά κυβερνητικά σενάρια, που έβαζαν τον πήχη της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς στις 250.000 ευρώ για όλους τους δανειολήπτες με εισόδημα έως 35.000 ευρώ και έκαναν λόγο ακόμα και για μονομερή νομοθέτηση (δηλαδή, χωρίς τη συμφωνία των τραπεζών και των ευρωπαϊκών θεσμών), φαίνεται να έχουν παραμεριστεί.

Οι διαβουλεύσεις επικεντρώνονται σε ένα διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, που θα προβλέπει:

1. Όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας στην περιοχή των 100.000-120.000 ευρώ και όριο εισοδήματος στην περιοχή των 20.000 ευρώ

2. Δυνατότητα επιδότησης της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος, με βάση περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Η επιδότηση μπορεί να φθάνει το 33% της μηνιαίας δόσης, υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα τηρεί τη ρύθμιση. Εάν καθυστερήσει την πληρωμή τριών δόσεων, η επιδότηση θα χάνεται.

3. Δυνατότητα υπαγωγής όσων δεν καλύπτονται σήμερα από τον νόμο Κατσέλη, όπως οι έμποροι. Επίσης, θα μπορούν να προστατευθούν και επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια με υποθηκευμένη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη. Πάντως, αυτή η διεύρυνση της ομπρέλας προστασίας δεν βρίσκει σύμφωνους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ έντονες αντιρρήσεις εκφράζουν και οι τράπεζες.

4. «Κούρεμα» του δανείου από τις τράπεζες. Εξετάζεται είτε «κούρεμα» της μηνιαίας δόσης είτε «κούρεμα» της υπολειπόμενης οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο κεφάλαιο του δανείου ξεπερνά την αξία του ακινήτου κατά 1,2 φορές.

5. Επιμήκυνση της οφειλής μέχρι και κατά 20-25 χρόνια, εφόσον δεν ξεπερνιέται κάποιο όριο ηλικίας του δανειολήπτη (πιθανώς τα 80 έτη).

6. Μείωση επιτοκίου.

7. Επανεξέταση της οικονομικής και περιουσιακής κατάστασης των δανειοληπτών που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας ανά 2-3 έτη, ώστε να μη συνεχιστεί η στήριξη δανειοληπτών που έχουν ορθοποδήσει οικονομικά.

ΣΧΟΛΙΑ (35)

Ζευγάρι+2 παιδιά, 80τμ, 80.000€

Για ζευγάρι με 1 παιδί αρκεί σπίτι 80τμ, περιλαμβάνει καθιστικό + 2 υπνοδωμάτια. Και για 2 παιδιά διαφορετικού φύλου αρκούν 80τμ, το 1 παιδί θα μένει στο καθιστικό, αυτή είναι η συνηθισμένη περίπτωση. 120.000 ευρώ είναι ΠΟΛΛΑ λεφτά για ένα σπίτι. Κάντε αναζήτηση σε ιστοσελίδες αγγελιών με κριτήρια: __ 1. Έτος κατασκευής μετά το 1990 (δηλαδή με αντισεισμικό κανονισμό 1985) __ 2. Με θέση στάθμευσης __ 3. Επιφάνεια: >70 τμ __ 4. Τιμή έως 100.000 ευρώ __ 5. Περιοχή: εκτός θερμικής νησίδας λεκανοπεδίου Αττικής σε καλή περιοχή. __ Κάντε κατάταξη με αύξουσα τιμή, ασχοληθείτε με τις χαμηλότερες τιμές, όσα σπίτια βλέπετε με υψηλές τιμές παραμένουν στα απούλητα επί έτη. Δεν νομίζω ότι τους πέφτουν λίγο αυτά τα σπίτια 80τμ, με σύγχρονη αντισεισμική κατασκευή, θέση στάθμευσης, σε περιοχή εκτός θερμικής νησίδας και τιμή 80 έως 100 χιλάδες ευρώ. Μήπως θέλουν και πισίνα και ελικοδρόμιο; Ας μην ήταν κομπλεξικοί ή καράβλαχοι, ας ήταν προσγειωμένοι, συναισθηματικά ώριμοι, ας έκαναν και λίγο λαθρανάγνωση 10 λεπτά της ώρας κάθε 6 μήνες στου Παπασωτηρίου και δεν θα έπαιρναν αυτά τα δάνεια. Να θυμίσω ότι το γνωστό βιβλίο Irrational Exuberance εκδόθηκε το 2005. Ναι, το 2005. Αντιγράφω: "The second edition of Irrational Exuberance published in 2005 is updated to cover the housing bubble". Να μην ξεχνάμε το θέμα της ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ευθύνης στις επενδύσεις. Και η κατοικία, επένδυση είναι. Εάν εγώ αγοράσω κάποια μετοχή όταν θα έπρεπε να την πουλήσω, ΔΕΝ έχω ηθικό δικαίωμα να απαιτώ αποζημίωση ή διευκολύνσεις. Όποιος αγοράζει ή πουλάει είναι ενήλικος, υπογράφει, αναλαμβάνει την ευθύνη. Δεν κλαίγεται μετά. Για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν την οφειλή τους, να ΔΩΣΟΥΝ αυτό που αγόρασαν και ας πάνε ΣΕ ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ σπίτι.

@

Σωστός!!!

Φόρος Καταθέσεων η λύση

Οι καταθέσεις δεν είναι περιουσία ; Όπως τα ακίνητα φορολογούνται έτσι και οι καταθέσεις πρέπει να φορολογηθούν. Πλούτος ο ένας πλούτος και ο άλλος, η μορφή μόνο αλλάζει.

Πολύ όμορφη λύση....

Εννοείται ότι οι καταθέσεις προέρχονται από εισόδημα που έχει ήδη φορολογηθεί πολλσπλώς και οι τόκοι που αποφέρουν ήδη φορολογούνται. Άσε που αν κάνουν τέτοια βλακεία δεν θα μείνει ευρώ στις τράπεζες....και όλο αυτό για χάρη των μπαταχτήζων!!

Μου μυρίζει

Κούρεμα καταθέσεων

ENAS

Αυτοί που αποκαλούν τους άλλους μπαταχτσιδες σίγουρα μαυρίλα μια ζωή.... 200%

Χεχεχε

Ελληνική πατέντα.Παγκωσμιως άμα δεν μπορείς να πληρώσεις δάνειο στεγαστικό σε πετάνε έξω δεν περιμένουν οι τράπεζες να ρεφαρουν τη χασουρα τους τα κορόιδα.Υπαρχει η δυνατότητα στους μπαταξηδες να πάνε στο ενοίκιο

Διονύσης

Να ανταλλάξουν το σπίτι του δανείου με ανακατασκευασμένο σπίτι στην Κυψέλη 85-90 τετραγωνικά, σε όροφο, 25 χιλιάδες ευρώ, απούλητο για μήνες. Άκου εκεί 120 χιλιάρικα!

xxxx

κλασική ελληνική πραγματικότητα μόνη ελπίδα μας οι ξένοι, να μην αφήσουν τους απατεώνες εδώ να αποτελειώσουν τον τόπο σε όλες τις σοβαρές χώρες τέτοιοι τύποι θα ήταν προ πολλού φυλακή

ser

9 χρόνια ασχολείται η κοινωνία με τους μπαταξήδες και τα λαμόγια που πήραν δάνεια και αγόρασαν ακίνητα και δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια και γιατί αυτοί να έχουν προστασία, μπορεί κάποιος να μας το εξηγήσει αφού το ακίνητο δεν ανήκει σ' αυτόν αλλά στη τράπεζα μέχρι να ξεχρεώσει το δάνειο, αυτό το γνώριζε ο κύριος μπαταξής όταν έπαιρνε το δάνειο, τώρα γιατί απαιτεί προστασία, γιατί να φεσωθεί ο έλληνας φορολογούμενος γι' αυτόν ; αυτός θα δεχόταν να πλήρωνε υποχρεώσεις άλλων ; να πάει στο χωριό του να ζήσει και αν θέλει το κράτος να τον βοηθήσει και να τον δώσει γη να καλλιεργήσει. Φτάνει πια το παραμύθι, ξεφούσκωσε, ας προστατέψουν μόνο τους φτωχούς που έχουν 50 έως 80 τετραγωνικά μέτρα σπιτάκια με αντικειμενική αξία έως 80.000 ευρώ, οι υπόλοιποι δεν χρειάζεται καμία προστασία είναι πρόκληση για την κοινωνία, διότι ο έντιμος πολίτης που ζει σε 70 τετραγωνικά μέτρα και δεν πήρε δάνειο δεν είναι κορόιδο πολιτικάντηδες ......................

Πάνος

Έληξαν τα χάπια του

Τι θα πει 'προστασια Α' κατοικιας΄?

ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΕΣ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΝ? Αυτους γιατι τους κανουν εξωση αμα δεν πληρωνουν το νοικι? Και καποιος που δεν πληρωνει το νοικι, δεν σημαινει απαραιτητα οτι ειναι μπαταχτσης...Αλλα μπορει να μην το πληρωνει γιατι π.χ. εμεινε ανεργος....Και το τραγελαφικο της υποθεσης, ξερω περιπτωση γνωστου που εφτιαξε με δανειο 2 διαμερισματα και τα νοικιαζει. Αυτος εχει σταματησει εδω και χρονια να πληρωνει το δανειο και εχει μπει στο νομο Κατσελη! Αλλα απο του ενοικιαστες απαιτει το νοικι στην ωρα του....!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

21523459

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι κι ελπίζουμε να συνεχίσει σε αξιακό και ηθικό επίπεδο να κινείται έτσι, γιατί αποτελεί πλέον παράδειγμα για πολλούς νέους ανθρώπους στην Ελλάδα στον χώρο του αθλητισμού και όχι μόνο», δήλωσε ο υπουργός Υγείας

5
mitsotakis_macron1

Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν να υπάρξει το 2021 έκθεση με μοναδικά εκθέματα από το Λούβρο και άλλα ιδρύματα στο Μουσείο της Ακρόπολης και στο Βυζαντινό Μουσείο – Έκθεση χάλκινων ευρημάτων από την Ελλάδα για πρώτη φορά στο Λούβρο

51
raixel

«Η Γερμανία αισθάνεται ντροπή για τον τρόμο και τα δεινά που σκόρπισε στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ερνστ Ράιχελ - Στα ελληνικά μιλά ο πρέσβης στην αρχή και στο τέλος του μηνύματος

panagiotopoylos

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας βρέθηκε στο Δ' Σώμα Στρατού, στην Ξάνθη, στο πλαίσιο της σημερινής περιοδείας του σε μονάδες της ζώνης ευθύνης του σχηματισμού

2
areios_pagos1

Επτά ψήφους έλαβε ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης και πέντε ψήφους ο Δημήτρης Δασούλας - Ικανοποίηση από τους περισσότερους υποψηφίους για τη θέση του προέδρου και του εισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου γιατί υπήρξε σεβασμός στην αρχαιότητα και την επετηρίδα

2