Η τραγωδία της φωτιάς στο Μάτι γκρεμίζει τα επικοινωνιακά κόλπα της κυβέρνησης

Η τραγωδία της φωτιάς στο Μάτι γκρεμίζει τα επικοινωνιακά κόλπα της κυβέρνησης

Υπό την αφόρητη πίεση της λαϊκής κατακραυγής η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας τρέχουν να μαζέψουν το κόστος από τη φονική φωτιά στο Μάτι

tsipras_arthroo
Κάθε μέρα και ένα βήμα πίσω, κάθε μέρα και μία απελπισμένη επικοινωνιακή κίνηση από την κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την λαϊκή κατακραυγή και να μετριάσει το πολιτικό κόστος από την ανείπωτη τραγωδία και τη βιβλική καταστροφή στην Ανατολική Αττική.

Έπρεπε να περάσουν επτά ολόκληρες μέρες από την αποφράδα περασμένη Δευτέρα για να αντιληφθεί ο Αλέξης Τσίπρας ότι δεν μπορεί να αρνείται την προσωπική παρουσία στο χώρο του δράματος. Πιεσμένο αφόρητα από την έντονη κριτική, που δέχεται ο πρωθυπουργός, το επικοινωνιακό επιτελείο οργάνωσε τελικά έστω και μία επίσκεψη παρωδία: Ο κ. Τσίπρας πήγε χωρίς κάμερες το πρωί της Δευτέρας σε έναν «ελεγχόμενο» χώρο στο Μάτι, συνομίλησε κυρίως με πυροσβέστες και στρατιώτες και μόνο με έναν (!!!) πολίτη και έφυγε πριν καν συμπληρώσει μία ώρα στην «επιτόπια» επόπτευση.

tsipras kamena


Κάτι ανάλογο έγινε και με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος δέχεται σφοδρή κριτική για τους χειρισμούς της υπόθεσης, ιδίως με την περιβόητη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου το βράδυ της μοιραίας νύχτας, με τον κ. Τσίπρα να κάνει περίεργα «ανέφελους» διαλόγους με τους υπουργούς και τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, χωρίς την παραμικρή αναφορά σε νεκρούς, την ύπαρξη των οποίων γνώριζαν ήδη οι αρμόδιοι.

Σε μία έκτακτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Τζανακόπουλος προσπάθησε μεν να σταματήσει τη σεναριολογία περί ανασχηματισμού και καρατόμησης υπευθύνων για λάθος χειρισμούς, αναγνώρισε ωστόσο ότι η έμπρακτη συγνώμη που ζητά προφανώς η κυβέρνηση από τους πολίτες σημαίνει την εφαρμογή πολιτικών δράσεων, που θα αποτρέψουν μία νέα τραγωδία στο… μέλλον.

Αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης παραδέχθηκε ότι δεν υπήρξε αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, εκείνες τις δύσκολες ώρες.

Ακόμη και για το θέμα της απόκρυψης των νεκρών την μοιραία Δευτέρα το βράδυ, οι υπουργοί και άλλα στελέχη μετέδωσαν μία θολή εικόνα χθες, ομολογώντας ορισμένοι (όπως ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης) ότι υπήρχε γνώση, αλλά μόλις έφυγαν οι κάμερες από τη συνεδρίαση του Συντονιστικού και γι’ αυτό δεν αναφέρθηκε κάτι σχετικό κατά την απ’ ευθείας ενημέρωση του πρωθυπουργού.

Οι ελιγμοί αυτοί είναι προφανές ότι απηχούν το αγωνιώδες εγχείρημα της κυβέρνησης να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα, που σχετίζονται με χειρισμούς και παραλείψεις της τις κρίσιμες ώρες που η φωτιά κατέκαιε την Ανατολική Αττική.

Κλείσιμο
Αποσπασματικές και σπασμωδικές κινήσεις, κυρίως επικοινωνιακού χαρακτήρα και με κύριο στόχο να προφυλαχθεί πολιτικά ο κ. Τσίπρας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένα σχέδιο πολιτικής διαχείρισης του θέματος, πέρα από την γνωστή ρητορική ότι «για όλα φταίνε οι προηγούμενοι».

Αντικρουόμενες εισηγήσεις φτάνουν και εξετάζονται στο Μαξίμου, χωρίς μία σαφή κατεύθυνση: Άλλες μιλούν για άμεσες ενέργειες και πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, ώστε να μην χαθεί κι άλλος χρόνος και φουντώσει η λαϊκή δυσαρέσκεια κι άλλες είναι στη λογική να αφεθεί το θέμα στο χρόνο και να μην ληφθούν αποφάσεις εν θερμώ, που θα προδίδουν αμηχανία ή ακόμα και πανικό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης