Πού το πάει ο Αλέξης με τη γραβάτα;

Πού το πάει ο Αλέξης με τη γραβάτα;

Ερωτηματικά για τις αναφορές σε φοροελαφρύνσεις, ρύθμιση της αγοράς εργασίας, αύξηση του κατώτατου μισθού κ.λπ. - Ο πρωθυπουργός έδωσε σινιάλο εκλογών με την κόκκινη γραβάτα του; - Εντύπωση προκάλεσε η «επίθεση αγάπης» του Πάνου Καμμμένου στον Αλέξη Τσίπρα - Δριμείες επικρίσεις από την αντιπόλιτευση

gravata_arthrooo
Η σπουδή που επέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελεί του για τη «φιέστα της γραβάτας» την Παρασκευή το απόγευμα στο Ζάππειο, μαρτυρά μάλλον ότι, το επικοινωνιακό πανηγύρι είχε προγραμματιστεί εκ των προτέρων. Μόνο εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, κάποιου κωλύματος ή και ανατροπής στο Eurogroup θα ματαιωνόταν. Υπ' αυτή την έννοια, μικρή σημασία έχει το εάν η κατάληξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ήταν καλή, μέτρια ή και κακή για την Ελλάδα. Ακολουθώντας την κλασική τακτική του ταχυδακτυλουργού που αποσπά την προσοχή του κοινού με κάποιο τρικ, ο πρωθυπουργός έκανε την Ελλάδα -και όσους μπήκαν στον κόπο να ασχοληθούν στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο- να εστιάσει την προσοχή της σε ένα κομμάτι κόκκινο πανί που κρέμασε και ξεκρέμασε από το λαιμό του. Λες και όλα έγιναν, όχι για την υποτιθέμενη «έξοδο από τα Μνημόνια», αλλά για να καταδεχτεί να φορέσει γραβάτα ο κατά τα άλλα ασυμβίβαστος και ανυπότακτος Αλέξης Τσίπρας.
tsipras_arthroo
tsipras_gravata

Ωστόσο, οι μακροχρόνιες δεσμεύσεις της Ελλάδας, οι αναπόφευκτες περικοπές που θα πλήξουν τον ελληνικό λαό με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι ουσιαστικοί όροι της μετα-μνημονιακής εποπτείας κ.λπ. παραγκωνίστηκαν στο σόου της γραβάτας. Με τη θεατρική, δε, είσοδο και έξοδό του στη σκηνή, ο Αλέξης Τσίπρας έμοιαζε να απολαμβάνει κάθε στιγμή αυτής της φαντασμαγορικής επίδειξης λαϊκισμού -ιδιαίτερα με το γκραν φινάλε, με το αποφασιστικό λύσιμο του χαλινού της, ήδη περιβόητης, κόκκινης γραβάτας. Τα θερμά και παρατεταμένα χειροκροτήματα όσων ενθουσιάστηκαν με το μονόπρακτο της γραβάτας, όπως εξυπακούεται, σκεπάζουν τις κραυγές οργής μεγάλου μέρους των Ελλήνων που θεωρούν απαράδεκτη και εθνικά ολέθρια τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το Σκοπιανό.

Οι μεγαλοστομίες, η ηρωική και επική συνθηματολογία στην ομιλία του πρωθυπουργού, ήταν ένα στοιχείο μάλλον αναμενόμενο με βάση τον χαρακτήρα της εκδήλωσης. Διότι, πιθανότατα η παράσταση με τη γραβάτα ήταν το προοίμιο της προπαγανδιστικής εκστρατείας, της προσωπολατρίας, με επίκεντρο φυσικά τη μορφή του Αλέξη Τσίπρα. Τα «ακραία επικοινωνιακά φαινόμενα» αναμένεται να ενταθούν το προσεχές διάστημα. Ίσως δηλαδή με τη γραβάτα του ο πρωθυπουργός να κήρυξε άτυπα την έναρξη του προεκλογικού αγώνα, τη διάρκεια του οποίου μόνο ο ίδιος γνωρίζει επί του παρόντος.

Κλείσιμο
tsipras-insta-gra5
tsipras-insta-gra4
tsipras-insta-gra2

Τα κύρια σημεία της «ομιλίας με τη γραβάτα»

Μετά από τις αυταπάτες τα αυτο-συγχαρητήρια και μετά από τις επιθέσεις σε κάθε προηγούμενη κυβέρνηση, στην νυν αντιπολίτευση κ.λπ. οι υπαινιγμοί, το κλείσιμο του ματιού στο λαό για φοροελαφρύνσεις: Το μίγμα μηνυμάτων στον λόγο του Αλέξη Τσίπρα περιείχε όλα τα απαραίτητα συστατικά, προεξαρχούσης της πόλωσης, της διχαστικής λογικής, αλλά και της υπόσχεσης για την επερχόμενη παροχολογία. Τα βασικά σημεία της πρωθυπουργικής ομιλίας στο Ζάππειο έχουν ως εξής:

- «Φτάνουμε στο τέλος των μνημονίων. Η Ελλάδα γίνεται ξανά μια χώρα κανονική. Ανακτά την πολιτική και οικονομική της κυριαρχία. Ξαναγράφεται στον παγκόσμιο χάρτη. Στηρίζεται ξανά στα πόδια της. Όλα αυτά όμως δεν σημαίνουν ότι έχουμε σκοπό να επιστρέψουμε στην Ελλάδα του χθες».

- «Μετά τις χθεσινές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος η χώρα μας γυρίζει οριστικά σελίδα. Η Ελλάδα περνά σε μια νέα περίοδο, όπου τη θέση της λιτότητας θα παίρνει κάθε μέρα και περισσότερο η κοινωνική δικαιοσύνη, της επιβολής η δημοκρατία, της αβεβαιότητας η σταθερότητα και η αξιοπιστία».

- «Μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια καταφέραμε να επιλύσουμε το πρόβλημα του ελληνικού χρέους. Με τη χθεσινή ιστορική απόφαση του Eurogroup το ελληνικό χρέος καθίσταται επιτέλους βιώσιμο».

- «Πλέον έχουμε αποκαταστήσει σε τέτοιο βαθμό την απόδοση της ελληνικής οικονομίας, ώστε έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε στοχευμένες ελαφρύνσεις, να προχωρήσουμε σε μείωση φόρων το 2019, αλλά και σε υποστήριξη του κοινωνικού κράτους και της πρόνοιας. Μπορούμε πια να προχωρήσουμε στο δρόμο της επαναρρύθμισης της αγοράς εργασίας, με την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού».

- «Όποιος κάνει τον κόπο να ανατρέξει στο κείμενο της τελικής συμφωνίας, θα δει ότι αυτό δεν εμπεριέχει δεσμεύσεις για μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα. Αρκεί να βγαίνουν τα νούμερα, να πιάνουμε τους στόχους. Η ρύθμιση λοιπόν που έχουμε πλέον στα χέρια μας είναι το εισιτήριό μας για τη νέα εποχή».

- «Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ πετύχαμε να φτάσουμε ως εδώ και οι αντίπαλοί μας, που ποτέ δεν αποδέχτηκαν ότι θα καταφέρουμε να φτάσουμε έως εδώ, σήμερα στέκονται αμήχανοι μπροστά σε ό,τι καταφέραμε. Γι' αυτό Πάνο [Καμμένε], να ξέρεις, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Έχουμε να δώσουμε ακόμη πολλές μάχες για να αποδοθεί δικαιοσύνη, κάθαρση. Και θα αποδοθεί, για να καθαρίσουμε τη χώρα από την διαφθορά».

- «Έχουμε ακόμα μπροστά μας 15 ολόκληρους μήνες για να πετύχουμε τον δεύτερο μεγάλο στόχο της κυβέρνησης μας και θα τον πετύχουμε».

Ο Πάνος Καμμένος συμπρωταγωνιστής

Σε μια εμφανή προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις περί βαθιάς κρίσης στους κόλπους των ΑΝ.ΕΛ. η οποία μοιραία μεταδίδεται και στον κυβερνητικό συνεταιρισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε πλήθος αναφορών στη συνεργασία, τόσο των δύο παρατάξεων, όσο -και κυρίως- στη αιώνια πίστη που συνδέει τους δύο αρχηγούς, Τσίπρα και Καμμένο. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η αποστροφή του κ. Καμμένου, ο οποίος λαμβάνοντας το λόγο και σε μια έξαρση αφοσίωσης αποκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα σαν «έναν έντιμο και άξιο πρωθυπουργό, τον καλύτερο πρωθυπουργό που έχει περάσει στα χρόνια της Μεταπολίτευσης».

Οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Η φαιδρή εικόνα του κ. Τσίπρα, με τη γραβάτα-δώρο του κ. Ζάεφ δεν επιτρέπει κανένα σχόλιο για τα ψέματα που τη συνόδευσαν. Μέχρι εδώ, όμως. Οι Έλληνες δεν έχουν πάθει ανοσία στην ανοησία. Και προσβάλλονται όταν στη θέση του Πρωθυπουργού τους αντικρίζουν, δυστυχώς, έναν αδίστακτο υποκριτή, επικεφαλής ενός κυνικού θιάσου. Το βεστιάριο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι πλούσιο και μπορούν να μεταμφιέζονται όπως θέλουν. Αλλά οι θεατές έφυγαν. Μόνο ντροπή και χλεύη αξίζει σε αυτή τη θλιβερή φαρσοκωμωδία που κυβέρνησε τη χώρα. Ευτυχώς φτάνει στο τέλος της».

Νίκος Ανδρουλάκης, (ευρωβουλευτής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής): «Η επικοινωνιακά γραφική αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα σε μια υποδεέστερη συμφωνία για το χρέος, σε σχέση με το 2012, αποκαλύπτει το πολιτικό του αδιέξοδο».

- Θανάσης Θεοχαρόπουλος (πρόεδρος ΔΗΜΑΡ): «Το σημερινό άνευ προηγουμένου κυβερνητικό σόου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα περιείχε όλα: Διχαστικός πολωτικός λόγος, πανηγυρισμοί και θριαμβολογίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, βαρύγδουπες δηλώσεις του τύπου 'η Ελλάδα επιστρέφει στους Έλληνες' που συνοδεύονταν από μία εσωστρεφή ρητορική για τους 'τεχνοκράτες ξένους'. Ο κ. Τσίπρας υπέγραψε διαρκή λιτότητα για όλα τα επόμενα χρόνια και τριμηνιαία εποπτεία από τους 'ξένους'. Έχει και η κοροϊδία τα όρια της!

Είχαμε δε και αναφορές του κ. Τσίπρα για έντιμη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που λοιδωρήθηκε από τις παλιές δυνάμεις του πολιτικού συστήματος. Προφανώς κατατάσσει τον κ. Καμμένο στις νέες δυνάμεις του πολιτικού συστήματος. Ο κυβερνητικός εταίρος δεν άργησε παρά μόνο λίγα λεπτά για να επιβεβαιώσει τον πρωθυπουργό, χωρίζοντας τους Έλληνες 'σε πραγματικούς πατριώτες και μη' και μιλώντας για 'μαύρο μέτωπο της πολιτικής'. Επρόκειτο για βαθιά διχαστικό λόγο που έρχεται από το παρελθόν, αποτελεί αιτία της κρίσης και είναι μακριά από τις ανάγκες του σήμερα για εθνική συνεννόηση.

Τελικά η σημερινή δεν ήταν μια απλή φιέστα, αλλά ήταν η μεγαλύτερη απόδειξη για το γεγονός ότι η κρίση είναι βαθιά, όχι μόνο οικονομική αλλά κυρίως κοινωνική και πολιτισμική και ότι η έξοδος από αυτήν δεν είναι μία εύκολη υπόθεση καθώς απαιτεί όχι μόνο πολιτική αλλαγή αλλά και ρήξεις με κατεστημένες νοοτροπίες και συμπεριφορές».



zappeio5
zappeio4
zappeio3
zappeio2
zappeio1



zappeio6
zappeio7
zappeio8
zappeio9
zappeio10
zappeio11
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης