Κυριάκος: Γενναία συνταγματική αναθεώρηση για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων

Κυριάκος: Γενναία συνταγματική αναθεώρηση για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων

«Είναι καιρός να προχωρήσουμε σε κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ

Συνταγματική αναθεώρηση, προκειμένου να δοθεί τέλος στο «κρατικό μονοπώλιο» στην ανώτατη εκπαίδευση, ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι η αλλαγή θα πρέπει να επιτρέψει στην ίδρυση «μη κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων», ενώ παράλληλα ζήτησε αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, που θα του προσδώσει μεγαλύτερη αυτονομία και εξωστρέφεια.

Μιλώντας σε εκδήλωση του ιδρύματος «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης», ο πρόεδρος της ΝΔ άφησε αιχμές και για τις πρόσφατες αλλαγές που πέρασε το υπουργείο Παιδείας για κατάργηση της αριστείας στην επιλογή των σημαιοφόρων στο Δημοτικό.

Επισήμανε πως η οργανωμένη κοινωνία οφείλει «να επιβραβεύει όσους δεν συμβιβάζονται με τη μετριότητα», διαφορετικά «οδηγούμαστε μοιραία στην ισοπέδωση».

Σε σκωπτικό ύφος, τόνισε ότι, εάν κάποιοι δεν αντέχουν τη λέξη «αριστεία», μπορούν να χρησιμοποιήσουν παλαιότερους όρους, όπως «προκοπή» ή «αξιοσύνη».Αναλυτικά η ομιλία Μητσοτάκη

Κυρίες και κύριοι,
 
Με μεγάλη χαρά προλογίζω την σημερινή εκδήλωση που συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» και η έδρα Ελληνικών Σπουδών «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.
 
Αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, μεγάλη τιμή και για τη χώρα μας να διαθέτει έδρα με το όνομα ενός Έλληνα πολιτικού ένα από τα κορυφαία Πανεπιστήμια στον κόσμο. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η συγκίνηση σήμερα, καθώς είναι η πρώτη εκδήλωση μετά το θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αν ήταν απόψε μαζί μας ο πατέρας μου, θα αισθανόταν ιδιαίτερα υπερήφανος. Είχε ο ίδιος εξάλλου χαρακτηρίσει την ίδρυση της έδρας ως μία από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής του.
 
Η έδρα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» ιδρύθηκε το 2005. Σκοπός της είναι η μελέτη της συνδρομής του ελληνικού πνεύματος και του ελληνικού πολιτισμού στην εξέλιξη του κόσμου και της επιστήμης. Αλλά και η ανάδειξη των επιτευγμάτων των Ελλήνων ανά τους αιώνες: από την αρχαία Ελλάδα μέχρι την σύγχρονη εποχή. Ειδικά προς το τέλος της ζωής του, όταν είχε αρχίσει να αποτραβιέται από την ενεργό πολιτική, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήθελε να συμβάλλει, με το δικό του τρόπο, στην πληρέστερη μελέτη της ιστορίας της χώρας μας.  Δημιούργησε ένα σπουδαίο αρχείο στο Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης». Και ταύτισε το όνομά του με μια πανεπιστημιακή έδρα σε ένα κορυφαίο Πανεπιστήμιο για τη μελέτη της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού.
 
Στην ομιλία του στο Στάνφορντ, τον Οκτώβριο του 2005, είχε ο ίδιος πει: «Χαίρομαι ιδιαίτερα, που οι αξίες που εκπροσωπεί η αρχαία Ελλάδα, η ελευθερία, η δημοκρατία, η καλλιτεχνική έκφραση, η πνευματική διαύγεια, η αγάπη για τη ζωή θα διερευνηθούν σε ένα τόσο διακεκριμένο και αξιοσέβαστο Πανεπιστήμιο, όπως αυτό του Στάνφορντ. Ό,τι δημιούργησαν οι αρχαίοι Έλληνες πριν από 25 αιώνες περίπου έχει συνδράμει στην διαμόρφωση του δυτικού πολιτισμού έκτοτε. Ενίοτε σκοτεινιάζει, αλλά στη συνέχεια πάντα κάτι καινούργιο αναδύεται».
 
Η έδρα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» δεν θα είχε ιδρυθεί χωρίς τη στήριξη της οικογένειας του κ. Άγγελου Τσακόπουλου, ενός σπουδαίου Έλληνα της διασποράς. Ο Άγγελος Τσακόπουλος, η κόρη του Ελένη και ο σύζυγός της Μάρκος, ήταν αυτοί που χρηματοδότησαν και στήριξαν την έδρα. Κάτι που έκαναν επί σειρά ετών για πολλά προγράμματα ελληνικών σπουδών σε κορυφαία Πανεπιστήμια της Αμερικής. Η στήριξή τους για τη δημιουργία της έδρας «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» είναι ανεκτίμητη, όπως ανεκτίμητη είναι συνολικά η προσφορά τους στην πατρίδα μας και στον Ελληνισμό. Και τους είμαστε βαθιά ευγνώμονες για αυτό.


 
Είναι μεγάλο ευτύχημα ότι κάτοχος της έδρας είναι ο καθηγητής Josiah Ober. Ένας διεθνούς εμβέλειας και υψηλού κύρους καθηγητής πολιτικής επιστήμης και κλασικών σπουδών, με ειδίκευση στη μελέτη της πολιτικής θεωρίας και των θεσμών στην Αρχαία Ελλάδα. Με σημαντικό συγγραφικό έργο, που έχει μεταφραστεί σε πολλές χώρες και έχει αποσπάσει πολλές βραβεύσεις και διακρίσεις.
 
Με την ομιλία του, ο καθηγητής Ober εγκαινιάζει έναν ετήσιο κύκλο διαλέξεων στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που θα συνδιοργανώνει το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» και η έδρα Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο Josiah Ober θα μας μιλήσει σήμερα για την «Παρακαταθήκη της Αρχαίας Ελλάδας για τη Δημοκρατία του αύριο». Για το πώς οι θεμελιώδεις αξίες της κλασικής Δημοκρατίας μπορούν να εμπνεύσουν τη σημερινή Δημοκρατία. Είναι μια συζήτηση ενδιαφέρουσα και εξαιρετικά επίκαιρη. Η Δημοκρατία αποτελεί ανθρώπινο δημιούργημα. Και όπως όλοι οι άνθρωποι έχει τις δικές της ατέλειες. Είναι πολύπλοκη, γι’ αυτό και πρέπει να εξελίσσεται. Να βρίσκει απαντήσεις στις απειλές που δοκιμάζουν τα όριά της. Να θωρακίζεται προκειμένου να διαφυλάξει τον πυρήνα των αξιών της.
 
Στις μέρες μας, οι προκλήσεις για τη Δημοκρατία είναι πολλές. Είναι η διπλή πρόκληση της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογικής προόδου που κάνει ολοένα και περισσότερους πολίτες να δυσκολεύονται να βρουν τη θέση τους σε ένα κόσμο που αλλάζει ταχύτατα. Είναι ο κίνδυνος της περιθωριοποίησης των τμημάτων του πληθυσμού, που ενδέχεται να αναζητήσουν καταφύγιο στον εξτρεμισμό, στο θρησκευτικό φανατισμό. Είναι η συγκέντρωση ισχύος, οικονομικής, μιντιακής ή άλλης, που μπορεί να απειλήσει δημοκρατικές κυβερνήσεις και να χειραγωγήσει πολιτικές αποφάσεις.
 
Σε παγκόσμια κλίμακα συντελούνται αλλαγές που ανατρέπουν δεδομένα πάνω στα οποία οικοδομήθηκε η δυτική Δημοκρατία. Δημογραφικές αλλαγές. Ισχυρά μεταναστευτικά ρεύματα. Διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Αλλαγές στην εθνοτική, φυλετική και θρησκευτική σύνθεση των κοινωνιών. Αναδιανομή του παγκόσμιου πλούτου με την ισχυροποίηση χωρών με θεσμούς διαφορετικούς από αυτούς της δημοκρατικής Δύσης. Ένας ιστορικός κύκλος, που άνοιξε μετά τον τέλος του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου, κλείνει. Και ο σύγχρονος κόσμος, που ανοίγεται μπροστά μας, προκαλεί σε πολλούς περισσότερο φόβο και λιγότερη ελπίδα. 
 
Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνω το εξής παράδοξο: Παρά το γεγονός ότι οι πολίτες έχουν σήμερα μεγαλύτερη πληροφόρηση από οποιαδήποτε άλλη εποχή - και παρά το γεγονός ότι οι κυβερνώντες είναι εκτεθειμένοι στη δημόσια θέα και στη δημόσια κριτική, σε πολύ μεγαλύτερη ένταση στις μέρες μας - βιώνουμε σήμερα μια σημαντική κρίση αντιπροσώπευσης. Με τους πολίτες να νιώθουν πιο αποξενωμένοι από την πολιτική και τις ηγεσίες τους σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Κάτι που, με τη σειρά του, οδήγησε στην έξαρση του δημαγωγικού λαϊκισμού, που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια. Ο λαϊκισμός ήρθε να αμφισβητήσει πολλές πτυχές της δυτικής Δημοκρατίας, όπως τις ξέρουμε σήμερα. Είναι μια φάση από την οποία δυστυχώς δεν ξέφυγε η χώρα μας.
 
Το ερώτημα που πρέπει να μας απασχολήσει απόψε είναι αν η κλασική σκέψη μπορεί να δώσει απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα. Γι’ αυτό θα μιλήσει αναλυτικά ο καθηγητής Ober και έχει πολλά και ενδιαφέροντα να μας πει.
 


Καταθέτω εισαγωγικά κάποιους δικούς μου προβληματισμούς, που πιστεύω θα τους βρείτε χρήσιμους. Οι εποχές ασφαλώς δεν είναι οι ίδιες. Στοιχεία της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, όπως η δουλεία ή ο αποκλεισμός των γυναικών από την ενεργό συμμετοχή στην πολιτική, έχουν εξοβελιστεί από τη φιλελεύθερη Δημοκρατία, όπως αυτή άρχισε να σχηματοποιείται στις αρχές του 19ου αιώνα.
 
Σήμερα, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει αποκτήσει καθολικό χαρακτήρα. Έχει καταστεί ακρογωνιαίος λίθος του δυτικού πολιτισμού. Η κατανόηση, ωστόσο, της αρχαίας ελληνικής Δημοκρατίας μας παρέχει τα αξιακά θεμέλια πάνω στα οποία μπορούμε να ανοικοδομήσουμε μια πιο στέρεη, μια πιο προοδευτική Δημοκρατία.
 
Επιτρέψτε μου να σταθώ σε τρία χαρακτηριστικά της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, τα οποία θεωρώ ότι και σήμερα είναι εξαιρετικά σημαντικά. Ένα πρώτο θα έπρεπε εν πολλοίς να είναι αυτονόητο: Η συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων. Η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα του λαού, από τον λαό και για τον λαό. Η δυνατότητα των ελεύθερων πολιτών να αποφασίζουν κυρίαρχα για τα του οίκου τους. Είναι το λογικό αξίωμα: ότι οι πολίτες θα νοιάζονται περισσότερο για την πόλη τους και θα λειτουργούν με μεγαλύτερη ευθύνη αν μετέχουν στη λήψη αποφάσεων και στη διοίκησή της. Ένας από τους λόγους που μπήκαμε στην πολιτική και οικονομική περιδίνηση των τελευταίων ετών είναι η αδυναμία ταύτισης ατομικού και συλλογικού συμφέροντος.
 
Η Αθηναϊκή Δημοκρατία έδινε στους Αθηναίους πολίτες πολλά δικαιώματα. Δεν παρέβλεπε, όμως, ποτέ να τους θυμίζει τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Όλοι απολάμβαναν τα οφέλη της συμμετοχής σε μια ευημερούσα και ασφαλή πολιτεία. Και μοιράζονταν δίκαια το κόστος της συμμετοχής στην κοινή προσπάθεια. Είτε είναι η πληρωμή των φόρων, είτε είναι η συμμετοχή στην άμυνα της πόλης, είτε είναι η ανάληψη δημόσιου αξιώματος.
 
Με άλλα λόγια, στην Αθηναϊκή Δημοκρατία δεν υπήρχαν έξυπνοι και κορόιδα. Δεν υπήρχαν free riders, όπως θα έλεγαν οι σύγχρονοι οικονομολόγοι. Αυτήν ακριβώς την θεμελιώδη αξία της ισορροπίας μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων πρέπει και πάλι να την αναδείξουμε. Η συμμετοχή στα κοινά είναι ταυτόχρονα δικαίωμα και υποχρέωση. Σε μια Δημοκρατία το σημαντικότερο αξίωμα είναι αυτό του πολίτη. Και το καλύτερο όπλο απέναντι σε κάθε δημοκρατικό κίνδυνο είναι ο υπεύθυνος, ενημερωμένος και ενεργός πολίτης. Η Δημοκρατία θέλει ενεργούς, σκεπτόμενους και ενημερωμένους πολίτες, οι οποίοι θα στέκουν ως το κύριο αντίβαρο απέναντι στην αυθαιρεσία της κρατικής εξουσίας.


 
Όσοι ασχολούμαστε με τα δημόσια πράγματα θα πρέπει στους πολίτες να εξασφαλίσουμε συνθήκες γνήσιας ισότητας και πραγματικής παιδείας. Η ανάκαμψη της πατρίδας δεν θα έλθει από μια πεφωτισμένη ελίτ, ούτε από έναν πολιτικό Μεσσία. Η ανάκαμψη θα έλθει με την μεγάλη αφύπνιση των πολιτών, που αποτελούν το μεγαλύτερο κεφάλαιο αυτής της χώρας. Των πολιτών  που σήμερα συχνά δεν βρίσκουν λόγο συμμετοχής στα κοινά, αφού αισθάνονται ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται πέρα από τη σφαίρα της δικής τους επιρροής. Η λύση για την σύγχρονη αντιπροσωπευτική Δημοκρατία μας δεν μπορεί να είναι άλλη από την ενδυνάμωση και το σεβασμό των αντιπροσωπευτικών θεσμών και πρώτα από όλα του Κοινοβουλίου. Αυτό το Κοινοβούλιο που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τίμησε με τη συμμετοχή του για πάνω από 60 χρόνια. Τον δραστικό εκσυγχρονισμό των κομμάτων, που αποτελούν πυλώνες του αντιπροσωπευτικού δημοκρατικού πολιτεύματος. Τον εκσυγχρονισμό και την ευλαβική τήρηση του Συντάγματος. Και βέβαια, για την ύπαρξη ουσιαστικής και αποτελεσματικής Δημοκρατίας δεν αρκεί μόνο ο σεβασμός στην πλειοψηφία, όπως αυτή εκφράζεται τη δεδομένη χρονική στιγμή των εκλογών.
 
Η Δημοκρατία είναι μια συνθήκη καθημερινής πάλης για τη διασφάλιση της ευημερίας όλων των πολιτών, του κράτους δικαίου και του κοινωνικού κράτους. Η πολιτική που περιορίζεται στο να κοιτά αυτάρεσκα την παρελθούσα εκλογική νίκη ή/και να επιζητεί με κάθε τίμημα τη μελλοντική εκλογική επικράτηση, τελικά υπονομεύει τη Δημοκρατία και ζημιώνει τους πολίτες και την κοινωνία. Είναι αυτή που γεννά το σπόρο της τυραννίας της πλειοψηφίας. Γι’ αυτό και ο ίδιος ο καθηγητής Ober στέκεται με μεγάλη καχυποψία απέναντι στο θεσμό των δημοψηφισμάτων.
 
Ένα δεύτερο στοιχείο που αξίζει να αναδείξουμε είναι η εξωστρέφεια που χαρακτήριζε τον κλασικό κόσμο. Μια εξωστρέφεια που οδήγησε την αρχαία Ελλάδα σε μια πρωτοφανή για την εποχή εκείνη ατομική και συλλογική ευημερία. Θα διαβάσω και πάλι ένα απόσπασμα από την ομιλία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο Στάνφορντ το 2005: «Πως κατάφεραν οι Έλληνες σε μία τόσο μικρή πολιτεία όπως η Αθήνα κάτι τόσο μεγάλο; Κανείς δεν είναι σίγουρος, αλλά κάποιοι πιστεύουν ότι αυτό προέκυψε επειδή οι Έλληνες ζούσαν στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και ταξίδεψαν σε όλο το Μεσογειακό κόσμο για να κάνουν εμπόριο και να ιδρύσουν αποικίες. Αυτό ανέπτυξε μέσα τους την τόλμη του εξερευνητή και τη δίψα του φιλοσόφου να μάθει μερικές βασικές αλήθειες, οδηγώντας τους στην τέχνη, στα γράμματα, στη φιλοσοφία και στις αρχές της διακυβέρνησης. Όλη αυτή η πορεία έθεσε τα θεμέλια για αυτά που επακολούθησαν».


 
Αυτό κρατάμε, λοιπόν. Ανοιχτά μυαλά, ανοιχτοί ορίζοντες. Επένδυση στη γνώση. Καινοτομία, ευρηματικότητα, περιέργεια, καλλιέργεια της εφαρμοσμένης επιστήμης. Είναι όλα προϋποθέσεις της προόδου και της άνθησης του Ελληνισμού. Αυτό θεωρώ ότι είναι στις μέρες μας πιο αναγκαίο από ποτέ. Είναι καθοριστική ανάγκη να αποκτήσουμε ως χώρα ένα σύγχρονο, ανοιχτό, ελεύθερο, εκπαιδευτικό σύστημα. Με μεγαλύτερη αυτονομία σε όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες. Με εξωστρεφή λογική. Ανοιχτό στις ανάγκες της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας. Και σε συνεχή διάδραση με τα μεγάλα ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί σε διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο. Γι’ αυτό και είναι καιρός να προχωρήσουμε σε κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση, μέσα από μια γενναία συνταγματική αναθεώρηση, που θα επιτρέψει τη λειτουργία μη-κρατικών και ιδιωτικών Πανεπιστημίων.
 
Το τρίτο χαρακτηριστικό της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, εξαιρετικά επίκαιρο στο δημόσιο διάλογο που διεξάγεται σήμερα, είναι η αντίληψη που είχαν οι Αρχαίοι Έλληνες για την αριστεία. Θεμέλιο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας ήταν η πολιτική ισότητα όλων των Αθηναίων πολιτών. Ωστόσο, τα εξαιρετικά έργα και οι εξαιρετικές επιδόσεις αναγνωρίζονταν και αποτελούσαν αντικείμενο δημόσιας τιμής. Ο Θουκυδίδης μάς θυμίζει ότι ο καλύτερος δημόσιος ρήτορας είχε την τιμή να εκφωνεί τον ετήσιο επικήδειο λόγο. Ο Επιτάφιος του Περικλή ήταν τίτλος αναγνώρισης της εξαιρετικής προσφοράς του στα κοινά.  Και ο αποδέκτης αυτής της τιμής στάθηκε και με το παραπάνω στο ύψος των περιστάσεων και τα λόγια του μας συνοδεύουν στο βάθος των αιώνων.
 
Αυτό είναι μια χρήσιμη υπενθύμιση σε μια εποχή που κάποιοι θεωρούν ότι η προσπάθεια για την αριστεία προάγει ατομικές συμπεριφορές σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Η προσπάθεια για συνεχή βελτίωση είναι στάση ζωής. Και κάθε οργανωμένη κοινωνία πρέπει να επιβραβεύει όσους δεν συμβιβάζονται με τη μετριότητα. Αλλιώς οδηγούμαστε μοιραία στην ισοπέδωση. Αλλά να σας πω και κάτι άλλο. Όποιος δεν αντέχει τη λέξη αριστεία, να την πει αξιοσύνη, να την πει προκοπή που θα έλεγαν οι παλιοί. Σας μιλάω για μια αντίληψη που έχει στραμμένο το βλέμμα μπροστά και προς τα επάνω, όχι που μένει στάσιμη, πηγαίνοντας πίσω και προς τα κάτω.
 
Κυρίες και κύριοι, κλείνω με την εξής παρατήρηση. Αν η σημερινή Δημοκρατία κάπου πάσχει, είναι γιατί ακριβώς κινδυνεύει να χάσει την ορμή της, το θάρρος της­. Την αυτοπεποίθηση για την υπεροχή της. Κάτι που με τη σειρά του οδηγεί τμήμα των πολιτών να εγκαταλείπουν θεμελιώδεις αρχές της και να έλκονται είτε από αυταρχικά πρότυπα, είτε από ανεύθυνους δημαγωγούς. Την πίστη στη φιλελεύθερη δημοκρατία, πρέπει να την ξαναδυναμώσουμε. Όπως ο Περικλής που, την πιο δύσκολη ώρα του πολέμου και του λιμού, βρήκε το σθένος να υπερασπιστεί τις κατακτήσεις της Αθηναϊκής Δημοκρατίας μιλώντας με αυτοπεποίθηση «για όσα θα θαυμάζονται μετά από εκείνους». Το πάθος για ελευθερία, η πίστη στον άνθρωπο, η δύναμη του ορθού λόγου, οι ανοιχτοί ορίζοντες, η αγάπη για τη γνώση, όλα αυτά ήταν που άναψαν τη φλόγα της Δημοκρατίας. Και είναι οι ίδιες αξίες που θα κρατήσουν αυτή τη φλόγα για πάντα αναμμένη. Σας ευχαριστώ.


ΣΧΟΛΙΑ (79)

Λιάπης

Πίσω από τον Κούλη, στην εικόνα, ο Βαρουφάκης είναι που τόσο καταχέριασε και ξεφτέλισε ο Κούλης ; Εάν είναι αυτός τότε επαληθεύεται πλήρως το Μητσοτακαίικο ρηθέν : "προκειμένου να έλθεις στην εξουσία πρέπει και με τον διάβολο να συμμαχήσεις"!!!! Και ο πατήρ του Κούλη ο λέξας πολλάκις το έκανε πράξη.....

Ιωσηφίδης

Γέμισε η Ελλάδα από "ιδρύματα" πολιτικών που οι περισσότεροι εξ αυτών έβλαψαν την Ελλάδα με τις πολιτικές τους. Και αυτά τα πληρώνει ο ελληνικός λαός. Ο Μητσοτάκης δεν ήταν που είχε κάνει την αποστασία και γκρέμισε το "γέρο της Δημοκρατίας" με την πολύ μεγάλη πλειοψηφία που τον είχε εκλέξει ο ελληνικός λαός; Αυτός δε συνεργάστηκε με το βασιλιά με τους αποστάτες του και δημιούργησε ένεκα της αποστασίας του τεράστια ανωμαλία στην πολιτική σκηνή της χώρας, με αποτέλεσμα να έρθει η δικτατορία για μια επταετία; Αυτός δεν ήταν που συνεργάστηκε με τον κομμουνιστή Φλωράκη προκειμένου να στείλουν τον ανίκητο μέχρι τότε Ανδρέα από κοινού στο Ανώτατο Δικαστήριο, προκειμένου να τον ρίξουν από την εξουσία με ψευδέστατα στοιχεία, και για τα οποία αργότερα, αφού έκαναν τη ζημιά, καμώθηκαν ότι ήταν λάθος τους; Τι να μας πει τώρα και ο Κούλης που θέλει να εντυπωσιάσει λίγο πριν μιλήσει στη ΔΕΘ, και για την οποία το επιστρατευμένο επιτελείο του, κατά τα φαινόμενα, τόσα παράξενα πράγματα δημιούργησε τις τελευταίες μέρες, προκειμένου να τον αβαντάρει μετά τις αλλεπάλληλες επιτυχίες του Αλέξη Τσίπρα; Και δεν ξέρω από πού εκπορεύονται και ποιοι συντονίζουν , μέχρι να μιλήσει ο Κούλης κάποια πολύ παράξενα πράγματα τις τελευταίες μέρες, όπως: το θέμα Eldorado, το πετρέλαιο στον Αργοσαρωνικό με τη μαυρίλα που άφησε, η Καρανικιάδα που παίζει ασταμάτητα μέρα νύχτα σε όλα τα δεξιά κανάλια τούτες τις μέρες κλπ..Και δεν ξέρω τι άλλο θα βγει ακόμα τούτες τις μέρες στον αέρα μέχρι να μιλήσει ο Κούλης. Σε αυτή την ομιλία στοχεύει και η παρουσία του Κούλη στο εν λόγω ίδρυμα λίγο πριν πάει στη Θεσ/νίκη. Αλλά το γραφέν μηνύει: "μωραίνει ο Θεός ον βούλεται απολέσαι".

O Aνίκητος Ανδρέας και ένας εμπαθής!!!!!

Eτσι ακριβώς φίλε το σκάνδαλο Κοσκωτά δεν υπήρξε ποτέ!!!!! Η δεύτερη προσπάθεια να ελέγξει τον τύπο εκείνης της εποχής με τον Κοσκωτά δεν υπήρξε ποτέ!!! Η δολοφονίες των παραδοσιακών εκδοτών την προηγούμενη περίοδο από την αγία 17η Νοέμβρη δεν υπήρξαν ποτέ!!! Η μεγάλη και συντριπτική αθώωση με το 13-12 και όχι 25-0 έγινε και αποδόθηκε άσπιλος και αμόλυντος στην κοινωνία!!!! Ούτε τα πάμπερς υπήρξαν!!!! Μέχρι και η βίλλα για χάρη του μεγάλου γεροντοέρωτα έγινε με ""εράνους"".!!! Το έκανε ένα μικρό δωράκι μόλις 500 εκατομμυρίων στον εαυτό του δεν ειπώθηκε ποτέ!!! Μέχρι και οι πανίσχυρο αξιότιμοι Αντιπρόεδροί του, Κουτσόγιωργας και Τσοχατζόπουλος είναι φανταστικά πρόσωπα!!!! Ούτε είπε ποτέ ο Γέρος της Δημοκρατίας σας ότι αν αναλάβει κάποια φορά την εξουσία ο γιός μου ο Ανδρέας θα τα διαλύσει όλα!!!!!! Μετά θα ψάχνουμε πως προήλθε αυτή η κρίση που θα μας ταλανίζει άλλα 50 χρόνια !!!!

Ίδρυμα ;

Πές την αλήθεια κυριάκο και μη φοβού. Συνταγματική αναθεώρηση για να χτυπήστε την Πίστη των Ελλήνων θέλει το σύστημα που υπηρετείς διαγράφωντας κάποια ενοχλητικά άρθρα . Τα άλλα είναι σάλτσες για κεντροαριστερούς και λοιπούε ευρωλιγούρηδες που δεν νοιώθουν καλά με την καταγωγή τους. Έλα όμως που θα κάτσετε στον άξονα , τον πατριωτικό !

Ντίνος

Μα ήδη λειτουργούν τα διάφορα ..... κολέγια που ισχυρίζονται ότι είναι παραρτήματα αγγλικών πανεπιστημίων και έχουν επίπεδο κάτι λιγότερο από τα ελληνικά Ι.Ε.Κ. Η κοροϊδία των απατεώνων της ιδιωτικής εκπαίδευσης πάει σύννεφο.

Εμπόριο ελπίδας

Τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ που έχουμε αποβλέπουν στον φοιτητικό τουρισμό και στην ανάπτυξη της Περιφέρειας. Όταν τελειώνει το καλοκαιράκι και φεύγουν οι παραθεριστές, τσουπ πάνε οι φοιτητές και συνεχίζει να ρέει το παραδάκι. Εμ τι τόσες γκαρσονιέρες, με τόσα δάνεια που δόθηκαν, να μείνουν ανεκμετάλλευτες! Σχεδιάστηκαν απίθανες έως φανταστικές ειδικότητες και τρέχουν οι δύσμοιροι φοιτητές που έπιασαν 2.500 μόρια στα πέρατα της χώρας για ένα κωλόχαρτο άνευ αξίας στην αγορά εργασίας. Τους μένει μόνο ο τίτλος του πτυχιούχου μεν, άνεργου δε. Πέντε χρόνια σπουδές σε ένα νησί κοστίζουν πάνω από 50.000 ευρώ και το αποτέλεσμα αμφίβολο. Η Ελλαδίτσα χρειάζεται Δημόσια Πανεπιστήμια μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με απολύτως μετρήσιμους και ικανούς φοιτητές που να καλύπτουν τις ανάγκες του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Όλα τα άλλα που έφτιαξαν οι γυφτοπολιτικοί σε συνεργασία με τους γυφτοδημάρχους, για τοπικά και ψηφοθηρικά οφέλη, πρέπει να καταργηθούν και να κλείσουν. Και ας αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας να φέρει παραρτήματα ξένων Πανεπιστημίων, να προσελκύσει φοιτητές και να τα κονομήσει. Και το Δημόσιο να βάλει κανόνες και να τα ελέγχει συνεχώς (εδώ γελάνε). Όμως είναι σίγουρο ότι και οι ιδιώτες στην Αθήνα και σε 2-3 άλλες πόλεις το πολύ θα επενδύσουν οπότε η επαρχία ούτως ή άλλως θα στεγνώσει. Εμπρός Κυριάκο ξεκίνα και πες από τώρα,πριν τις εκλογές, ότι θα κλείσεις τις σχολές, στη Μυτιλήνη, στη Σάμο, στη Σύρο, στη Λήμνο, στη Ρόδο, στην Λευκάδα, στο Αργοστόλι, στο Καρπενήσι, στην Τρίπολη, στην Αμαλιάδα, στη Λαμία, ούφ... τελειωμό δεν έχουν. Κυριάκο θα λαλήσεις, ξεκίνα τα κικιρίκουυυυυυ!!!!!!

ανεργος πτυχιουχος

ολα τα τουβλα οι δεξιουληδες με τα λεφτα του μπαμπα θα σπουδαζουν στα ιδιωτικα κολλεγια του κουλη καιμετα θα γινονται γιατροι και πολιτικοι μηχανικοι να χτιζουν σπιτια γεφυρες και να κανουν ενχειρησεις ανοικτης καρδιας ενω φτωχα παιδια-αριστοι μαθητες δεν θα κανουν πραγματικοτητα τα ονειρα τους επειδη δεν θα διαθετει η οικογενεια τους τα υπερογκα διδακτρα..αυτο ειναι το μελλον που ονειρευεται η νεα δημοκραατια,αυτη την ελλαδα θελουν..

Γιάννης

Δηλαδή σου αρέσει η κατάσταση των ελληνικών πανεπηστημιων; άμα τα θες όλα δημόσια και με ποιότητα τότε να δεχτείς 60% φόρους όπως σε κάποιες βόρειες χώρες.

αρτσιμπούρτσι

Και γιατί αντί να γεμίσει η Ελλάδα ιδιωτικά πανεπιστήμια της πλάκας τύπου Ρουμανίας πχ δεν αναβαθμίζεις τα Ελληνικά Δημόσια και ιστορικά πανεπιστήμια έτσι ώστε να λειτουργούν με κανόνες της αγοράς? Πχ κατάργηση των αστείων πανελλαδικών εξετάσεων και αντικατάστασή τους με εξετάσεις κατευθείαν στην σχολή ενδιαφέροντος του αποφοίτου Λυκείου,καθιέρωση χαμηλών διδάκτρων που θα ενισχύσουν τα οικονομικά των πανεπιστημίων και την έρευνα,εισαγωγή ξένων φοιτητών με δίδακτρα σε ελληνό- φωνα και αγγλόφωνα τμήματα των πανεπιστημίων,επιλογή διδακτικού προσωπικού από ανεξάρτητη αρχή,κατάργηση των φοιτητικών εκλογών και του κομματικού συν- δικαλισμού στα πανεπιστήμια και δημιουργία φοιτητικών συλλόγων σωματειακού τύπου κλπ κλπ.

Ιδιωτικά πανεπιστήμια;

Δηλαδή τα γκρεμίζετε όλα και αντί να τα φτιάξετε πιό αποδοτικά στηρίζετε τα πιθανότατα δικά σας.

Παρατηρητής

Τα μεγάλα πανεπιστήμια όπως το Stanford είναι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί οι οποίοι έχουν πολύ υψηλά δίδακτρα και έχουν μεγάλες χορηγίες. Λειτουργούν δηλαδή με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια χωρίς όμως να έχουν ως στόχο την κερδοφορία. Εδώ δεν υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες χορηγιών και επομένως αυτό που θα γίνει με μαθηματική βεβαιότητα, είναι πως θα μετονομασθούν κάποια ΙΕΚ χωρίς τις απαραίτητες υποδομές και προσωπικό "πανεπιστήμια" κατ' ευφημισμό με στόχο την αποκόμιση κερδών με την μορφή των διδάκτρων από τους φοιτητές που δεν πέρασαν στα κρατικά/δημόσια πανεπιστήμια. Η "αριστεία" όπως τη φαντάζεται ο Κυριάκος και κάποιοι άλλοι (π.χ. Θεοδωράκης - Ποτάμι) δεν μπορεί να επιτευχθεί σε συνθήκες πελατειακές. Απαιτεί αυτονομία και όραμα. Το Ελληνικό πανεπιστήμιο είναι αρκετά καλό για την Ελλάδα. Απόδειξη οι χιλιάδες νέοι που είναι απόφοιτοι του και είναι περιζήτητοι στο εξωτερικό. Αντί λοιπόν να ξεκινά ο Κυριάκος και το κόμμα του με μεταρρυθμίσεις σε αυτά που δουλεύουν καλά θα κάνει να αφιερώσει τον χρόνο του σε πραγματικά στρεβλά κείμενα στην Ελλάδα όπως για παράδειγμα στην παρασιτική επιχειρηματικότητα που δεν αποδίδει φόρους και που φορολογείται υπερβολικά (το ένα ανατροφοδοτεί το άλλο). Χρειάζεται ξεκάθαρο στόχο η Ελλάδα σήμερα με μετρήσιμα κριτήρια, δεν χρειάζεται συνθήματα και αγκυλώσεις σε ιδέες του παρελθόντος που δεν θα οδηγήσουν πουθενά.

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια Παντού

για να μπορούν να αγοράζουν τα πτυχία -πιο εύκολα- με τα λεφτά του μπαμπά οι ΔΑΠΙΤΕΣ, δέν έχουμε όλοι την οικονομική επιφάνεια να γίνουμαι χορηγοί στο Χάρβαρντ,ετσι ώστε να πάρει πτυχίο ο κανακάρης μας.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4501584

Στη δήλωσή τους η  Ζανέτ  και ο Δημήτριος Τσίπρας κάνουν λόγο για  αθλιότητες, λασπολογίες και χυδαιότητες σε βάρος μας προς εξυπηρέτηση προσωπικών και κομματικών συμφερόντων

14
maria-spyrakh-thumb-large

«Τον Αύγουστο του 2016 ο νόμος Παρασκευόπουλου άλλαξε νύχτα, προκειμένου να μην εξεταστεί επί της ουσίας η υπόθεση του κ. Δημήτρη Τσίπρα από το δικαστήριο» ,  αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας

84
4506136

 Είπε οτι είναι... φιλορώσοι αλλά αρνήθηκε να τους κατονομάσει -Καταγγέλλει ότι πλήρωσαν από 13.000 - 21.000 ευρώ σε πολίτες των Σκοπίων για να δημιουργήσουν κλίμα χάους - Ζήτησε τη βοήθεια του Τραμπ  για το δημοψήφισμα

85