«Τσεκούρι» στη χρηματοδότηση των κομμάτων

«Τσεκούρι» στη χρηματοδότηση των κομμάτων

- «Περίεργη» διάταξη απαγορεύει προεκλογικά τη δημοσιοποίηση καταγγελιών εις βάρος υποψηφίων μέσω του Τύπου
- Τέλος στον ακατάσχετο δανεισμό με εγγύηση μελλοντικές επιχορηγήσεις
- Απαγόρευση παροχής δωρεάν μετακινήσεων ετεροδημοτών
- «Φρένο» στα ανώνυμα κουπόνια ψηφοφόρων

«Τσεκούρι» κατά 50% στο κρατικό χρήμα που λαμβάνουν τα πολιτικά κόμματα, τέλος στον ακατάσχετο δανεισμό με εγγύηση μελλοντικές επιχορηγήσεις, απαγόρευση παροχής δωρεάν μετακινήσεων ετεροδημοτών και «φρένο» στα ανώνυμα κουπόνια ψηφοφόρων βάζει το νομοσχέδιο «Έλεγχος Οικονομικών των Πολιτικών Κομμάτων και  των Αιρετών Αντιπροσώπων Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», που κατέθεσαν τα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στη Βουλή.

Η ουσιαστική καινοτομία του νομοσχεδίου δεν αφορά τόσο το μικρότερο ποσοστό, βάσει του οποίου θα υπολογίζεται πλέον το κρατικό χρήμα που θα αναλογεί στα κόμματα, αλλά το ότι ο υπολογισμός των ποσών θα γίνεται στη βάση των καθαρών εσόδων (του απολογισμού) και όχι των εσόδων, που η εκάστοτε κυβέρνηση θα προϋπολογίζει.

Στην πράξη επιτυγχάνεται ένας εξορθολογισμός, καθώς για πρώτη φορά η χρηματοδότηση συνδέεται ευθέως με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται στη δέσμη των 12 προαπαιτούμενων που οι δανειστές ζητούν να ψηφιστούν εντός του καλοκαιριού, προκειμένου να εκταμιευτούν οι δύο δόσεις, συνολικού ύψους δύο δισ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν κοινοβουλευτικοί παράγοντες, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, βάσει Συντάγματος, δεν μπορεί να ψηφιστεί σε Θερινό Τμήμα.

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου έχουν ως εξής:

- Η τακτική κρατική χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, από 1,02 τοις χιλίοις των τακτικών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού, διαμορφώνεται σε 0,05 τοις χιλίοις των πραγματοποιηθέντων καθαρών εσόδων του ετήσιου κρατικού απολογισμού του προηγούμενου οικονομικού έτους.

- Η εκλογική κρατική χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων μειώνεται από 0,022 τοις χιλίοις των τακτικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού του αντίστοιχου οικονομικού έτους, σε 0,008 τοις χιλίοις των καθαρών εσόδων του προηγούμενου έτους.

- Στην παράγραφο που αφορά την κρατική χρηματοδότηση για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς αναφέρεται ότι «μειώνεται από ποσοστό 0,1 τοις χιλίοις των τακτικών εσόδων του Κρατικού προϋπολογισμού σε ποσοστό 0,1 τοις χιλίοις των πραγματοποιηθέντων καθαρών εσόδων του ετήσιου κρατικού απολογισμού του προηγούμενου έτους»!

- Το χρηματικό ποσό που δίδεται στο κόμμα ή το συνασπισμό από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ως ιδιωτική χρηματοδότηση εκπίπτει ολόκληρο από το φορολογητέο εισόδημα στην δήλωση της περιουσιακής κατάστασης του χρηματοδότη, προκειμένου να δοθεί κίνητρο στους ιδιώτες να τηρήσουν τους κανόνες διαφάνειας και ελέγχου που εισάγει ο παρών νόμος

- Καταργούνται τα ανώνυμα κουπόνια που διατίθενται από τα κόμματα με τρόπο ανεξέλεγκτο που αφήνει υπόνοιες για παράνομο χρηματισμό και πελατειακές συναλλαγές ιδιωτών-χρηματοδοτών με τα πολιτικά κόμματα και τους συνασπισμούς κομμάτων... Καθίσταται υποχρεωτική στο εξής η αναγραφή στο σώμα του κουπονιού του ονοματεπωνύμου και του ΑΦΜ ή του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας του αγοραστή-χρηματοδότη.

- Απαγορεύεται η χρηματοδότηση προς πολιτικά κόμματα από φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια και από νομικά πρόσωπα που δεν έχουν την έδρα τους στην ελληνική επικράτεια.

- Απαγορεύεται η χορήγηση δανείων από τις τράπεζες προς δικαιούχους κρατικής χρηματοδότησης με εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση πέραν του τρέχοντος οικονομικού έτους. Με τη διάταξη επιδιώκεται να καταπολεμηθεί το φαινόμενο του σημερινού άκρατου δανεισμού των κομμάτων με εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση. Το επιβαρυντικό στοιχείο της υπάρχουσας κατάστασης είναι ότι τα κεφάλαια για την αποπληρωμή αυτών των δανείων δεν είναι υπαρκτά, αλλά πιθανολογούμενα, με βάση τις επόμενες κρατικές χρηματοδοτήσεις στις οποίες προσβλέπουν.

- Το όριο χρηματοδότησης κόμματος από το ίδιο πρόσωπο κατά την διάρκεια του ίδιου έτους αυξάνεται από 15.000 ευρώ σε 20.000 ευρώ.

- Τα κόμματα υποχρεούνται να τηρούν λογιστικά βιβλία Γ’ και όχι Β’ κατηγορίας στην έδρα τους.

- Απαγορεύεται η χορήγηση εισιτηρίων μετακίνησης ετεροδημοτών από πολιτικά κόμματα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, προκειμένου να εξαλειφθεί το φαινόμενο εξαγοράς ψήφων, κατά το οποίο μέρος του εκλογικού σώματος δωροδοκείται για να στηρίξει ένα συγκεκριμένο κόμμα.

- Τίθεται απαγόρευση της διαφοροποίησης στην τιμολόγηση των εξόδων και στην παροχή έκπτωσης από τις επιχειρήσεις Τύπου μεταξύ κομμάτων. Ειδικότερα, επιδιώκεται να αρθεί η οικονομική εξάρτηση μεταξύ κομμάτων και επιχειρήσεων Τύπου.

Προβληματισμό προκαλεί η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 18, σύμφωνα με την οποία «απαγορεύεται η παρουσίαση δια των ραδιοφώνων και των τηλεοπτικών σταθμών του περιεχομένου των καταγγελιών που δεν αφορούν την προεκλογική δραστηριότητα κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου επισύροντας κυρώσεις γα τους παραβάτες».

Στόχος της διάταξης είναι να προφυλαχθεί το εκλογικό σώμα από κακόβουλες προθέσεις δι' αποκάλυψης πληροφοριών που νοθεύουν τον προεκλογικό ανταγωνισμό μεταξύ υποψηφίων κομμάτων και προσώπων και δύναται να επηρεάσουν την πρόθεση ψήφου με τρόπο αθέμιτο.

Ωστόσο, η γενική διατύπωση ενδεχομένως να μετατρέψει τη διάταξη σε όπλο κατά της ελευθεροτυπίας.  

ΣΧΟΛΙΑ (18)

Μανώλης Κρήτη

Εγώ βλέπω ένα ρεσιτάλ υποκρισίας για την κυβέρνηση που κατέθεσε χθες νομοσχέδιο για την περικοπή χρηματοδότησης των κομμάτων κατά 50%. Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ είχε καταθέσει σχέδιο νόμου το καλοκαίρι του 2012 και ζητούσε την περικοπή κατά 80% της κρατικής χρηματοδότησης. Βέβαια, τα χρεοκοπημένα κόμματα της μεταπολίτευσης, τα οποία χρωστούν πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ θα φορτώσουν στις πλάτες του ελληνικού λαού ακόμα και αυτά τα χρέη.

Τζακ

Δηλαδή θα μας κλέβουν τα μισά από ότι πριν. Ποιος θα πληρώσει τα 270 εκατ που χρωστάνε στις τράπεζες τα κόμματα ?Κάνανε οι τράπεζες κατάσχεση περιουσίας των κομμάτων και των καταθέσεων των κομματοσκυλων?Κόρακας κορακου μάτι δεν...

Γιάννης Σ. @Tζακ 12.53

@ 12.53: Πάνω από 300 μύρια χρωστάνε τα κόμματα -πλην της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ που δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ, και όπως καταλαβαίνεις θα τα πληρώσουμε εμείς! Εδώ το ΠΑΣΟΚ θέλει να αλλάξει ΑΦΜ και να γράψει τα χρέη του στο χιόνι! Οπςςς... συγνώμη, ο δαίμων του πληκτρολογίου, να φορτώσει τα χρέη του στις πλάτες του Ελληνικού λαού!

Ψηφοφόρος

Πρόταση 1: Τα επίσημα λογιστικά ισοζύγια του κάθε κόμματος να αναρτώνται κάθε μήνα στο διαδίκτυο για να γνωρίζουμε πού ξοδεύουν τα λεφτά που τους πληρώνουμε.Πρόταση 2: Ο πρόεδρος/Γ.Γραμματέας/επικεφαλής κάθε κόμματος είναι και νόμιμος εκπρόσωπος άρα και συνυπεύθυνος για τις οφειλές του κόμματος προς τρίτους.Πρόταση 3: Υπογραφή αποτελεσμάτων από ορκωτούς κάθε χρόνο και έλεγχος από ΔΟΥ ή ΣΔΟΕ κάθε 3 χρόνια.Πρόταση 4: Να γίνεται αξιολόγηση από τους πολίτες (στα ΚΕΠ ή ηλεκτρονικά) και να επιδοτείται το κάθε κόμμα ανάλογα με τη βαθμολογία του.

Απλά

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Όχι ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα με τα κόμματα, αλλά είναι προς τη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα ώστε κάποιοι να ακεφτούν ότι πρέπει να κάνουν μια σοβαρή καριέρα από το να είναι απλά κομματόσκυλα γιατί δεν θα έχουν λεφτά πια!

ΚΩΣΤΑΣ

Τα κόμματα πηραν έκτακτη επιδότηση 50 χιλιάρικα (μονο η χρυση αυγη δεν πήρε ) και στις ειδήσεις λένε το αντίθετο. Με τόσο καθοδηγούμενα ΜΜΕ τι περιμένεις να αλλάξει.

φουφουτος 3/2

Χρονια "φωναζουμε" για να περαση ενας τετοιος νομος.

Ματίλντα

Κόψε και τα προνόμια των υπουργών και βουλευτών άμα σε έχω! Όλα, ακόμα και τους αστυνομικούς της αςφάλειάς τους, τα αυτοκίνητα, τις μετακινήσεις, ΟΛΑ! Να πληρώνουν γιαυτά από το μισθό τους! Τότε μόνο θα σας παραδεχτώ!

Να αγιάσει το στόμα τους...

Από το 2012 με το που μπήκε στην βουλή τα έλεγε αυτά η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ! Κι όχι μόνο 50% μείωση μα να καταργηθεί εντελώς τελείως" η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων!

Τσοπανος Χαλκιδικης

Α, θα μας κλεψουν 50% λιγοτερα , αχ ρε λαε γιατι δεν αρπαζεις την σταλικου ;

Zartsazurtsa

Κανένα πρόβλημα!Θα τα πάρουν από αλλού

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

koutsoumbas_polytexneio_intime_2757676

Σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε προβληματικές τις προτάσεις των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ - Κληθείς να σχολιάσει την κατάθεση Φρουζή είπε ότι δίνει το δικαίωμα να εμφανίζονται δικαιωμένοι τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και η κυβέρνηση

11
Oktay_turkia

Αποφασισμένη να συνεχίσει τις ερευνητικές δραστηριότητες και σεισμικές έρευνες είναι η Τουρκία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου ίδρυσης του ψευδοκράτους

2