Πακέτο νέων μέτρων για ταχύτατη απονομή της Δικαιοσύνης - H εισήγηση Φλωρίδη στο υπουργικό

Πακέτο νέων μέτρων για ταχύτατη απονομή της Δικαιοσύνης - H εισήγηση Φλωρίδη στο υπουργικό

Η  εισήγηση του Γιώργου Φλωρίδη στο υπουργικό συμβούλιο

flwridis-2
Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης θα εγκρίνει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο μετά από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη.

Οι σημειακές αυτές παρεμβάσεις και τα μέτρα που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου αφορούν σε μεγάλο βαθμό – όχι απαραίτητα στην αυστηριοποίηση αλλά- στην έκτιση των ποινών για το σύνολο των αδικημάτων, πλημμελημάτων και κακουργημάτων. Πρόκειται για ριζικές αλλαγές με στόχο την ταχύτατη απονομή δικαιοσύνης, ώστε οι πολίτες να βρίσκουν γρήγορα το δίκιο τους και να νιώθουν ότι προστατεύεται η αξιοπρέπειά τους. Η όλη «φιλοσοφία» παραπέμπει στη φράση «να πληρώνουν οι ένοχοι και όχι να γλιστρούν από τα διάφορα «παραθυράκια».

Θα υπάρξουν καταρχάς Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης. Δηλαδή όλη η λειτουργία, τα δικόγραφα, η έκδοση πιστοποιητικών (για πολίτες ή εταιρείες), η ροή των υποθέσεων θα γίνεται ψηφιακά, θα υπάρχουν σε μια κεντρική ηλεκτρονική βιβλιοθήκη. Μπαίνει επίσης ακραίο όριο, ώστε η απονομή της δικαιοσύνης να συμβαίνει εντός των 500 και όχι των 1500 και πλέον ημερών. Η ταχύτερη ολοκλήρωση των ποινικών δικών επιβάλλεται αφενός για να περιοριστεί η ταλαιπωρία των πολιτών και το οικονομικό κόστος που συνεπάγεται η αργόσυρτη εκκαθάριση των υποθέσεων και αφετέρου για την αποκατάσταση της εικόνας στα μάτια των πολιτών σχετικά με την όλη λειτουργία του συστήματος.

Η ηγεσία του υπουργείου επιδιώκει επίσης να συρρικνωθεί το χρονικό διάστημα που δημιουργούν οι αναβολές στις ποινικές δίκες- να περιοριστεί στην πράξη η ταλαιπωρία των πολιτών και το οικονομικό κόστος. Θα προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες μία και μόνο αναβολή για μία ποινική υπόθεση, ενώ εφόσον αναβάλλεται η δίκη θα προσδιορίζεται αμέσως και θα γίνεται μέσα σε οκτώ- εννέα μήνες. Η σχετική εισήγηση αφορά ως εκ τούτου και στην κατάργηση του απεριόριστου των αναβολών, που ζητούν συνήθως δικηγόροι για λόγους υγείας- θα δίνεται με έγγραφο από γιατρό σε δημόσια δομή, μία και μόνο φορά.

Φρένο θα επιχειρεί να μπει μεταξύ άλλων και σε μια συνήθη πρακτική που θέλει τους δικηγόρους να ζητούν αναβολές δικών με την επίκληση άλλης δίκης σε άλλο δικαστικό μέγαρο. Για αυτές τις περιπτώσεις θα υπάρξουν πιο αυστηρά φρένα καθώς και παράβολο (100 ευρώ) από τον δικηγόρο για την κατάθεση αιτήματος σχετικά με την αναβολή μιας δίκης.

Ουσιαστικό περιεχόμενο συμπεριλαμβάνει και η πρόταση με τα μέτρα κατά της δικομανίας. Πως θα αποτραπεί αυτό το αρνητικό φαινόμενο; Προβλέπονται σημαντικά πρόστιμα και ποινικές διώξεις για τους δικομανείς. Όταν για παράδειγμα αποδεικνύεται ότι κάποιος καταθέτει διάφορες μηνύσεις χωρίς βάσιμα στοιχεία ή με ψευδείς αναφορές, αυτές θα μπαίνουν στο αρχείο και οι κατήγοροι θα μετατρέπονται σε κατηγορούμενους, αποδίδοντας συγκεκριμένο πρόστιμο. Το υψηλό παράβολο εκτιμάται δε, ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά.

Κλείσιμο
Με τις νέες παρεμβάσεις αλλάζει το σύστημα έκτισης των ποινών. Για το σύνολο των ποινών, πάνω από ένα χρόνο προβλέπεται ότι θα εκτίονται- δηλαδή αυτός που καταδικάζεται θα μπαίνει φυλακή για ένα διάστημα και για το υπόλοιπο θα καταβάλει συγκεκριμένο ποσό ή θα έχει τη δυνατότητα να ασκήσει το δικαίωμα της κοινωφελούς εργασίας (να εργάζεται σε διάφορες υπηρεσίες του δημοσίου και των Δήμων, σε νοσοκομεία, οργανισμούς κα. Για τα σοβαρά κακουργήματα προβλέπεται διεύρυνση του χρόνου που κρίνει την αποφυλάκιση, κατά περίπου 24 μήνες. Τις σχετικές αποφάσεις θα λαμβάνει δικαστικό συμβούλιο.

Στο πακέτο των νέων μέτρων συμπεριλαμβάνεται και ρύθμιση για τους πολυϊσοβίτες: για το αν θα μπορούν να καταθέσουν αίτημα προσωρινής απόλυσης μετά από 27 έτη πραγματικής έκτισης της ποινής τους.


Ειδήσεις σήμερα:

Δύο σοβαρά τροχαία στην Ποσειδώνος μέσα σε λίγη ώρα - Τραυματίστηκε γυναίκα που παρασύρθηκε από ΙΧ

«Greek mafia και Δον Κορλεόνε» ο Κασιδιάρης, καθοδηγεί τους Σπαρτιάτες από τον Κορυδαλλό, καταγγέλλει ο Στίγκας

ΗΠΑ: Μητέρα συνελήφθη για βιασμό 15χρονων διδύμων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης